Sofie Sarenbrant: Syndabocken (Bookmark 2018)
Polisen Emma Sköld bryter upp förhållandet med kollegan Nyllet i samma stund som han gått ned på knä för att fria. Emma är inte alls redo att ta relationen till nästa nivå. Eller? Ja, deras fortsatta samvaro som kollegor i tjänsten blir givetvis rätt kärv och olustig.

Bokens fokus ligger på inbrott i välbärgade Bromma-hushåll. Flera hushåll verkar ha haft påhälsning och det finns misstankar om att utländska byggjobbare i trakten kan ha med saken att göra. En annan teori är att den polska städerskan som rör sig i kvarteret på något sätt är inblandad.

När ett inbrott verkar ha gått snett och man hittat en ung pojke mördad i ett hem larmar förvisso städerskan polisen, men sen verkar hon båda ljuga och vilja hålla sig undan. När polisens misstankar stärkts mot kvinnan visar sig hon själv bli nästa offer. Städerskan påträffas död, slängd nedför en trappa i ett annat hus hon städat i.

Emma Sköld, Nyllet och andra poliser söker inbrottstjuvar och mördare i Brommatrakten, letar misstänkta på byggfirmor och bland folk i området som ingen känner igen. I diskussionsgrupper på Facebook är det heta känslor och vassa kommentarer som sprids. De 377 sidorna är lättlästa men inte överdrivet spännande. Visst hettar det till lite mot slutet i en väntad vändning där Emma såklart går sina egna vägar och sätter livet på spel, men avslutningen är mer tragisk än något annat. Sist såklart ett nytt mysterium, en liten cliffhanger inför en framtida möjlig fortsättning.
Sofie Sarenbrant: Skamvrån (Bookmark 2019)
Den här boken har fokus på folk som på grund av sjukdom, mobbning eller diverse livskriser kommit att börja tänka på självmord. Ja, kanske inte ens bara börjat tänka på det utan rentav gått från tanke till handling. Åter andra som skräms av dessa tankar kan lätt få hjälp att ta det där steget och i somliga fall finns där någon som bara alltför glatt tar på sig rollen som mördare!

Ja, allt är visst inte som det ser ut, blott alltför vanliga självmord. Eller?

Först är det TV-profilen Petter som hittas död i skogen långt från sin hemstad, Ylva har ju också nyligen dött i samma trakter. Kan det vara frågan om en självmordssekt? Eller bara ett omtalat ställe att ända sitt liv på? Finns den försvunne Magnus också i närheten?

Allt blir plötsligt mer personligt än så för polis Emma Sköld då det visar sig att systerdottern Julia är svårt mobbad och hetsats till att skada själv. Hon lägger sig på spårvagnsrälsen... Men ingen verkar inse hur saker och ting verkligen ligger till, ingen vuxen lyssnar på allvar och då går det som det går.

Emma får också en ny kollega i den unge vältränade snyggingen Krille och på annat håll är Nyllet pappaledig och får problem med en kvinna från förr.

Skamvrån är 411 mycket lättlästa och lagom spännande sidor som snabbt flyger förbi. Kan nästan tycka synd om Sarenbrant som säkert jobbat med boken i många månader när man sedan läser ut den på bara ett par, tre timmar. Men det är å andra sidan samtidigt kanske det bästa betyg hon kan få?!