Sofie Sarenbrant: Vecka 36 (Damm Förlag 2010)
Älska eller hata slutet? Det är frågan. Spännande och mycket lättläst är dock boken, sidorna far snabbt förbi.

Jessica och Agnes är bästa vänner och båda gravida i 8:e månaden. Nu är de med sina respektive män, Eric och Tobbe, på en Skånesemester. Det är snart dags för hemresa och paret har bestämt sig för att gå ut och äta mat och roa sig med lite karaoke på den lokala baren.

Olyckligtvis är Agnes och Tobbe rätt osams, de gnabbas om småsaker och när Tobbe börjar dricka öl efter öl och dessutom flörta med servitrisen får Agnes nog och går hem. Det är vad alla tror i alla fall. När morgonen kommer är Agnes säng tom och hon har bevisligen inte sovit där alls. Var är hon?

Vänner, polis och allmänheten söker överallt på den lilla orten, men det hela är resultatlöst så när som på en liten avriven bit av Agnes klänning som man hittar. Försvinnandet är obegripligt. Agnes må vara arg och besviken på Tobbe men nog skulle hon aldrig frivilligt hålla sig borta så länge ifrån dottern Nicole…

Det hela blir än mer hemskt när några festande ungdomar finner ett kvinnolik på stranden, med magen uppsprättad!

Ahh, så spännande. Det bjuds på en hel del överraskande vändningar och detta är en riktigt bra kriminalroman på bara 300 sidor. Men så var det detta med själva slutet. Något att tycka bra om eller ogilla? Trean i betyg är hur som helst den starkaste tänkbara och jag kommer å det snaraste försöka läsa mer av Sarenbrant.
Sofie Sarenbrant: I stället för dig (Damm Förlag 2011)
Har man läst Sarenbrants Vecka 36 kommer man att känna igen en del personer, detta är en fristående fortsättning på nämnda bok, där allt utspelas hela 16 år senare.

Tonårsflickan Nicole lever tillsammans med mamma och pappa i Stockholm. Allt verkar vara frid och fröjd på ytan, men maken bedrar sin hustru. Föräldrarna har hemligheter för Nicole och mamman Agnes kommer såklart aldrig att sluta hoppas på att få återse sin lilla pojke.

Lilla och lilla förresten, lever han idag skulle han inte vara så liten längre. Det var ju 16 år sedan han spårlöst försvann, kidnappad från sin moder i samma ögonblick som han föddes fram i en smutsig källare i Skåne där Agnes blivit inlåst!

Nu är det Nicole som är nyfiken på vad som hände då för så länge sedan. Mamma och pappa berättar ingenting och tänk om hon faktiskt har en bror någonstans därute…

Tjejen reser till Skåne för att ta reda på sanningen om sin saknade bror. Många av de personer som då var inblandade finns fortfarande kvar i trakterna och Nicoles snokande blir inte populärt utan rentav livsfarligt…

Bara 288 sidor och de flyger som du förstår förstås fram. Mycket lättläst, gripande, överraskande och så spännande att jag nu sätter betyget 4, ett betyg jag kanske skulle ha satt redan på debutboken… Två Sarenbrant-böcker – två riktigt bra romaner! Wow.