Ian Sansom: Fallet med de försvunna böckerna (Massolit 2011)
(The Case of the Missing Books. 2005)

Bokälskaren Israel Armstrong lämnar flickvännen Gloria i London för (ett distansförhållande och) ett mycket spännande jobb som bibliotekarie på den irländska landsbygden. Olyckligtvis går saker och ting genast åt skogen. När han efter en lång och plågsam resa äntligen är framme vid sin arbetsplats möts han av en skylt på dörren som förkunnar att biblioteket är stängt. Och då tyvärr inte stängt för att klockan är mycket utan för att kommunen helt enkelt börjat spara och har lagt ned verksamheten.

Israel får veta att hans nya jobb består i att köra biblioteksbuss i trakten istället och det var kanske inte riktigt det han ville men okej, han kan ge det hela en chans. Visst längtar han tillbaka hem till England men att vända åter redan nu skulle ju vara ett riktigt fiasko.

Det visar sig att bussen har sett bättre dagar. Tyvärr saknas också både hyllor och böcker. Bibliotekets 15000 titlar verkar alla ha försvunnit.

Ja, stackars Israel fick ingen vidare bra start på ankomsten till Irland men han kämpar på. För att lära känna befolkningen, för att lära sig hitta i trakten och inte minst för att återfinna de saknade böckerna. Någonstans måste ju biblioteksböckerna finnas. Vem stjäl så många böcker och varför?

Israels planer på att smälta in som älskad ny bibliotekarie går lite om intet då han börjar misstänka och anklaga personer i omgivningen för att ha stulit böckerna.

Sansoms berättelse är lite lagom smågullig, lite knasig och så långt ifrån en spänningsroman man kan komma. Visst finns här ett riktigt mysterium att lösa och Israel känner pressen på sig, men det hela handlar mer om vardag, relationsdrama och kulturkrockar än lömska boktjuvar.

Jag drar på munnen några gånger men så där jätteskoj blev det aldrig. De försvunna böckerna återfanns till slut men jag blev lite missnöjd med bokens avslutning. Det finns fler böcker om bibliotekarien Armstrong men de kan jag kanske både ha och mista. 328 sidor och en tvåa i betyg.