John Sandford: Jägare och byte (Bonniers 1991)
(Rules of Prey. 1989)

Jägaren är polisen Lucas Davenport och bytet den gäckande seriemördaren som media gett namnet Odjuret. Fast även Odjuret är en jägare och bytet förstås hans oskyldiga offer, de mörkhåriga kvinnor han känner för att skända och mörda.

När jakten på Odjuret gått i stå kopplas Davenport in, en snut som inte är som andra! Han har skjutit ihjäl 5 personer i tjänsten, han är rik som ett troll, gillar att satsa pengar på trav, kör Porsche i tjänsten och har som hobby att uppfinna sällskapsspel. Och sen är det förstås det här med kvinnorna. Davenport älskar kvinnor och just nu är det allt lite stökigt på kvinnofronten. Jennifer är med barn, Carla väntar på honom i hans stuga och Annie har just erbjudit honom sin kropp. Kan han verkligen både ha kakan och äta den?

Inte mindre komplicerat är det hela när två av dessa kvinnor jobbar på TV-nyheterna och tävlar mot varandra om att få vara först med de hetaste nyheterna. Nyheter som de förstås får och försöker få från Lucas Davenport som just nu jagar en galning. Och där kommer den tredje kvinnan in i bilden. Hon är den enda som överlevt ett möte med Odjuret, hon är det offer som kom undan!

Nåväl, i boken följer läsaren växelvis Odjuret, hans vardagsliv och förberedelser till brott, och Lucas Davenports privatliv och jakt på nämnda Odjur. Polisens ledtrådar må vara försvinnande få, men läsaren vet redan från start vem Odjuret är, vad han heter, var han jobbar och hur nära han finns! Detta förtar inte på något sätt spänningen, tvärtom! Faktum är att jag knappt vet varför jag inte sätter högsta betyg på detta, för detta är spännande läsning svår att släppa ifrån sig. Av alla böcker som passar in i kategorin ”polisman jagar smart men galen mördare” så hör denna hemma i toppskiktet. 366 sidor.
John Sandford: Skuggjakt (Bonniers 1992)
(Shadow Prey. 1990)

Polisman Lawrence Clay gillar unga flickor, ju yngre desto bättre. När han förgrep sig på en 12-årig indianska väckte han kusinerna Crows raseri och de har väntat länge på hämnd. Det har nu gått drygt 20 år sedan övergreppet. Larry Clay har gått vidare, från polis, till advokat, till FBI-chef med sikte på självaste presidentskapet. Tiden har kommit för honom att betala för det hemska han gjorde för så länge sedan. Han må ha glömt men inte indianerna!

Kusinerna Crow är runt 60 år gamla nu och åtnjuter status och makt i indiankretsar. Tillsammans med vänner tar de livet av flera kända personer, allt för att locka hem FBI-chefen Clay. Men innan Clay dyker upp kopplas Lucas Davenport in för att klara upp morden. Tyvärr har han få kontakter bland indianerna och de tjallar inte på varandra. Extra polisförstärkning i form av vackra Lily från New York försöker hjälpa till, men blir förstås ytterligare en i den långa raden av Davenports erövringar.

Av bokens 330 sidor går det tyvärr ca 250 stycken innan det ens börjar bli lite spännande. Fram till sista fjärdedelen är det annars mest snack med poliskollegor, indianer, tjallare och andra kriminella. En utredning som inte kommer nånstans alltså, innan det brakar löst på de sista sidorna. Och då kommer det förstås att visa sig att man inte bör jävlas med Lucas Davenport. Svag inledning, stark finish!
John Sandford: Offrets ögon (Bonniers 1995)
(Eyes of Prey. 1991)

Precis som i bok två om Lucas Davenport så dröjer det innan det tar sig. Men när det sedan tar sig blir det en explosiv och överraskande avslutning och jag sitter där sugen på att genast läsa bok fyra i serien. Tyvärr är detta den sista som finns översatt till svenska. Annars omfattar serien år 2005 i alla fall hela 16 böcker! Så det finns mer att läsa när dessa 341 sidor är slut.

Carlo Druze är mördare, det är Bekker också. De känner varandra och gör upp planer för att mörda irriterande personer. Så Carlo mördar Bekkers fru och Bekker tar livet av Carlos chef på jobbet. Naturligtvis blir det Lucas Davenport som försöker finna mördaren innan han så till slut förstår att det är två galningar lösa. Det borde innebära dubbelt så mycket besvär men erbjuder också dubbla möjligheter till sjabbel och slarv från mördarnas sida. Kanske kan Lucas med sina kontakter inom media locka någon att göra ett misstag eller rentav spela ut mördarna mot varandra?

Sakta men säkert kommer Lucas närmare ett gripande, men slutet blir blodigt och går inte som planerat. Ah, satte jag bara betyg på slutet vore detta en femma, nu blir det istället starkast möjliga trea. Det dröjer innan Lucas kommer igång och blir riktigt farlig...