Peter Sanderson: Marvel Universe (Abradale 1996)
I stort format är detta 250 sidor rejäl faktabok om seriehjältarna och superskurkarna i Marvels amerikanska serieuniversum. Här finns färgbilder (totalt ca 400 stycken) på varje uppslag och en väldig massa text att läsa om seriefigurernas historia.

De åtta kapitlen handlar i tur och ordning om Marvels första familj, Fantastiska Fyran; "antihjältarna" den första Human Torch, Submariner och Hulk; Spindelmannen och därefter hjältegruppen Avengers med bland annat Thor och Iron Man. Kapitel 5 handlar om "övernaturliga" figurer som Ghost Rider, Dr. Strange och Dracula. Kapitel 6 viks åt galaktiska imperium såsom ShiŽar, Kree och Skrulls samt universums väktare dit man räknar Silver Surfer, Captain Marvel, Nova, Warlock och många fler. I sjuan samlas ensamma vältränade krigare som kämpar för rättvisa - Daredevil, Nick Fury, Moon Knight och Punisher. Och slutligen det åttonde kapitlet som mutanterna tar hand om; X-Men, X-Force, Excalibur, Magneto, Cable, Alpha Flight m.fl.

Här presenteras hur figurerna kom till, och varför, och hur olika tecknare och manusförfattare låtit karaktärerna förändras genom åren och vad som gjort figurerna försäljningsmässigt stora eller nedlagda efter bara ett nummer eller två. Är du som jag uppvuxen med superhjälteserier som Spindelmannen, Hulk och Fantastiska Fyran känner du säkert redan till mycket i den här boken, men en hel del är nytt och intressant och som sagt, bilderna är fantastiska. Boken är på engelska.
Peter Sanderson: Ultimate X-Men. (Dorling Kindersley. 2000)
Kan du läsa engelska? Gillar du superhjälteserier? Mutanterna X-Men? Utmärkt. Då är det här en perfekt bok för dig. En stor uppslagsbok på 176 sidor, späckad med färgbilder på och fakta om superhjältegruppen.

Här finns bakgrundshistorien kring Charles Xaviers mäktiga gäng X-Men och fakta och bilder på medlemmarna som kommit och gått genom åren. Cyclops, Iceman, Beast, Storm, Phoenix, Colossos, Nightcrawler, Wolverine, Banshee bara för att nämna några. Och lika tjusiga beskrivningar av hemska skurkar som Magneto, Juggernaut, Apocalypse, Sabretooth, Sinister, Mojo, Mystique.

Här finns sammanslutningar som Hellfire Club, Brotherhood of Evil Mutants, Starjammers, Morlocks och Alpha Flight samt andra mutantgrupper som t.ex. X-Factor, Excalibur, X-Force, X-Men 2099. I slutet finns en titt på den tecknade TV-serien om X-Men och bilder från den riktiga filmen om just X-men. Det här är mmm makalöst bra. Nu väntar jag bara på liknande böcker om Fantastic Four och Avengers sen är min lycka gjord...