Lawrence Sanders: Molly T. Ett dödligt hot (Bra Spänning 1988)
(The Passion of Molly T. 1984)

Kvinnorna har tröttnat på att utnyttjas, misshandlas, våldtas. Är trötta på usla löner, att allmänt anses vara mindre värda än män. Tillsammans i Nationell Kvinnlig Samling kämpar de för rättvisa, för bättre villkor, för hårdare straff för de män som plågar dem...

När Mollys käresta blir mördad av ett par män bestämmer hon sig för att hon fått nog på allvar. Demonstrationer, namninsamlingar, protestlistor och skrivelser. Vad tjänar de egentligen till? Männen som slår och hotar, männen med makt kan bara förstå en sak. Våld.

Molly inser att väpnad kamp är det enda språk som männen kan förstå, det enda som biter på dem och kan leda till en meningsfull förändring. Så Molly kliver fram och hennes eldiga tal inspirerar både gamla och nya medlemmar. Kvinna efter kvinna kliver ställer sig bakom Mollys väpnade kamp.

Män som misshandlar kvinnor och barn, män som struntar i att betala underhåll, som på något sätt engagerar sig i verksamhet som utnyttjar kvinnor, män som sluppit undan straff eller fått ett alldeles för lindrigt sådant är nu Mollys och hela kvinnoföreningens nya måltavlor...

Ja, Molly börjar gå hårt åt männen, så pass att både män och en del medsystrar mister livet. Snart börjar Mollys allra närmaste ifrågasätta hennes agerande...

Samtidigt finns det en senator som tänker ta sig in i Vita huset genom att bygga sin kampanj på att stoppa Molly. Det blir intriger både i kvinnoföreningen och politiken.

Molly T - ett dödligt hot omfattar 414 sidor, inte utan viss spänning men samtidigt tyvärr helt utan den lättsamma humor jag uppskattat i flera andra Lawrence Sanders-böcker på sista tiden. (Jag tänker främst på böckerna om Timothy och McNally...)

Det här var allvarligt som bara den och ja, rentav lite sämre än det mesta jag tidigare konsumerat av författaren. (Å andra sidan är det här visst skrivet långt före det mesta jag smakat på så författaren kan ju både ha ändrat stil och blivit bättre!)

Molly T kan visst få en betygstrea men den går allt något åt det svagare hållet. Sagan är lite för långdragen för det lilla som händer...




Lawrence Sanders: Åttonde budet (Wahlström & Widstrand 1989)
(The Eighth Commandment. 1986)

Rikemannen Archibald Havistock skall sälja sin värdefulla myntsamling. Det blir Mary Lou Bateson (Dunken kallad) på auktionsfirman Grandby & Sons som får hand om ärendet. Samlingen prepareras för transport till auktionsfirman men det allra mest värdefulla myntet av dem alla kommer på avvägar och försvinner spårlöst. Dunken är såklart inte tjuven men hon hålls ansvarig och hamnar i onåd.

Lyckligtvis blir hon anlitad av herr och fru Havistock som vill ha saken utredd och avklarad. Helst så snart som möjligt och därtill väldigt diskret då tjuven på något sätt ändå måste vara en i familjen. Hela släkten var ju samlad när paketering och överlämning skulle ske.

Åttonde budordet lyder: Du kall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa, men det gör man i familjen Havistock. Hela släkten och de närmaste anställda är en, i Dunkens ögon, synnerligen konstig samling individer. Bakom den synnerligen respektabla fasaden göms mörka hemligheter.

In i storyn kommer Al Giorgio, polisens utredare samt John Smack, försäkringsbolagets representant. Båda försöker de klara upp fallet, båda blir de förälskade i Dunken. Det blir förstås Dunken som löser den lite kluriga gåtan, samtidigt som hon brottas med känslor för de båda nya männen i sitt liv.

Åttonde budet är en lagom spännande, rolig och underhållande kriminalroman på 328 mycket lättlästa sidor.




Lawrence Sanders: Brott på hög nivå (Wahlström & Widstrand 1991)
(Capital Crimes. 1989)

Ute på landsbygden på en nedgången gård håller Broder Kristos sina predikningar. Han är smutsig och ovårdad, konsumerar enorma mängder vodka och förlustar sig med ett par kvinnor men påverkar ändå folk med sin magnetiska dragningskraft, sin intensiva blick.

Lyssnarskaran växer stadigt, Broder Kristos får fler och fler beundrare, främst av kvinnligt kön. Att han också verkar besitta något slags helande kraft gör inget sämre. Med handpåläggning och böner botar han sjuka och så verkar han veta saker som han absolut inte borde kunna känna till… Vem är denne man?

När presidentparets blödarsjuke son behöver hjälp vänder sig landets första dam till predikanten. Och se, pojken tillfrisknar snabbt! Snart är Broder Kristos än mer populär och god vän till presidenten och hans fru. Broder Kristos nästlar sig in i maktens korridorer och börjar snart viska små tips i örat på presidenten. Det finns såklart de som inte alls uppskattar att världens mäktigaste man tar råd från en smutsig evangelist från landet, en riktig lurendrejare. Broder Kristos måste bort, på ett eller annat sätt…

Brott på hög nivå är en småfestlig skröna på 301 sidor, om politik och religion i en tätt sammanslingrad mix. Allt tar en ände med förskräckelse.




Lawrence Sanders: Sullivans bluff (Wahlström & Widstrand 1992)
(Sullivan's Sting. 1990)

David Rathbone är smart, stilig, charmig och vältalig. Han lever livets glada dagar i Florida genom att lura av rika människor deras pengar. Rathbone driver en ekonomisk rådgivningsfirma och låter sina kunder investera rejält i aktier, fonder och företag som inte existerar. Samtidigt levererar han förstås muntliga löften och finfina papper på att allt är i sin ordning.

Till sin hjälp har Rathbone ett mindre gäng lika skrupelfria kamrater, varusmugglare och förfalskare. De håller också på med diverse skumraskaffärer, allt förstås under en hyggligt äkta fasad av präktighet och rejäl framgång.

Men nu har myndigheterna fått nog. De vet att Rathbone är en skurk, en svindlare av stora mått. Nu gäller det bara att få fatt på bevisen och sätta honom bakom lås och bom.

Tony Harker värvar folk till sitt team, sätter in en mängd folk som skall låtsas vara kunder, svindlare, ja vad som krävs för att komma teamet nära. Nu skall mannens oärliga verksamhet stoppas.

Polisens utredare Rita Sullivan blir den som kommer Rathbone allra närmast. Hon blir hans stora kärlek, hans partner in crime. Ju mer hon lär känna Rathbone desto mer av mannens fina egenskaper får hon se. Visst är han en luring, men en charmerande luring, inte alls så hemsk som höga brottsbekämpande chefer vill påstå. Det är inte utan att hon funderar på att byta sida. Samtidigt är ju både karriären och relationen med chefen Tony satt på spel...

Ja, Rita är förresten inte den enda polisen som börjar fundera på om det trots allt inte är en skönare och mer välbetald tillvaro på skurkarnas sida...

276 sidor senare är boken slut, med ett kanske alltför abrupt och tyvärr inte helt tillfredsställande sådant. Det blir ett okej medelbetyg för en som helhet lättläst och småskojig berättelse, men visst blev jag lite besviken på slutet.




Lawrence Sanders: McNallys hemlighet (Wahlström & Widstrand 1993)
(McNally’s Secret. 1991)

Archibald McNally skall hjälpa sin pappa advokaten. Den synnerligen rika klienten Lady Horowitz har blivit av med värdefulla frimärken värda miljoner. Det blir Archie som lite diskret får utreda försvinnandet, stölden eller vad det nu är fråga om…

Han gästar gång på gång Lady Horowitz och förhör anställda, släkt och vänner som bor på eller gästar godset. Känner man till frimärkena? Har någon sett något? Och så vidare…

Ja, snudd på alla visar sig känna till och ha sett frimärkena. Att Lady Horowitz hade dem i sin ägo var visst ingen hemlighet, ej heller hade hon besvärat sig med att hålla kassaskåpet låst. Ingen av hennes närmaste skulle väl vilja stjäla från henne?

Archie McNally snokar runt och inser snart att inte mycket är som det ser ut. Ja, alla har väl hemligheter. Archie själv också förstås. Men att han är förälskad i vackra Jennifer är inte en av dem. Frågan bara är om hon vill ha honom?

McNallys hemlighet är 254 lättlästa, underhållande, småmysiga sidor. Det hade ju varit finfint om fler titlar översatts till svenska för serien om McNally blev rätt lång och första delen ger helt klart mersmak.