Marcus Sakey: Brilliance (Bokfabriken 2014)
(Brilliance. 2013)

Av någon okänd anledning har det sedan 1980-talet fötts fler barn med unika förmågor än någonsin tidigare. Några barn visar sig ha utomordentlig talang för att hantera datorer, andra blir fantastiskt skickliga på matematik eller att minnas saker de sett eller läst. En flicka kan se folks hemligheter genom att studera kroppsspråk, någon annan kan nästan göra sig osynlig. En kille tjänade 300 miljarder dollar på att identifiera och tolka mönster på aktiemarknaden och tvingade New York-börsen att stänga.

I dagens USA lever vanliga människor och så de specialbegåvade personerna, somliga barn, andra vuxna, sida vid sida. De specialbegåvade är förstås i minoritet men de har visat sig kunna utföra fantastiska saker. Innovationsgraden i landet är hög, ny teknik utvecklas i ett rasande tempo, men den vanliga människan börjar känna sig hotad…

Motsättningarna växer mellan vanligt folk och de extra talangfulla, de briljanta, de abnorma eller vad de nu skall kallas. USA håller på att delas i två läger och alltmer ofta sker terrorattacker, attacker som man antar att specialbegåvade personer ligger bakom.

Terrordåden måste stoppas. Den förmodat ansvarige specialbegåvade ledaren John Smith (eller vad han nu verkligen heter) måste infångas. Myndigheten DAR, Rättvisetjänsten, har fått oinskränkt makt. I nationens intresse och i jakten på terrorister och specialbegåvade skurkar i synnerhet är allt tillåtet och godkänt.

Agent Nick Cooper och hans kollegor får varhelst de vill jaga, fånga eller döda briljanta personer på fel sida lagen. Det är inget mer än smått ironiskt att Nick själv är en specialbegåvad kille. Han har förmågan att förutsäga saker, se saker precis innan de inträffar, men han jobbar såklart i det godas tjänst, är en rättskaffens man som lyder lagen!

Nu är han som sagt på jakt efter John Smith och för att lyckas fånga honom kommer Nick Cooper att behöva ge upp sin tjänst hos DAR. Cooper lägger fram det radikala förslaget att han skall anklagas för terrordåd och låtsas få sparken. Det är möjligt att det kommer att locka fram John Smith men det kommer garanterat också att få alla hans forna kollegor att jaga honom till vägs ände… Cooper spelar ett högt spel med livet som insats! Det är inte många han kan lita på och till och med de han litar på ljuger… Kanske…

De 461 sidorna flyger snabbt förbi, det är sannerligen högt tempo och spänning från redan från start. Det känns faktiskt mer som att jag tittar på en film än läser en bok och jag gillar upplevelsen. Synd bara att det hela inte känns fullt så originellt som jag hade önskat, mycket känns igen från mängder med andra böcker och filmer…

Jag menar, vanliga dödliga som plötsligt utvecklar specialförmågor eller har något slags superkrafter såg man i TV-serien Heroes. Storyn om en ensam driftig man på flykt, jagad av en myndighet med obegränsade resurser går det tretton på dussinet av och paranoian, ovissheten om att det du tror dig veta kanske inte är sant och känslan av att detta inte är nutid utan framtid för mina tankar till Total Recall.

Så detta är kanske inte så sant unikt men de lånade bitarna från andra verk är skickligt hopsatta till en lättläst och läsvärd spänningsroman som ändå sticker ut från mängden. Jag överväger först en mycket stark trea i betyg men sätter till slut en 4:a.