Steven Jay Rubin: The Complete James Bond Movie Encyclopedia (CB/McGraw-Hill. 2003)
Titeln beskriver rätt bra vad det här är för en bok. En uppslagsbok på ca 530 sidor kring filmerna (inte böckerna, inte serierna) om James Bond. Och nu snackar vi om alla filmerna i serien; de officiella från Dr. No till och med senaste Die Another Day inklusive Casino Royale och Never Say Never Again.

Om boken verkligen är "complete" det undrar jag, men nog är det ett rejält och seriöst verk det här. Fast det är samtidigt bara en bok för de största fansen, eller Bondfanatikerna, för den innehåller säkerligen rejält med meningslösa fakta för den högst medelmåttige Bonddiggaren. Här finns uppslagsord för "alla" personer som dykt upp i filmerna, både som rollnamn och skådespelarnamn, vapen, bilar, nummer på klockor och mätare, serienummer på bomber och utrustning, bokstavs- och sifferkombinationerna på nummerplåtar som skymtar förbi. Likaså inspelningsdatum för vissa scener, vinsorter och årgångar, citat ur filmerna och fakta om påhittade och verkliga geografiska platser.

Och så finns en kul lista på vad som hänt med alla större skurkar i filmerna; sprängda, skjutna, uppätna etc. Här finns också runt 300 bilder. Det som lägger hinder i vägen för ett högsta betyg är att jag kan inte förstå varför man brutit loss Pierce Brosnans Bondfilmer (de 4 senaste) och placerat dem och alla de därtill hörande uppslagsorden i ett eget kapitel, The Brosnan Dynasty, på 60 sidor i slutet. (???)

Så egentligen är det inte ett uppslagsverk utan två. Ett rörande alla filmer fram till och med License To Kill, och ett med de senare från GoldenEye-95 fram till idag 2003. Helt sjukt faktiskt, för Brosnans filmer borde sannerligen få vara med i listorna på skurkar/titelmusik/bondbrudar etc. i första delen. Och några bilder kunde allt fått vara i färg för att göra den annars svartvita luntan lite gladare. Men nog är det späckat med fakta kring Bond.