J.K Rowling: Harry Potter och De Vises Sten (Tiden 1999)
(Harry Potter and the Philosopher´s Stone. 1997)

Så var det dags att ta sig an den mycket omtalade serien om Harry Potter. Som det har skrivits om dessa Harry Potter-böcker. Miljontals böcker sålda, rena hysterin inför nya boksläpp och en ständig debatt om böckerna är så bra som fansen vill göra gällande eller om det i själva verket bara är barnslig smörja som säljer oförtjänt bra... Låt mig säga så här; det här är en bok man antingen älskar eller hatar. Det är en underbar sagobok för barn, ungdomar och alla vuxna med barnasinnet i behåll. Gillar du äventyr, magi och rena tokigheter lär du få ditt lystmäte här och vara mer än nöjd. Är sådant inte din favoritlektyr borde du aldrig ens sneglat åt boken för alla vet väl att det handlar om en trollkarl?

Här har vi unge föräldralöse Harry Potter som bor hos sina elaka styvföräldrar och deras hemske son. Alla är dumma mot Harry som inga vänner har och pojken mobbas svårt. När boken börjar har han sett att han fått ett brev men styvfar vill inte låta honom få detta och bränner det. Men brevskrivaren är mycket angelägen om att komma i kontakt med Harry och brev efter brev anländer till familjens hus på de mest otroliga sätt, alla adresserade till Harry.

Till slut blir situationen ohållbar och för att Harry inte skall få sina brev flyr familjen, först till ett hotell sedan ut till en ö. Men breven fortsätter att förfölja dem och ganska omgående knackar en jätte på dörren. Fullständigt paralyserade kan inte styvföräldrarna hindra jätten från att överlämna brevet till Harry som nu erbjuds en plats vid Hogwarths Skola för häxkonster och trolldom.

Det visar sig att Harry egentligen är en trollkarl (ja, nog har han lyckats göra en hel del konstiga, oförklarliga saker i sina dar), barn till en trollkarl och en häxa som han är. Legenderna berättar om att en viss Harry Potter kan bli den mäktigaste av de mäktiga.

Ja, det är bara för honom att börja sin utbildning med jämnåriga pojkar och flickor och träna sig i de mest fantastiska saker. Och hur glad Harry än är över att få komma iväg från sin familj och hur spännande det än är på skolan och hur många roliga vänner han än får, så finns det förstås de som inte gillar den lille, men ändå store och berömde Harry Potter.

Det här är riktigt, riktigt skojig läsning. Fantasin flödar, den ena tokigheten avlöser den andra utan att för den skull någonsin bli löjlig. Harry och hans kompisar blir trevliga bekantskaper man gärna läser mer om. Bered dig på ett härligt äventyr där den i början så mobbade killen med tiden blir en hyllad hjälte! 379 sidor.
J.K Rowling: Harry Potter och Hemligheternas kammare (Tiden 2000)
(Harry Potter and the Chamber of Secrets. 1998)

Sommarlovet är nu över och Harry Potter och hans kompisar skall återvända till Howarths Skola för häxkonster och trolldom för det andra läsåret. Harry har längtat tillbaka hela sommaren, det var ju som bekant inget vidare hos hans styvföräldrar.

I skolan går kampen mellan de olika elevhemmen vidare och rivaliteten är stor. Quidditch-tävlingarna blir allt viktigare och Harry är inte otippat en av de bästa, vilket förstås inte uppskattas av alla. Än värre problem blir det på skolan när den ena eleven efter den andra hittas förstenad. Vem håller på med detta och varför? Vem blir nästa offer? Många är de som misstänker Harry Potter...

Det här är egentligen precis lika bra som den föregående boken, men nu har man bekantat sig med personerna och Hogwarths förtrollade skola och blir inte lika överraskad över de otroliga saker som händer hela tiden. Det är mer så att man numera förväntar sig att det skall vara kanonbra hela tiden och att övertrumfa debuten blir nog väldigt svårt. Hur som helst är det ändå en berättelse väl värd att läsas. 427 sidor.
J.K Rowling: Harry Potter och Fången från Azkaban (Tiden 2001)
(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. 1999)

Ytterligare ett läsår är till ända och det tredje året vid Hogwarths Skola för häxkonster och trolldom skall just börja. Kvar finns i stort sett alla de personer du lärt dig känna igen från de tidigare böckerna, och några nya har tillkommit.

Nu har den ökände massmördaren Sirius Black som suttit 12 år i fängelse rymt och det sägs att han är på väg mot Hogwarths. De grymma Dementorerna, fångvaktarna från Azkaban, har kallats in för att fånga Sirius och de släpper aldrig skolområdet ur sikte. Dementorerna är hemska varelser och Harry känner sina krafter försvinna och en iskyla sprida sig i kroppen när de kommer väl nära honom.

En dag anländer så Sirius Black till skolan och han berättar en tidigare välbevarad hemlighet för Harry. Och en Dementor som jagar Sirius lägger sina händer runt Harrys hals...

Ja, vad säger man. Rowling har skrivit en ny Potterbok helt i klass med de föregående, men tjockare. Quidditch-tävlingarna går mot ny final, nya varelser introduceras och kampen mellan gott och ont rasar vidare. Äventyret fortsätter. 532 sidor.
J. K. Rowling: Harry Potter och Den flammande bägaren (Tiden 2001)
(Harry Potter and the Goblet of Fire. 2000)

Harry Potter vaknar av att ärret i pannan brinner som eld. Trollkarlen Lord Voldemort är i närheten och han vill se Harry död. När boken är slut har Harry varit fånge hos nämnde Voldemort och lyckligtvis kommit undan. (Det skall ju komma fler böcker om Harry) Men det har också Lord Voldemort lyckats göra.

Mycket annat har också hunnit hända. Det har varit världsmästerskap i Quidditch, ett världsmästerskap som tog en ände med förskräckelse. Elever från trollkarlsskolorna Durmstrang och Beauxbatons har kommit till Hogwarts för att medverka i Turneringen i Magisk Trekamp, en tävling där varje skola fått representeras av en elev. På grund av det höga antalet dödsoffer i tidigare turneringar har man i år bestämt att deltagaren måste vara minst 17 år, vilket naturligtvis inneburit att Harry Potter inte fått anmäla sig.

Många elever vid Hogwarts har gjort vad de kunnat för att bli antagna ändå, men naturligtvis har de inte kunnat lura den magiska Flammande Bägaren som väljer ut deltagarna. Men varför har man då i år för första gången fått fyra deltagare uppropade av Bägaren, varav två från Hogwarts och där en är den alldeles för unge Harry Potter?

Boken är den hittills längsta, en tegelsten på 752 sidor. Tyvärr är det 200 ganska trista sidor inledningsvis med mycket upprepning av sådant vi redan läst i de tidigare böckerna, men det är ändå fler sidor äventyr kvar än vad de andra böckerna innehållit. Läs hemskt gärna, för det är en bra berättelse, men var beredd på att det är mer hat och ondska, misstänksamhet, ilska, sorg och våld i denna del 4 än i tidigare böcker om unge Harry. Det här är kanske inte läsning för de allra minsta barnen...