Stephan Rössner: Myter om mat (Ica Bokförlag 2013)
205 lättlästa sidor om de där påståendena man kanske hört hundratals gånger eller rentav sprider vidare som en sanning till släkt och vänner. Men är de verkligen sanna? Hur står det till med trovärdigheten i de där klassiska myterna? Ja, ligger det inte i sakens natur att en myt inte är sann utan en påhittad sak?
Rössner fyller kapitlen som fått namnen Alkohol, Huskurer, Maten i vardagen, Mat med dåliga egenskaper, Mat med goda egenskaper, Moral, Sex och fortplantning samt Vikt, med nästan 70 mer eller mindre kända påståenden kring vår kost.
Du känner säkert till många av dem; Det finns plast i margarin, barn blir hyperaktiva av socker, salt ger högt blodtryck, man får huvudvärk och finnar av choklad, honung är nyttigt, man blir stark av spenat, mjölk ger starka ben.
Vi kan väl fortsätta med några till; man blir kåt och potent av ostron, man skall låta maten tysta munnen, kryddstark mat ökar ämnesomsättningen, man blir fet av snabbmat, babyhullet växer barnen ifrån med åren, lite skit rensar magen, man somnar av ett glas varm mjölk och äter man inte upp blir det ingen efterrätt.
Ja, vad skall man säga? Svaren på de här frågorna, sanningen kring de här påståendena är man ju såklart riktigt nyfiken på. Här finns det goda möjligheter att få lära sig något nytt, få bekräftelse på sådant man redan visste och en liten uppmaning till ett kritiskt tänkande, ett hälsosamt ifrågasättande innan man köper alla de här myterna som något slags sanning… Somliga av dem finns det således en viss vetenskap och sanning bakom, annat är förstås rent nonsens.
Min största invändning mot boken är allra främst det gräsligt fula omslaget. Här handlar det om mat och dryck och det läggs säkert mycket tid och pengar på att få böcker om bakning och matlagning att vara lockande, inbjudande. Här kommer en faktabok på samma tema och så verkar man nästan vilja skrämma bort läsarna. Känns inte boken från 2013 ”gammal” när man ser den? Jag tycker det. En faktabok skall väl kännas modern, uppdaterad, färsk och fräsch?
Jag skulle också gärna ha uppskattat ett litet register och ibland kanske en referens till den ev. vetenskap som finns kring en viss myt. Och varför inte ett snabb-svar på respektive område när jag nu håller på och önskar fritt; typ påståendet är helt sant, falskt eller något mittemellan. Annars får du läsa 1-3 sidor text och leta efter Rössners besked.