Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder (Ewert Grens #5, Piet Hoffmann #1) (Piratförlaget 2009)
Kriminalkommissarie Ewert Grens nya fall är ett mord i en lägenhet, en avrättning med skott i offrets huvud.

På annat håll jobbar Piet Hoffmann för det polska säkerhetsföretaget Wojtek. Wojtek jobbar förvisso lite med olika säkerhetslösningar, livvaktsskydd osv. men mest är verksamheten en front för grov kriminalitet. Hoffmann är djupt involverad i narkotikahandel, dessutom inblandad i mordet i den där lägenheten…

Polsk maffia vill att Hoffman skall ta över knarkverksamheten på ett av Sveriges värsta fängelser. Han överväger starkt att ta det uppdraget då det sammanfaller med en helt annan uppgift.

Piet Hoffmann är nämligen polis undercover, med uppgift att samla in bindande bevis för att man skall kunna stoppa den här verksamheten för gott och sätta ledarna bakom lås och bom.

Så plötsligt är Piet i fängelset. Det är då det visar sig att skurkarna fått veta att Piet är en förrädare och vill ha ihjäl honom. Samtidigt har svenska poliser beslutat sig för att lämna Piet vind för våg åt sitt öde… Tillvaron i fängelset är i sanning fullkomligt livsfarlig.

Snart kallas kommissarie Ewert Grens till fängelset. Fånge Hoffmann har tagit gisslan…

592 sidor är många men spänningen byggs sakta upp och eskalerar och sidorna flyger snabbt förbi. Tre sekunder är spännande läsning.
Roslund & Hellström: Två soldater (Ewert Grens #6) (Piratförlaget 2012)
De är bara barn, Leon och Gabriel, knappt 10 år gamla, men redan förhärdade brottslingar, två barnsoldater i Råby Warriors. De rånar, stjäl och hotar, tänder bränder, hanterar både knark och vapen. De växer upp till starka ledare för ett eget gäng med andra yngre barn som hantlangare.

Tio år senare sitter Leon bakom lås och bom. Han är fortfarande endast en yngling men hård som flinta. Hans älskade bror Gabriel är fri och tillsammans med Wanda, en 17-årig tjej som hjälper till att smuggla in knark till Leon på anstalten...

På en vägg i polishuset har polisman Pereira foton på de värsta brottslingarna i de lokala gängen. Där sitter bilder på Leon och Gabriel och flera andra. Pereira vill sätta stopp för gängkriminaliteten men småbarnen som vill hänga med de äldre tuffingarna verkar bara bli fler och fler... Deprimerande, minst sagt.

Så sjösätter Leon sin plan och är snart ute ur fängelset. Tillsammans med kamrater fritar man än fler i gänget. Snart skall snutarna få se! Snart skall de få sitt. Brödraparet Leon och Gabriel skall inte kunna stoppas!

Fast Gabriels liv står i begrepp att förändras. Kanske är han inte längre samma våldsverkare, kanske känner han inte samma brinnande hat som Leon... Wanda har just berättat att de båda skall bli föräldrar. Det ser ut som att Gabriel måste välja sida, brorsan Leon eller ett nytt liv med en familj... Leon tänker aldrig acceptera ett avhopp. Ingen lämnar nånsin deras gäng. Tillvaron för Gabriel blir minst sagt farlig.

Efter drygt 250 sidor tittar kriminalkommissarie Ewert Grens in i sagan och blir ansvarig för att få alla rymlingarna tillbaka i fängelse.

Två soldater omfattar hela 686 sidor och det är väl minst 200 för många. Bokens start tuffar på rätt långsamt, varar länge och ja, det hela känns tyvärr inte superspännande. Sen tar det sig lyckligtvis men det känns också liksom rätt självklart hur allt kommer att sluta. Medelbetyg blir väl det allra bästa betyget jag kan ge.
Anders Roslund & Börge Hellström: Tre minuter (Ewert Grens #7, Piet Hoffmann #2) (Piratförlaget 2016)
Det dröjde länge innan det kom en fortsättning på boken Tre sekunder men den var sannerligen värd att vänta på. Tre minuter är en ännu bättre story, än mer spännande. Och nästan lika lång, 569 sidor.

Piet Hoffmann är nu Peter Haraldsson men i ännu högre grad El Sueco, svensken, gangsterkungen El Mestizos högra hand. Piet Hoffmann lever i Sydamerika och har på uppdrag från den amerikanska regeringen under täckmantel infiltrerat ett knarksyndikat. Det är givetvis ett fullkomligt livsfarligt arbete där han själv ser mord nästintill dagligen och själv utför somliga...

Nu har USA:s talman Tim Crouse fått för sig att han skall fara rakt in i djungeln med sina trupper, Crousestyrkan, som skapats för att just bedriva ett krig mot knarklangare. Det uppdraget går såklart åt skogen och snart sitter talmannen inspärrad i en bambubur och blir torterad.

USA svarar upp med en dödslista där traktens värsta skurkar visas upp och man tillkännager att nationen nu kommer att bedriva jakt på dem alla. På den listan finns El Sueco, den svenske infiltratören, USA:s egen spion. Men det verkar man inte riktigt veta eller i alla fall inte bry sig om...

Än en gång blir Piet Hoffmann sviken av sina arbetsgivare och Hoffmanns svenska och amerikanska handläggare får engagera kriminalkommissarie Ewert Grens. Han far till Colombia och skall försöka få ut Hoffmann och hans familj ur landet...

Samtidigt har USA startat sin utrensningsprocess. Missiler från kryssningsfartyg och drönarattacker slår till snabbt och skoningslöst och landets knarkbaroner (och ofta deras hela familjer) stryker i rask takt med... Kan Hoffmann hålla sig undan och därtill bevara sin täckmantel och inte bli mördad av El Mestizo? Ja, Hoffmann är under attack från flera håll...

Tre minuter var superdramatisk läsning. Somligt kring satellitövervakning och raketattacker från distans känns ibland som skrivet av självaste mästaren Tom Clancy. Delta Forces försök att hitta talmannen någonstans i djungeln och frita honom känns som Rambo II och resten, ja resten är alltså en ny och ännu bättre Tre sekunder-berättelse.