Anders Roslund: Tre timmar (Ewert Grens #8, Piet Hoffmann #3) (Piratförlaget 2018)
På ett bårhus i Stockholm hittas fler döda kroppar än förväntat. Någon har lyckats smyga in nya lik i lokalerna. Kommissarie Ewert Grens tar tag i fallet som leder till en fraktcontainer nere i hamnen. I den påträffas över 70 döda personer, en massgrav. Någon har smugglat kroppar och tätat igen lufthålen...

Spåren leder överraskande Grens vidare till Piet Hoffmann, en före detta polisanställd och infiltratör, en man som jobbat under täckmantel i fall mot polsk maffia i Sverige och för USA i kampen mot knarkkungar i Sydamerika... Nu verkar visst Hoffmann vara aktiv i Afrika.

Så Grens far dit och sätter press på mannen. Visst är Hoffmann oskyldig (men ändå inte) men nu tvingas han återigen in i ett livsfarligt uppdrag under falsk identitet. Hoffmann måste nu från sin sida (och Grens hemma i Sverige) få stopp på otäck och hänsynslös människosmuggling.

Det kommer såklart att bli våldsamt värre och lika farligt i Afrika som i Sverige. Serien om Hoffmann/Grens fortsätter och det här var riktigt spännande det med. Inte riktigt i klass med senaste boken Tre minuter, men bra ändå. Och att den inte är fullt så lång är väl också ett litet plus kan jag tycka, nu ”bara” 461 sidor.
Anders Roslund: Jamåhonleva (Ewert Grens #9, Piet Hoffmann #4) (Albert Bonniers Förlag 2019)
Då: Fyra döda i en lägenhet. Mamma, pappa, bror och syster i familjen mördade, ihjälskjutna. Endast lilla 5-åriga Zana Lilaj överlever blodbadet. Det blir en yngre Ewert Grens som räddar flickan och ser till att hon placeras i vittnesskyddsprogrammet.

Nu, 17 år senare, är Ewert tillbaka i samma bostad. Där har skett ett inbrott men inget verkar stulet. Jo, något gammalt och hemligt, något viktigt har försvunnit från ett lönnfack under golvet.

Kommissarie Grens tittar närmre på fallet med det gamla ouppklarade massmordet och inser att den överlevande flickan kan vara illa ute. Särskilt mot bakgrund av att hennes papper försvunnit från polishuset. Topphemliga dokument i en mapp i ett låst kassaskåp i polishuset är spårlöst borta, utbytta mot lika många blanka vita ark. Det verkar finnas en riktigt lömsk person, en förrädare, kanske en mördare inne i polishuset... Ewert Grens drar sig inte för att misstänka och anklaga självaste chefen...

Samtidigt lever Piet Hoffmann livets glada dagar med sin familj. Han har helt lämnat det hemska och livsfarliga livet som angivare åt polisen bakom sig och driver nu en seriös säkerhetsfirma. Så förskräcklig tillvaron blir när de unga sönerna får handgranater att leka med av någon okänd som hotar... Vi vet allt om vem du verkligen är och vad du gjort, står det på de anonyma meddelanden som Hoffmann mottar.

Nu förväntas Hoffmann starta krig i den undre världen, annars...

Ja, livsviktiga papper på vift känns som den gemensamma nämnaren i fallen för de båda huvudpersonerna. Naturligtvis börjar Grens och Hoffmann att samarbeta i hopp om att kunna hjälpa varandra med sina respektive mysterium och problem... Som förresten naturligtvis visar sig hänga ihop!

Hoten mot Hoffmann skänker såklart spänning till dessa 491 sidor och Grens jakt på en korrumperad polis i det egna teamet gör såklart detsamma, men jag tycker nog ändå att helhetsbetyget 3 är det mest rättvisande på en 5-gradig skala, men visst går den väl då och då lite åt det starkare hållet...
Anders Roslund: Sovsågott (Ewert Grens #10, Piet Hoffmann #5) (Albert Bonniers Förlag 2020)
Ett möte med en sörjande mamma på kyrkogården får kommissarie Grens nyfiken på ett gammalt försvinnande. Kvinnan påstår att hennes dotters kista är tom, att den kidnappade lilla flickan aldrig kom till rätta.

Det visar sig ha försvunnit ytterligare en flicka i samma ålder vid samma tid i staden. Stackars Linnea kidnappades också och nu är det bara timmar kvar innan hon efter tre års saknad skall bli dödförklarad. Kommissarie Grens dyker plötsligt upp och ber dem stoppa processen. Med ett officiellt dödförklarat offer kan han inte på något sätt få bedriva den utredning han plötsligt vill företa sig. Men föräldrarna är ledsna, trötta och vill gå vidare, endast Linneas tvillingbror är övertygad om att systern lever någonstans.

Ewert Grens brinner starkt för flickornas försvinnanden och företar sig förstås en i högsta grad icke godkänd utredning. Snart får han som tur är det där genombrottet som kan leda vidare och snart är han tidernas hemskaste internationella pedofilring på spåren.

Det här är de otäckaste av otäcka skurkar och Grens tänker stoppa dem till varje pris. Tyvärr krävs det Piet Hoffmanns medverkan både under täckmantel och i största hemlighet för att man skall kunna lyckas. Och Piet har ju lovat både sig själv och familjen att aldrig jobba med sådant här mer så han säger nej.

Grens jobbar vidare med vad som skall bli en riktigt spännande berättelse på 415 sidor. Unga barn kidnappade och utnyttjade, hållna som slavar och sexobjekt åt sjuka vuxna personer blir såklart en på alla sätt hemsk saga att ta del av, obehaglig, otäck. Fiktiv här förstås men tyvärr säkert inte långt från verklighetens galenskap. Usch.

Men mitt i allt elände, all sorg, finns hopp! Vilken tur att Grens och Hoffman har stora hjärtan på rätta stället!
Anders Roslund: Litapåmig (Ewert Grens #11, Piet Hoffmann #6) (Albert Bonniers Förlag 2021)
Poliskommissarie Ewert Grens har funnit kärleken i Lena och har kvalitetstid tillsammans med Hugo, Piet Hoffmanns äldste son. Livet leker.

Då berättar en kollega om misstänkt sexhandel på ett hotell i staden och Grens tar med sig bästa polisvännen Sven för att sätta stopp för verksamheten. Det går tyvärr inget vidare, nej det slutar snarare med katastrof och Grens beslutar sig där och då för att inte vila förrän han satt hjärnan bakom sexhandeln i fängelse.

Sexhandel förresten, det hela är värre än så. Flickorna tvingas donera organ för att reglera sina påhittade skulder till ledarna. Och när sexkarriären är över är det inte bara en njure de blir av med, nej då slaktas deras kroppar på allt de har som kan transplanteras... usch!

Ewert utreder vidare men har ingen aning om att organisationens ledare finns honom väldigt nära. Och snart befinner han sig själv faktiskt på de anklagades bänk. Självaste kommissarien är visst involverad i riktigt smutsiga aktiviteter...

Piet Hoffmann kommer in i storyn först runt sida 280 och då måste han genast söka rätt på en försvunnen Ewert Grens och rädda dennes liv!

464 spännande sidor. Men är detta kanske slutet på den här långa och underhållande och synnerligen dramatiska romanserien?