Linda Rosing & Daniel Nyhlén: Den nakna sanningen (Big Bok 2006)
När den här boken skrevs var Rosing verkligen en kändis i var mans medvetande, en blond tjej med fejktuttar, en Big Brother-deltagare som ogenerat haft sex framför kameran, en Slitzmodell med landsomfattande bar- och klubbturnéer, ja en klassisk såpakändis, en scandal beauty som skapade rubriker och media levde gott på.

Media var kanske inte alltid helt pålitliga. Sanningar blandades med halvsanningar och rena lögner och Linda var rätt trött på folks förutfattade meningar och att alltid bara vara den där blonda bystiga bimbon. Det var dags att berätta den nakna sanningen.

Och nu har jag läst den, 249 sidor lång och ärligt talat, här kommer inte många överraskningar. Det är väl snarare så att mina egna förutfattade meningar faktiskt bekräftats av Linda själv!

Det hela är en berättelse om en fattig uppväxt med föräldrar som bråkar och skiljer sig ganska tidigt i Lindas liv. Linda är duktig i skolan och i sport. Gymnastik tränar hon så hårt att brösten inte växer som på de andra kamraterna i skolan och hon mobbas därför och får det föga smickrande öknamnet Plankan.

Hon dras till äldre spännande och lite farliga killar. En nazistpojkvän drar kniv och hotar henne till livet. Sexuell debut före 15 års ålder, gravid och mamma vid 19. Stor alkoholkonsumtion och kriminalitet. Hon träffar VD:n Håkan som ger Linda en bröstförstoring, ett hus, en son och kontakt med Livets Ord.

När det giftermålet inte håller, pengarna är slut och anställning saknas träffar hon Göran på Arbetsförmedlingens söka-jobb-kurs. Göran är en trevlig kille så de inleder ett förhållande och då passar Göran på att förvandlas till någon annan, en misstänksam, våldsam knarkare.

För att komma undan från honom söker hon till och blir antagen till Big Brother 2003. Det är där någonstans hon går från att vara okänd till stjärna (nåja).

Linda börjar vara ute i svängen och testar ecstacy men mår inte bra av det så det blir kokain istället. Och så snurrar det på. Hon vill vara killarnas runkobjekt för att det då blir lättare att ta sig fram i livet. Hon tjatar sig till ett utvik i Slitz, trots att hon blir avrådd då hon ju är mamma till två små barn, och det spär såklart på berömmelsen (nåja igen, allt är ju relativt). Hon reser till Gotland och undrar om svenska pengar är gångbara där!

Och så blir det gästspel både här och där över landet och Linda Rosing har äntligen blivit en i innegänget. Nu festar hon med de rika och berömda och drogerna flödar, pengar spenderas och sexuella inviter kommer från både män och kvinnor.

Bokens enda riktiga överraskning är att Linda faktiskt namnger ett antal kändisar som riktiga partynissar som raggat på henne eller varit frikostiga med droger av någon form.

Som sagt, berättelsen om Linda är fylld med sex, hot och våld, droger och en dröm om kändisskap. Det var precis det jag förväntat mig. I mitten av boken kommer 16 sidor färgfoton på Linda tagna i olika sammanhang utöver de 197 sidorna text.