Rosamond Smith: Ormöga (Natur och Kultur 1993)
(Snake Eyes. 1992)

Lee Roy Sears är dömd till döden för mord. Michael O´Meara är en ung framåt jurist fast besluten att rädda Lee Roy från döden, det finns ju ändå några frågetecken runt hans fall. Michael är övertygad om att han är oskyldig och med en stor insats lyckas han få dödsstraffet omvandlat till fängelsestraff.

Lee Roy sköter sig exemplariskt och blir så utsläppt och skall återanpassas i samhället. Såklart att Michael gör en ny insats och välkomnar honom till sitt hem. Hustrun är inte alldeles överförtjust, men tvillingsönerna fascineras av den mörke Lee Roy med sin ormtatuering. Och Lee Roy är som ett litet barn som man måste ta om hand, så vilsen, ensam och utsatt är han.

Snart är han verkligen knuten till familjen O´Meara och alla tycker mycket bra om Lee Roy. Somliga kanske lite för bra. Snart funderar Michael på om det inte vore bättre att bli av med Lee Roy, men njae, honom blir man inte av med så lätt. Och tillbringar inte hustrun väl mycket tid med den före detta fången? Och är Lee Roy verkligen en vänlig man? Ondskan har kommit smygande in i familjen O´Mearas liv och det i en ganska spännande, mystisk berättelse. Vem är egentligen brottslingen och vem är oskyldig? 305 sidor.
Rosamond Smith: Du kan inte ta mig (Natur och Kultur 1995)
(You Can´t Catch Me. 1995)

Tristram Heade kliver av tåget i Philadelphia och finner sig överallt bli förväxlad med en viss Angus T. Markham, rik affärsman. Taxichauffören välkomnar Tristram som Mr. Markham, så gör även hotellpersonalen på hotellet. På rummet finns champagne och andra godsaker till Mr Angus Markham, med hälsningar från direktionen och dessutom en resväska Tristram inte känner igen. Tristram försöker gång efter annan förgäves förklara att ett misstag blivit begånget, han är ju inte Angus Markham.

Mitt i natten knackar det på Tristrams hotellrum och där står en uppjagad kvinna, Fleur Grunwald. Att Tristram aldrig sett henne förr hindrar inte Fleur från att kalla honom Angus, hennes vän, beskyddare och älskade...

Fleur berättar vidare hur hon saknat honom och hur hon lider i sitt äktenskap med den äldre mångmiljonären och tyrannen Otto. Mannen är en hustrumisshandlare som njuter av att hålla sin unga hustru i strama tyglar. Åh, så glad Fleur är över att ha Angus tillbaka, Angus som lovat stötta henne, finnas där för henne...

Tristram blir så betagen av den unga vackra, uppenbart plågade kvinnan, att han självklart lovar att rädda henne från maken och själv gifta sig med henne. Han skall inte vila förrän Fleur är fri från sin plågoande, ja, banne mig, om han inte skall söka upp Otto Grunwald och döda honom. Och som genom ett omen hittar han en stor kniv i den okända resväskan på rummet.

Tristram ger sig iväg hem till Otto och sen går det som det går...

Det är måttligt spännande, men intressant, överraskande och lite knäppt. 232 sidor.