Liselotte Roll: Tredje graden (Alfabeta 2013)
Vilken debut! Det här är inte på något sätt sämre än årets titlar av etablerade författare såsom Anna Jansson, Carin Gerhardsen, Viveca Sten, Sofie Sarenbrant med flera, och det är såklart ett gott betyg bara det. Detta är nog dessutom snarare att betrakta som lite bättre, mer spännande, överraskande, svårare att släppa.

Skall man som debutant sticka ut i kriminalgenren gäller det att ta ut svängarna. Roll bjuder på en kriminalhistoria av klassiskt snitt. Ja, du har säkert läst det förut; en polishuvudperson som tillsammans med sitt team jagar en mördare i huvudstaden. Så långt välkänt och bekant, men här är 35-årige polisen Magnus tröttare än tröttast och mördaren galnare än galnast.

Magnus kommer sent till jobbet, går tidigt och får ändå aldrig tid till frun och barnen. De olustiga myrkrypningarna i benen talar han också tyst om. Och den okände mördaren, ja det är en sällan skådad knäppis. Tredje graden är lättläst, sidorna flyger fram utan problem, men det är på sin plats med en varning. Det finns en del tortyrscener som möjligen kan framkalla obehag hos känsliga.

Först är det förståndshandikappade Erik som dör, härnäst är sker ett överfall på ett äldreboende. Ja, Liselotte Roll vräker på med fler mord, tortyr, kidnappningar, en lägenhetsbrand, våldtäkter och sedan mer av somligt av detta i händelser som utspelats under 70-talet. Så då får vi en utredning som möjligen involverar sådant som ligger flera decennier tillbaka i tiden också. Ja, det är fullt upp för den unge Magnus Kalo. Och när polisen kör fast, visst är det väl tur att hans hustru, terapeuten Linn, är nyfiken av sig och vill vara med och lösa fallet… eller?

317 sidor, oavbrutet intressanta. Ett mysterium får faktiskt sin lösning i och med bokens allra sista mening. Är detta måhända starten på en ny kriminalserie? Gärna det! Det här tyckte jag om.
Liselotte Roll: Ole dole död (Alfabeta 2014)
Friedrich Steuer lämnar Tyskland och reser till Sverige. Där planerar han att döda någon. Hemma i Köln går hustrun Catherine och sonen och undrar var pappa är. När Catherines eftersökningar bär frukt sätter hon sig också på ett flyg till Stockholm.

Dagen efter Valborgsmässoafton kallas polisen till Valsjöns badplats. Det är en vanligtvis idyllisk miljö men just idag erbjuds endast otrevligheter. Här hittar man en utbränd bil, en massa döda fåglar och en styckad människokropp.

En bit bort i samma skog påträffas en skadad man. Han misstänks naturligtvis vara inblandad i mordet men han lyckas rymma från sjukhuset. Hela hans familj är förresten sedan en tid tillbaka mystiskt försvunnen…

Kriminalinspektör Magnus Kalo utreder mordet och söker efter den misstänkte mördaren och hans familj trots tilltagande hälsoproblem, hälsoproblem han talar tyst om. Magnus hustru Linn å sin sida tar sig i rollen som terapeut an uppgiften att försöka hjälpa en ung sexmissbrukare. Plötsligt hänger makarna Kalos olika arbeten ihop på något sätt och Linn försvinner. Magnus Kalo får än mer att göra.

Det skall förstås vara ett mysterium varför Friedrich reser till Sverige för att mörda men att följa honom och hustrun genom boken är tyvärr inte speciellt intressant. Det dröjer rätt läge innan riktig spänning infinner sig och berättelsen tar sig. Många involverade personer, offer och misstänkta, bidrar också till att göra storyn inledningsvis lite seg och rörig.

Men sakta men säkert klarnar bilden och det tar sig, som sagt. Olika bitar i utredningarna börjar falla på plats och återigen är polisens hustru illa ute och måste räddas. Just det inslaget tillför förvisso extra spänning men får inte upprepas för ofta i kommande böcker. Det hela blir en förutsägbar kliché.

Ole dole död omfattar 432 sidor. Omslaget är riktigt snyggt och själva berättelsen helt okej men debutromanen var bättre!
Liselotte Roll: Bröder (HarperCrime 2017)
Joel Zander besöker sin mor och finner henne död, hon har fått halsen avskuren. Som den gamla fängelsekund han är misstror han poliser och har inte svårt för att lyda sin advokatbrorsas råd och flyr platsen. Snart är naturligtvis Joel högst upp på polisens lista över misstänkta...

Samtidigt är det någon som börjar sända hotfulla meddelanden till Ella, Joels dotter. Strax därpå är flickan kidnappad.

Joel försöker förstås hålla sig undan polisen, samtidigt som han på egen hand måste försöka finna både sin mors mördare och sin dotters kidnappare. Kanske kan han få viss hjälp av David, den framgångsrike advokatbrorsan, som Joel i unga år alltid tagit hand om. Fast det ser banne mig ut som att David tänker mer på sig själv än att nu bjuda igen och hjälpa sin bror när nöden är som störst...

Det visar sig också att deras psykiskt sjuka mor haft en hel del hemligheter för sina söner.

Bröder är en lättläst spänningsroman på 400 sidor, inte alls så pjåkig.