Leah Ruth Robinson: Misstanken (Bokförlaget Viva 1989)
(Blood Run. 1988)

Jag läser om boken Misstanken, minns den som en bra sjukhusthriller. Känner sen att jag tydligen minns fel eller genom åren ändrat smak eller kanske fått andra referensramar utifrån allt annat man läst. Misstanken är ju okej, men inte så mycket mer än så. Ibland är betyget två hotande nära men så tar det sig mot slutet innan allt tar slut vid sida 286.

Doktor Evelyn Sutcliffe får se kollegan och kamraten dr Shelley Reinish bäras in på akutmottagningen över axeln på sin make. Shelley är i skick som nästintill död. Vårdpersonalen skrider genast till verket men tvingas till slut ge upp, Shelley dör och det råder stor oklarhet kring exakt hur och varför...

Evelyn är i chock, så även en del andra läkare på sjukhuset, men Evelyn tänker ta reda på vad som verkligen skett. Dr Reinish har hål som efter injektioner under plåster på armen och visar sig ha en hög halt av smärtstillande preparat i kroppen, om än inte många tabletter i magen... Något är fel och får polisens teorier om självmord att låta högst tveksamma. Varför skulle den skickliga och högt aktade läkaren vilja ta livet av sig?

Evelyn snokar runt och kommer såklart den riktige mördaren riktigt nära. Det ser ut att kunna gå illa för Evelyn också... Men innan det går så långt har vi såklart den obligatoriska sjukhusromansen att beta av också. Evelyn kliver ned i sängen med både Phil och Jay, dock inte samtidigt... Båda har de dock hemligheter att dölja för Evelyn. Kanske är rentav någon av dem bokens stora skurk?
Leah Ruth Robinson: Akut kris (Bonnierförlagen 1997)
(First Cut. 1997)

Dockmördaren i New York överfaller och mördar unga kvinnor. Doktor Evelyn Sutcliffe tror hon skall bli nästa offer men det hela stannar lyckligtvis med att hon får tröjan uppdragen över huvudet och blir beordrad att ligga kvar på marken. Men varför skulle den riktige mördaren skona henne? Är det en copycat i farten också?

Två kvinnor i Evelyns närhet har dock inte riktigt samma tur och råkar mer illa ut. Evelyn blir såklart sugen på att avslöja Dockmördarens riktiga identitet. Eller om det nu rör sig om en härmapa... men den som skadat hennes vänner måste få sitt straff.

Precis som i förra (den första) boken om akutläkaren dr Sutcliffe (Misstanken) kretsar i stort sett hela sagan kring Evelyn och hennes närmaste kamrater, de flesta läkare såsom hon själv. Evelyn må fortfarande ha Phil som pojkvän men det hindrar henne inte från att fantisera om och leka lite med Mike också...

En hel del händelser involverar även doktor Guy och doktor Brian och doktor Denny också. Kanske har någon av dem fått en knäpp och börjat döda kvinnor? Ja, Evelyn lever farligt och vet inte riktigt vem hon kan lita på. Hennes undersökningar visar förstås på hemliga romantiska möten mellan olika läkare, avundsjuka och misstänksamhet. Kanske är någon doktor utfattig och fifflar med patientavgifterna? Kanske är någon abortmotståndare och har därför kommit på kollisionskurs med något av offren? Kanske är någon bara en dålig läkare? Ja, vem vet egentligen hur saker verkligen ligger till?

Evelyn leder yngre läkare på akuten, tar hand om en aidssjuk vän och blir hundvakt och går på kattjakt. Dessutom blir hon konsult på en filminspelning och skall få manuset med tillhörande scener att bli mer verklighetstrogna.

Efter 360 sidor är berättelsen slut och jag känner mig faktiskt rätt färdig med dr Sutcliffe, trots att det finns en tredje bok i serien (dock inte översatt till svenska). Det här tuffade på rätt sakta, kändes lite segt och var som bäst medelmåttigt intressant då och då. Det är mer tjafs vårdpersonal emellan än seriös spänning, det är många rykten och misstankar i omlopp. Han där är nog en skurk och han där är nog sugen på henne. Och hon där har nog nobbat honom och haft sex med en annan. Och så vidare. Betygstvåan är betydligt närmre än en fyra, så låt oss säga att trean för helheten är en svag en. Det här var faktiskt ingen sjukhusthriller att rekommendera.