J. D. Robb: Bäddat för mord (Albert Bonniers Förlag 2005)
(Naked in Death. 1995)

Även utgiven som Naken i döden, första gången 2001 (Replik Förlag).
Nora Roberts skriver futuristiska kriminalromaner under pseudonym och hon gör det riktigt, riktigt bra, detta är 298 sidor som ger mersmak. Och för de som gillar detta finns i skrivande stund ytterligare tre titlar på svenska och totalt över 50 berättelser i serien vilket såklart känns smått otroligt.

I fokus har vi New York-polisen Eve Dallas och året är 2050-nånting. Vi befinner oss alltså i framtiden och skurkar begår fortfarande brott och det är polisens jobb att sätta dem bakom lås och bom. Eve mår lite dåligt efter att ha kommit försent för att kunna rädda en 3-årings liv och efter att ha skjutit ihjäl barnets mördare, men ingen rast ingen ro och ingen tid för psykologbedömning heller, det finns nya bovar att haffa.

Det går en mördare lös på Manhattan. Sexarbetaren Sharon har hittats naken och skjuten med tre skott. Efter en tid är det 18-åriga Lola och Georgie 50+ som påträffas mördade de också, nakna och skjutna på samma sätt. Även de tjänade pengar på att sälja sex.

Fallet blir lite extra komplicerat då Sharon visar sig vara dotter till en senator som givetvis ligger på och kräver snabba resultat i polisutredningen, inte många verkar bry sig om Lola eller Georgie på samma sätt. Dessutom lämnar lappar på mordplatserna som säger En av sex, Två av sex osv. Det skall således bli fler offer…

In i sagan kommer också den irländske miljardären Roarke som visar sig äga husen som både Sharon och Eve själv bor i. Dessutom är han vän med senatorsfamiljen, känd för sitt stora kvinnotycke och har en vapensamling med just de vapenslag som varit inblandade i morden…

Eve kommer mannen nära, kanske för nära!

Känslan av framtid dyker upp här och där men i ganska diskret form, detta är inte ren science fiction, själva kriminalgåtan, brottsutredningen dominerar såklart stort. Men visst, Eve går runt med en laserpistol och allt och alla är uppkopplade och ihopkopplade mest hela tiden. Det hintas om svävande flygfarkoster motsvarande taxibilar, rymdresor som vilken semesterfärd som helst, och det är androider och robotar som assisterar människan. Allt detta sammantaget gör boken till något ganska unikt i genren. Jag blir genast sugen på att läsa vidare, detta var som sagt knappt 300 sidor så läsningen flög snabbt förbi. Originellt och spännande, en stark, stark betygstrea.J. D. Robb: Mord med guldkant (Albert Bonniers Förlag 2007)
(Glory in Death. 1995)

Åklagare Cicely Towers hittas knivmördad i en av stadens sunkigare kvarter. Härnäst är det en berömd skådespelerska som går samma öde till mötes. Det går en otäck mördare lös i staden och denne verkar ha något emot rika och berömda kvinnor.

Polis Eve Dallas beslutar sig för att synas mera i media för att på så sätt försöka locka mördaren till sig och utse sig själv till ett passande offer. Hon ser ju inte illa ut och dessutom så är hon ju både ansvarig utredare för fallen och flickvän till den superrike affärsmannen Roarke.

Så surt bara att deras förhållande börjar knaka lite. Roarke vill ha Eve med hull och hår, vill ha mer av Eve än bara sex. Roarke vill ha en seriös relation, ett vardagsliv, kanske äktenskap. Eve är inte riktigt där, inte själv redo att vika en tum på kompromisser eller öppna upp och bli sårbar.

Dessutom är det inte helt lätt att stryka Roarke som misstänkt i fallen. I de kretsar han rör sig har han såklart funnits där kring både åklagaren och skådisen…

Andra boken i serien är en lättläst mördarjakt i högt tempo på 311 sidor, inte alls sämre än den första boken. Det är sedvanliga brottsutredarprocedurer, mediahantering och vardagsliv, allt inramat av en miljö som är New York på 2050-talet, med allt vad den tidens teknik för med sig.J. D. Robb: Odödlig skönhet (Albert Bonniers Förlag 2008)
(Immortal in Death. 1996)

Toppmodellen Pandora är död och det blir Mavis, Eve Dallas bästa väninna, som blir polisens huvudmisstänkte till dådet. Eve tror inte för en sekund att Mavis är mördaren men det är såklart inte helt lätt att agera seriös polisutredare och samtidigt hålla Mavis om ryggen. Mavis måste bli frikänd, det har Eve lovat, men då krävs det förstås att Eve hittar den verklige mördaren.

En ny typ av livsfarlig narkotika dyker upp. Den får folk att må väl, känna sig vackrare och mer vitala, föryngrade. Ja, till dess att man dör hastigt och olustigt vill säga. Naturligtvis är drogen starkt beroendeframkallande också…’

Den måste stoppas men värst av allt är faktiskt att det lackar mot giftermål för Eve och pojkvännen Rourke. Eve är totalt ointresserad av att fixa håret och hyn och fina kläder och allt som hör till men Mavis har kamrater som kan kliva in och ta över och snart är Eve redo att stå brud. Kanske.

Odödlig skönhet spänner över 331 lättlästa sidor men detta är i mitt tycke den minst spännande berättelsen av de tre i serien hittills. Betygstrean är given men har de tidigare gått åt det starkare hållet är denna nu lite svagare. Allt tjafs kring bröllopsförberedelserna blev lite tröttsamma i långa loppet.J. D. Robb: Mord med ett leende (Albert Bonniers Förlag 2008)
(Rapture in Death. 1996)

En ung rymdtekniker har oförklarligt gått och hängt sig. Advokaten Fitzhugh som Eve Dallats tampats med i rätten några gånger lägger sig i badkaret och skär upp handlederna och blöder ihjäl. Företagsledaren Cerise hoppar från kontorstaket mot sin död och är nära att dra med sig vår huvudperson och hjältinna.

Kort sagt, mystiska självmord står i fokus och det enda offren verkar ha gemensamt är en mystisk svartgrå fläck i hjärnan som dyker upp vid obduktionerna, något slags brännskada kanske?

Kriminalpolisen Eve Dallas och hennes kollegor utreder fallen och stöter på obehaglig ny teknik som visst kan användas för tankekontroll…

Trots ett späckat schema med brottsutredningarna blir det så klart gott om tid för älskog med nya maken Rourke också, mannen som också alltid verkar vara inblandad i alla hustruns fall på ett eller annat sätt, som misstänkt bov och/eller som hjälpsam utredare med tillgång till resurser som polisen saknar. Mord med ett leende (314 sidor) är seriens kanske allra bästa berättelse så här långt. Det här blev rätt spännande. Vi får väl se om fler titlar blir översatta till svenska, det finns ju en mängd andra böcker i serien efter denna.