Michelle Richmond: Pakten (Natur & Kultur 2017)
(The Marriage Pact. 2017)

Starten är synnerligen lovande och annorlunda...

Nygifta Jake och Alice får en udda gåva av en man som Alice lite oplanerat bjudit in till bröllopet.

De erbjuds att gå med i Pakten, en sammanslutning med likasinnade individer vars strävan är att få långa, lyckliga äktenskap tillsammans med en älskad partner. Man skall bli sitt allra bästa jag i relationen, finnas där och ställa upp helt och fullt för sin partner.

Allt det här med Pakten låter förvisso lite mysko men eftersom Jake och Alice redan tänkt satsa på att leva tillsammans och älska varandra, så skriver de lite nyfikna på ett kontrakt. De får också Manualen, den tjocka skrift i vilken Paktens många regler och direktiv lyfts fram, samt tips och tricks på hur man nu skall lyckas få det sådär härligt och lyckligt tillsammans.

Visst låter det rätt och riktigt, ja rentav mysigt, med de här reglerna som säger att paret måste ta ett antal resor tillsammans under året och hyggligt regelbundet överraska partnern med en liten gåva. Man skall alltid svara i telefon när kärestan ringer och man skall träna för att hålla sig i form. Naturligtvis skall man givetvis bara tala sanning och otrohet är inget att ens tänka på...

Självklarheter i en bra relation kan tyckas, men naturligtvis visar det sig ändå svårt att alltid leva efter Paktens regler. Ibland sker oväntade saker, ibland är det jobbet som kräver sitt... Ja, medlemskapet i Pakten ställer till det för Jake och Alice, så mycket kan jag säga.

Inte hade de förstått att de ständigt skulle övervakas i hemlighet, inte trodde de att de skulle hamna på vågen och tvingas notera varje liten viktökning. Och framförallt, aldrig hade de anat vidden av de bestraffningar som Pakten verkställer vid en regelöverträdelse.

Michelle Richmond tvekar inte att låta Jake och Alice (och andra karaktärer) utstå tortyr i skiftande skepnader. Initialt lätta bestraffningar blir snart något helt annat... Plågan blir obeskrivlig, Jake ber om att få dö! Det ser ut som att somliga andra i Pakten faktiskt gjort just det. Ja, Pakten kan hjälpa dig på så många sätt... Vad kan sporra dig?

Spännande, klart annorlunda. En stark start. Man läser nyfiket vidare. Allt eftersom känner jag dock att berättelsen spårar ur, byter skepnad mot slutet. Initial nyfikenhet på Pakten hos våra huvudpersoner blir strax rädsla och skräck. Paranoian ökar och när slutet är nära är allt bara rätt konstigt, tycker jag. Avslutningen blir en besvikelse och betyget får stanna vid en rätt klen betygstrea. Upp som en sol, jovisst, men den dalar tyvärr... 473 sidor.