Magdalena Ribbing: Ja! Allt om bröllop från frieri till morgongåva (Bokförlaget DN 2002)
Det verkar finnas en massa mer eller mindre kända regler för hur bröllop går till. Alla verkar ha just sin egen bestämda uppfattning om vad som gäller beträffande klädslar, inbjudningar, maten, gåvor, tackbrev och tal. Men hur mycket är det egentligen som är fakta baserat på äkta traditioner och inte får/bör ändras utan att uppröra släkt och vänner för mycket? Och vad är rena skrönor och rent nonsens?

Vad säger egentligen etikettreglerna om gästernas klädslar och vem skall egentligen hålla det första talet till brudparet? Vem skall bjudas in, när skall man skicka tackbrev, hur sitter man i kyrkan och är det speciella regler för homosexuella som ingår partnerskap?

På ca 150 sidor får du läsa om företeelser kring förlovningar, lysning och bröllop. Hur gick det till förr och varför på detta sätt? Och hur gör man i samma situation idag så att det blir korrekt? Här finns alltså både historiska tillbakablickar och praktiska tips för morgondagens bröllop inom i stort sett varje område relaterat till just den stora högtiden då två skall bli ett.

Här finns korta blänkare om lag och rätt, några internetlänkar och en stor avdelning vanliga frågor som författaren fått under åren. Kanske att väl många frågor om framför allt klädslar och bordsplaceringar känns rätt lika varandra och upplevs som tjatiga. Kanske att de viktigaste tipsen skulle stått i faktarutor istället för att vara insprängda i långa textstycken och ibland svåra att finna. Om boken verkligen täcker "allt omů." skall jag låta vara osagt, men en hel del nyttigt kan man nog finna här om man är nyfiken på och/eller osäker inför kanske den största av högtider.