Kathy Reichs: På måndag död (Bra Böcker 2006)
(Monday Mourning. 2004)

Rättsantropolog Temperance Brennan har rest till Montreal för att vara expertvittne i en rättegång men snart kallas hon till en pizzeria och ligger plötsligt i dess källare och gräver fram benrester. Skelettrester efter vad som verkar vara tre unga kvinnor ser dagens ljus men hur hamnade de egentligen där och vilka var kvinnorna?

Kriminalinspektör Claudel ser ingen anledning att anstränga sig så värst mycket för de här fynden. Benen är uppenbarligen snudd på uråldriga eftersom man också funnit knappar från 1800-talet på platsen. Detta är inget mystiskt och prioriterat fall. Tempe Brennan, som inte tillhör Claudels största beundrare och den känslan är ömsesidig, är av en annan åsikt och kan inte släppa fallet. Fortsatta undersökningar visar att benen är av betydligt färskare datum. Detta är relativt nya mord..!

Med största motvilja drar Claudel och hans kollegor igång en utredning och Brennan är såklart där och snokar, sin vana trogen.

Efter en rätt ointressant start tar boken sakta fart och det hela mynnar ut i en hyggligt spännande andra halva där det handlar om kidnappning och tortyr av unga kvinnor... Helheten på 352 sidor får en svag trea i betyg.