Kathy Reichs: Redan död (Forum 1998)
(Dčjá Dead. 1997)

Här har vi en kvinnlig rättsmedicinare i huvudrollen, Temperance Brennan eller Tempe som hon kallas, och hon arbetar i Quebec, Kanada.

På en kyrkogård hittas kvarlevorna av en ung kvinna och Tempe får rycka in för att fastställa offrets identitet och trolig dödsorsak. När Tempe finner likheter med andra dödsfall, både nya och äldre, och misstänker att det finns en seriemördare lös i staden är det ingen som tror henne.

Samtidigt börjar bästa väninnan Gabby bete sig konstigt och en dag är hon bara försvunnen. Efterforskningar leder till synes inte framåt alls, men någon tycker att Tempe kommit väl nära sanningen och har utsett henne till nästa offer.

En härlig debut som ger mersmak. Rättsmedicinskt arbete och några obduktioner beskrivs i detalj och Tempe själv är en intressant personlighet. Spännande! 418 sidor.
Kathy Reichs: Död idag (Forum 1999)
(Death du Jour. 1999)

Det var förvisso ett bra tag sedan jag läste första boken om rättsmedicinare Tempe Brennan, men det känns tyvärr inte som att detta blivit bättre än debutboken. Temperance Brennan gräver upp en sedan länge död nunna för att kunna äkthetsförklara hennes kvarlevor inför en möjlig helgonförklaring.

En levande nunna tar tillfället i akt och berättar att hennes systerdotter försvunnit.

Tempe kallas till en mordbrand där man till slut finner fem döda människor. Två av de döda är småbarn.

För att få en paus i arbetet åker hon ut med båt till en kompis ö och vad finner hon där? Jo, en grund grav med två gamla lik.

Det är fullt upp för huvudpersonen, men spänningen, var är den? Helt frånvarande eller väl blek. Två tredjedelar av boken går och Tempe får bara mer och mer arbete, utan att hon och polisen kommer framåt i någon undersökning. Så kommer visserligen en ledtråd till en religiös sekt men sektmedlemmarna är inte lätta att komma in på livet. Och vet de verkligen någonting om alla morden?

Tempe jagar barnamördare och snart så är hennes lillasyster försvunnen. Välskrivet och detaljerat men tyvärr inte så värst spännande, som sagt. 355 sidor.
Kathy Reichs: Dödligt beslut (Bonnierförlagen 2001)
(Deadly Décisions. 2000)

Krig mellan rivaliserande MC-gäng i Montreal. Hells Angels, Bandidos, Outlaws, Vipers, Heahtens och Rock Machines. Somliga tycker att det är bäst att låta dem skjuta varandra, men oskyldiga kommer emellan och snart ligger ett litet barn, en nioårig flicka på bårhuset.

Förutom en barnobduktion får rättsmedicinare Temperance Brennan lägga pussel med kroppsdelar från söndersprängda gängmedlemmar. Hon njuter inte direkt av sitt jobb den här dagen. Och när saker och ting inte kunde bli tristare häktas hennes polisvän och tillfällige älskare Ryan misstänkt för knarklangning.

Och så kommer hennes systerson, tonårige Kit, på besök och han bara ääääälskar motorcyklar och finner snabbt vänner han borde undvikit. Men inte lyssnar en nittonåring på vad moster säger. Och snart så befinner sig Kit i skottzonen, där MC-gäng och poliser skjuter på varandra.

Det här är mer lättläst än förra boken om ms Brennan. En rakare story om MC-relaterade brott och ja, något lite mer spännande än sist. Detaljerade beskrivningar av rättsmedicinska och kriminaltekniska undersökningar är ett plus och att det handlar om Kanada och en franskspråkig miljö känns fräscht och annorlunda i Reichs alla böcker och gör det hela lite intressantare. Det blir en fyra men så värst stark är den inte. 304 sidor.
Kathy Reichs: Dödliga hemligheter (Bra Böcker 2003)
(Grave Secrets. 2002)

Temperance (Tempe) Brennan är rättsantropolog och befinner sig i Guatemala där hon gräver fram lik ur gamla massgravar. Hon finner mängder med lik och rester av dessa då området härjats svårt av banditer och milismän under tidigare år. Extra svårt blir förstås jobbet när de flesta visar sig vara kvinnor och barn.

I Guatemala City finner polisen resterna av en ung kvinna i en avloppstank. Det har försvunnit några unga kvinnor på senaste tiden. Har de en seriemördare i staden eller har tjejerna bara rymt? Ja, nu vet man att i alla fall en flicka mött en mördare. Är det dessutom månne den kanadensiske ambassadörens försvunna dotter man funnit? Polisen ber Tempe Brennan om hjälp att identifiera kvarlevorna.

Samtidigt överfalls två av Tempes kollegor på väg från en utgrävning. En dödas direkt, den andra hamnar i koma. Ja det är sannerligen inte kul i Guatemala. Jo, lite. Det finns en polis som är rätt stilig...

Sen blir allt mycket svårare när somliga myndigheter och skumma människor förvägrar henne full information, full insyn, samarbete och istället verkar vilja lägga locket på, tysta ner somligt. Varför? Ja, säg det.

Det började lovande och Reichs böcker om Tempe Brennan brukar vara spännande, men nej, här finns inte mycket spänning alls. Det här blev snabbt riktigt intetsägande och en stor besvikelse. Dock: Är det insyn i en rättsläkares arbete du vill ha skall du inte läsa Patricia Cornwells böcker om Kay Scarpetta utan just Kathy Reichs böcker om Tempe Brennan. Här finns det mängder med detaljerade beskrivningar om hur man tittar på likdelar och samlar en massa information från dessa. Detta är intressant och bokens behållning. 335 sidor.
Kathy Reichs: Dödligt allvar (Bra Böcker 2004)
(Bare Bones. 2003)

Jaha, vad handlade den här boken om? Strax efter att jag läst ut den var den glömd och jag tvingades bums tillbaka till texten på baksidan och flikarna för att minnas. Det händer förstås en hel del på de 318 sidorna men är det spännande? Icke. Det är lättläst men ytligt och inget som ger några bestående positiva intryck. Finns det en röd tråd fann jag den inte. Eller också orkade jag inte bry mig.

Rättsantropolog Tempe Brennan väntar på semester. Då rapporteras att man funnit benrester i en kamin, ben från ett spädbarn. Man har en misstanke om vilket barn det kan röra sig om men den möjliga mamman är försvunnen.

Ett privatflygplan störtar och de ombordvarande mosas. Det blir fler ben för Tempe att undersöka. Och kan resenärerna möjligen ha varit involverade i smuggling?

Tempe hälsar på vänner och har med sig hunden. Hunden blir tokig och börjar krafsa i marken. Snart finns det ännu fler ben att gräva fram. Det är fullt upp för Tempe från början till slut och någonstans längs vägen börjar någon skicka otäck e-post till henne. Någon bevakar henne noga och ber henne lägga av... Fast med vad? Vilken undersökning? Är hon något på spåren utan att fatta det? Temperance Brennan far ju runt och snokar lite här och var.

Som sagt, allt är lättläst, mycket dialog, högt tempo, men utan spänning faktiskt. Snart är det slut och så blir det en axelryckning, jaha, var det inte mer än såhär? En liten besvikelse.