Pauline Réage: Berättelsen om O (Vertigo 2005)
(Histoire d´O. 1954)

O är en ung kvinna som är tillsammans med René. René tar med sig O till ett slott där hon får hårda förhållningsregler, behandlas som en slav och skändas av en rad män. Närhelst en man i omgivningen vill ha henne, på vilket sätt han än behagar, är det bara för O att ställa upp och det är väl ett genomgående tema för hela boken.

Efter ”utbildningen” i slottet får O bära en ring som visar andra människor som också är medlemmar i samma sällskap att O är en invigd kvinna fri att utnyttjas. Så att tyst lyda och bli en fulländad slav blir O´s lott framöver på de 176 sidorna, både i slottet och väl hemma igen. I takt med att plågorna blir svårare blir de också allt ljuvare att utstå. O bär till slut sina märken med stolthet. Utnyttjad av först män, sedan också kvinnor, blir O ett lydigt redskap som försöker locka nya vackra kvinnor till sällskapet för underkastelse.

En ömsom spännande, seg, trist, chockerande, tragisk, äcklig, fascinerande bok. Varning för övergrepp av allra hemskaste karaktär; piskning, piercing, brännmärkning bara för att nämna somligt.