Alex Raymond: Blixt Gordon - Ming, den grymme härskaren (B. Wahlströms 1981)
(Flash Gordon – The Lion Men of Mongo. 1974)

En forskningsexpedition sänds ut från planeten Jorden. Ombord på rymdskeppet finns kaptenen och piloten Blixt Gordon, vetenskapsmannen Doktor Zarkov och dennes assistent, den unga och vackra kvinnan Dale Arden, Blixt Gordons kärlek…

Olyckligtvis störtar farkosten på den främmande planeten Mongo och vännerna skiljs åt.

Zarkov tas till fånga av ett gäng trollkarlar som kan läsa tankar. Dale förs till huvudstaden där den hemske diktatorn Ming styr med järnhand.

Blixt Gordon träffar lejonmannen Tun, slåss mot vattenmän och jätteödlor och räddar livet på Mings dotter. Som tack för det blir han och Tun fångar och måste kämpa för livet mot olika monster i Mings gladiatorspel… Och så måste han såklart rädda Dale från Ming och hitta kamraten Zarkov.

Tro det eller ej men innan de 158 sidorna är till ända har killen lyckats!
Alex Raymond: Blixt Gordon – Terror på planeten Pandor (B. Wahlströms 1981)
(Flash Gordon – The Plague of Sound. 1974)

De tre vännerna, Blixt Gordon, Dale Arden och doktor Zarkov befinner sig i landet Estampa på den fredliga planeten Pandor. Zarkov arbetar, Blixt och Dale skall gå på konsert.

Då börjar hemska saker hända. Förskräckliga ljudvågor dyker upp lite var och när som helst, plågar sin omgivning och förstör saker. Ja, hus, luftskepp, ubåtar krossas till smulor, det är som om oljudet orsakar jordbävningar. Men hur går det till? Vem gör det, och varför?

Plötsligt dör minister Minning och Blixt Gordon anklagas för att ha mördat honom. Blixt är naturligtvis oskyldig, tyvärr finns det flera vittnen, fingeravtryck och filmbevis…

Till slut inser doktor Zarkov att det handlar om androider, om människoliknande robotar som kan se ut som vem som helst som ligger bakom dådet. På annat håll smider Pan sina planer på världsherravälde med sin ljudvågsapparatur. Han håller även människor som slavar i den underjordiska staden Super City.

In med lite politiska intriger, tankeläsning, formskiftare och lite mer och du har den här lite småtrista berättelsen på 159 sidor. Det var väl inte något storslaget äventyr, det här? En svag betygstrea.
Alex Raymond: Blixt Gordon – Rymdcirkusens fånge (B. Wahlströms 1982)
(Flash Gordon – The Space Circus. 1974)

Blixt Gordon, Dale och Zarkov är hemma på Jorden när en främmande rymdfarkost dyker upp och för bort Blixt Gordon och hans bil. Plötsligt är vår huvudperson långt, långt borta på en annan planet i ett annat solsystem.

Blixt Gordon är fånge på planeten Mesmo där små blå män fångat ett femtiotal olika varelser som de rövat bort från olika planeter. Dessa fångar utgör underhållningen på Barkos Interplanetariska Cirkus!

Naturligtvis tänker inte Blixt Gordon stanna kvar som fånge. Han och de andra planerar att fly, göra revolt, resa hem…

Samtidigt försöker doktor Zarkov lista ut vem som fört bort Blixt Gordon och vart och när han klurat ut det bygger han snabbt och enkelt ett rymdskepp och ger sig tillsammans med Dale iväg på en räddningsexpedition… 158 sidor.
Alex Raymond: Blixt Gordon – Faran från framtiden (B. Wahlströms 1982)
(Flash Gordon – The Time Trap of Ming XIII. 1974)

Kejsar Ming XIII sänder från framtiden soldater till nutidens Mongo för att döda Blixt Gordon och prins Barin. Det hela blir en smått rörig, och förstås fullkomligt otrolig historia, där personer, föremål, ja hela städer, plötsligt går upp i rök och försvinner.

Blixt Gordon finns det dessutom flera exemplar av. Det visar sig såklart bli ett problem för de uppdykande skurkarna från framtiden...

Det är en rätt tunn story som serveras här på 160 lättlästa och måttligt spännande sidor. Betyget tre är kanske i överkant, men alla Blixt Gordon-böckerna är väl i sin egen genre ändå rätt okej. Kanske.
Alex Raymond: Blixt Gordon – Häxan från Mongo (B. Wahlströms 1982)
(Flash Gordon – The Witch Queen of Mongo. 1974)

Unge Willie kan flytta folk med tankekraft, ja det verkar sannerligen som att han är som flaskanden som beviljar önskningar. Willie får höra talas om Blixt Gordons äventyr på planeten Mongo och beslutar sig för att han vill dit.

Vips så är både Willie och Blixt Gordon, Dale och doktor Zarkov på nämnda planet. Olyckligtvis kommer de ifrån varandra.

Blixt och Willie blir fångade av häxan från Mongo, den vackra drottning Azura, som vill byta Blixt mot prins Barin som hon inte alls gillar. Azura har förresten slagit sig ihop med Kejsar Ming den Andre och ja, han har såklart egna lömska planer.

Vilken tur att det finns personlighetsbytarteknik som gör att olika sällskap kan infiltreras. Till slut blir förstås Blixt Gordon räddad, men hur går det för Willie, Barin, Azura och Ming den Andre?

157 lättlästa sidor, en rätt okomplicerad story, en rätt spännande sådan faktiskt.
Alex Raymond: Blixt Gordon – Robotarnas krig (B. Wahlströms 1983)
(Flash Gordon – The War of the Cybernauts. 1975)

Jordens rymdstyrelse har förlorat ett dussin superavancerade och såklart dyrbara satelliter, de är bara spårlöst borta.

Blixt Gordon och doktor Zarkov far ut i rymden för att undersöka mysteriet.

De stöter på den vandrande planeten Erran och dess många robotar. De tvingas landa i vad som visar sig vara landet Ildhaven där de Röda lever och styrs av den vackra drottningen, tillika general, Ild.

Men de röda är smått paranoida efter ett evighetslångt krig mot de Gröna från Zenohaven och vill se främlingarna som spioner som såklart måste dödas. Blixt Gordon och Zarkov gör vad de kan för att mäkla fred mellan de krigande nationerna, försöker få ett slut på krigshetsen och den enormt omfattande robotframställningen. Det går sådär... 154 sidor.