Ian Rankin: Hellre vara djävulen (Modernista 2017)
(Rather be the Devil. 2016)

Pensionären John Rebus mår inget vidare. Är det månne lungcancer som plågar honom? Många års rökning verkar i alla fall ha gett honom djävulsk hosta, andningsproblem och inhalatorer med medicin som endast funkar sådär... Så KOL är det allra minst.

Den före detta polisen John Rebus tänker dock inte sluta vara en snut. Det mycket gamla och ännu olösta hotellmordet från 1978 där Maria ströps på rum 316 vill han gärna lösa. En gång i tiden var han faktiskt inblandad i fallet men knuffades undan efter en konflikt med chefen.

Just den här dagen blir skurken Darryl Christie nedslagen. Av vem vet han inte säkert men han och många andra misstänker konkurrenten Big Ger Cafferty. Siobhan Clarke får fallet på sitt bord.

Snart får hon även ett mord att lösa. Det visar sig att den man som Rebus precis talat med angående det gamla hotellmordet plötsligt hittas flytande i hamnen. Kanske är faktiskt Rebus något eller någon på spåren trots att dådet ligger nästan 40 år tillbaka i tiden. Ja, någon okänd verkar ju i alla fall vilja att fallet fortsätter vara ouppklarat!

Rebus fortsätter förstås sin vana trogen att hålla sig nära sin ärkefiende, stadens storskurk nummer ett; Big Ger Cafferty. Kan denne verkligen ha något med överfallet på Darryl Christie att göra? Är det ett försök av honom att göra sig kvitt konkurrensen eller är det någon helt annan som försöker spela ut de båda gangsterbossarna mot varandra?

Detta är 384 sidor i samma stil och anda som de flesta föregående titlar i serien. Utöver de forna kollegorna Rebus och Clarke kommer polisen Malcolm Fox in i storyn också. Han tillhör förvisso ett helt annat polisdistrikt men har fått i uppgift att kolla om Darryl Christie är involverad i pengatvätt och annan ekonomisk brottslighet. Snart är det många poliser och chefer som är intresserade av allt som tydligen händer i Edinburgh. John Rebus verkar vara en gemensam nämnare vare sig det gäller gamla och nya fall, och såväl rättskaffens personer som ökända skurkar...