Ian Rankin: Rebus sista fall (Minotaur 2018)
(Exit Music. 2007)

John Rebus karriär närmar sig ett slut. Kriminalkommissarien har en vecka kvar till pensionen då en ny utredning tar sin början. En man hittas nerslagen och död på stan sent en kväll. Mannen visar sig vara en exilryss, en någotsånär känd poet. Överfallet ser såklart ut som vilket slumpmässigt dåd som helst men är givetvis något helt annat.

Är det andra ryssar som velat tysta honom? Som inte varit glada över att poeten uttryckt sig kritiskt mot moderlandet? Är det en försmådd älskarinna, en sur äkta make som varit i farten? Poeten var visst väldigt förtjust i kvinnor...

Etthundrafemtio sidor in i boken är en helt annan person, ytligt bekant med ryssen, också död, likaledes mördad.

John Rebus, Siobhan Clarke och teamets nyaste tillskott den unge polisen Goodyear snokar runt och försöker hitta en eller flera mördare. Naturligtvis ställer Rebus sin vana trogen till det, retar upp kollegor och chefer, men är såklart den ende som envis som synden vägrar att ge upp, går sin egen väg och löser alla gåtor...

Det slutar mycket dramatiskt med hjärt-lungräddning på sida 477 och så kan väl inte serien avslutas? Nej, där måste komma en fortsättning...
Ian Rankin: En annan mans grav (Minotaur 2013)
(Standing in Another Man’s Grave. 2012)

Det tog några år innan Rankin väckte nytt liv i sin romankaraktär. John Rebus är tillbaka men inte som riktig polis utan som civilanställd utredare hos myndigheten han tjänat så länge. Ja, än är det liv i den gamle kriminalaren och vad skulle väl han ägna sig åt om inte brottsbekämpning? Sina stora intressen rökning och alkoholkonsumtion verkar han ju kunna klämma in parallellt med vanligt arbete. Så mycket annat ägnar han sig ju inte åt, så mycket mer än det och lite musik verkar inte finnas i hans liv...

Nåväl, den här gången drar han tyvärr till sig internutredarnas intresse. Malcolm Fox är Klagomålsenhetens chef och han har ögonen på poliskonsulten... Så mycket som Rebus umgås med stadens fiende nummer ett, gangsterbossen Big Ger Cafferty, måste väl Rebus vara en korrumperad snut? Så är det förstås inte alls, men bevisa det den som kan!

Rebus skiter i Malcolm Fox och hans utredning, Rebus vet sanningen och agerar inte annorlunda än tidigare; det vill säga skiter i omgivningens åsikter och gör som han vill!

Nu tar han ett felkopplat samtal och får prata med Nina Hazlitt, en mamma som ännu söker sin försvunna dotter som varit saknad sedan nyårsafton 1999. Då Rebus är knuten till de kalla fallens avdelning har väl kanske samtalet hamnat någotsånär rätt men ingenstans har tydligen den här mamman hittat någon polis som verkar bry sig, nej inte de senaste 5-6 åren i alla fall. Gissa om detta kommer att bli något för Rebus att bita i?

Jodå, så blir det. Detta mycket gamla, iskalla, stendöda fallet lägger Rebus en gnutta energi på och snart är han av den uppfattningen att någon kidnappat och fört bort fler kvinnor. Ja, den saknade Hazlitt är inte ensam om att ha försvunnit i samma trakter. Konsulten Rebus är övertygad om att det går en seriemördare lös, ett okänt rovdjur som härjat ostört i många, många år.

Den bilden delas såklart inte av så många. Var finns bevisen? Rebus knegar på... 447 sidor.
Ian Rankin: Helgon eller syndare (Forum 2015)
(Saints of the Shadow Bible. 2013)

En ny lag tillåter polisen att väcka åtal för gamla olösta men nedlagda fall. Kommer nya bevis fram i dagens ljus går ingen säker oavsett hur lång tid som gått. Nu har utredaren Malcolm Fox beslutat sig för att granska ett 30 år gammalt fall. Det är helgonen av sällskapet Skuggbibeln som misstänks för utbredd korruption. Det rör sig om en mindre grupp äldre nuvarande och före detta poliser, somliga med hög rang.

En de som nu skall granskas är den före detta kriminalkommissarien John Rebus som är tillbaka i aktiv tjänst, nu som polisinspektör. Livet som pensionär passade honom inte alls, polisjobbet är allt han har. Nu skall han tydligen få sin tidiga karriär synad i sömmarna. Har Rebus och hans gamla vänner hjälpt mördare fly undan rättvisan, har de misshandlat och förfalskat bevis?

Parallellt med den här internutredningen är Rebus och hans chef Siobhan Clarke i full färd med att utreda en bilolycka. Jessica Traynor har kört av vägen och krockat sin lilla Golf mot ett träd. Men saker och ting är kanske inte vad de verkar. Rebus är övertygad om att Jessica suttit som passagerare i bilen, inte förare. Någon verkar också ha varit på jakt efter något i bagageutrymmet.

Jessica säger förstås ingenting mer än att detta är en olycklig men trots allt helt vanlig avåkning...

Gamla synder är på väg att komma ikapp Skuggbibelns medlemmar och Rebus som ju (väl?) är en rekorderlig polis kan väl inte ha med detta att göra. Eller? Är han ett helgon eller en syndare?

I vilket fall som helst tänker Rebus gå till botten med trafikolyckan. Något osar falskt.

De 393 sidorna susar lättlästa förbi. Rebus är Rebus, likadan som alltid och detta är en helt okej välskriven kriminalberättelse om gamla och nya brott och poliser i Skottland.
Ian Rankin: Även vilda hundar (Modernista 2017)
(Even Dogs in the Wild. 2015)

I den tjugonde boken om John Rebus är han pensionär men kanske ändå inte. Mannen har polisyrket i blodet och kan bara inte hålla sig borta. Och så sitter han förstås på en hel del rutin, kunnande och ett omfattande kontaktnät som de riktiga poliserna kan ha nytta av. Snart är Rebus nästan som en i gänget igen precis som vanligt, anlitad som konsult. Han kör sitt race som klassisk ensamvarg men samarbetar när det behövs.

Det gör det såklart rätt ofta nu när han inte helt och fullt är en riktig polis längre. När så är lämpligt slår han sina påsar ihop med Siobhan Clarke och Malcolm Fox. Den förste är ansvarig kriminalinspektör och den sistnämnde en före detta internutredare som skall ta plats i ett nytt team.

Här utreder man mordet på en gammal stjärnjurist. Det hela verkar vara ett inbrott som spårat ur men en lapp i den dödes plånbok väcker nya frågor. Där står textat: Jag ska döda dig för det du gjorde. Okej, så den döde har mottagit mordhot. Det hela är kanske ett planerat dåd, ett förklätt inbrott…

Så utsätts stadens gangsterkung Big Ger Cafferty för en attack. Någon skjuter mot honom genom ett fönster och det visar sig att han fått ett liknande hot.

Vilken tur att Rebus har något slags relation med den mannen och kan få kliva in och ställa frågor, ge råd och komma mysteriet in på djupet. Det verkar råda krig i gangstervärlden och kan polisen inte snabbt lista ut vem som mördar vem och varför kommer våldet att eskalera…

John Rebus lägger pussel och skall fånga en mördare innan de 411 sidorna är slut. Pensionär eller inte, Rebus är fortfarande en intressant figur. Det här är helt okej, Rankin behärskar fortfarande hantverket.