Ian Rankin: Botgörarna (Forum 2004)
(Resurrection Men. 2001)

John Rebus har surat till och slängt en full mugg med te mot sin chef Jill Templer. Det skall han straffas för. Rebus skickas till polisskolan i Tulliallan där unga poliser tränas att bli bättre, där äldre snutar får göra repetitionsövningar och där det är tänkt att Rebus skall lära sig samarbeta. Han blir en i ett litet gäng äldre, erfarna poliser som alla har problem med sina chefer och kollegor. De har svårt att lyda givna order och gör lite som de själva behagar.

Det är under sin tid där som högste polischefen dyker upp och ger Rebus ett hemligt uppdrag. Man misstänker att somliga av snutarna i Rebus nya gäng är korrumperade och har snott åt sig miljoner pund, kan han möjligen försöka avslöja dem? Jodå, han skall göra ett försök, men det kommer att bli farligt värre. Är de skyldiga skyr de inga medel för att klara sig undan, och om de är oskyldiga vill förstås inte Rebus spela skurk. Vem kan lita på vem?

John Rebus litar i alla fall på kollegan Siobhan Clarke och i hans frånvaro kämpar hon vidare för att lösa mordet på konsthandlare Edward Marber. Allt eftersom både Rebus och Clarke jobbar hårt på sina håll visar det sig snart att deras båda uppdrag har saker gemensamt. 438 sidor som blir riktigt spännande mot slutet och driver upp betyget till en stark trea. Bästa Rebus-boken på mycket länge.
Ian Rankin: Blodsband (Forum 2005)
(A Question of Blood. 2003)

En före detta officer stegar in på en privatskola och öppnar eld. Han skjuter ihjäl två elever, skottskadar en tredje och skjuter sig sedan i huvudet. Fallet är tragiskt men i princip redan löst från början, man har ju så att säga funnit mördaren. Frågan nu är bara varför detta hänt?

Man hoppas att den överlevande eleven skall kunna berätta mer om vad som försiggått i lokalen innan dådet. John Rebus bara måste finna sanningen och den är inte så enkel att få fram. Delvis därför att Rebus är avstängd från sin polistjänst, själv under utredning möjligen misstänkt för mord!

Rebus har setts ta en öl med den man som länge förföljt hans kollega Siobhan Clarke. Rebus har setts följa med denne mannen hem och därpå lämna hans bostad. Sedan har lägenheten och mannen ifråga brunnit upp. Rebus själv kommer till jobbet med rejäla brännsår på båda händerna dagen därpå. För varmt vatten i badkaret är hans förklaring men den är det inte många som tror på.

Blodsband spänner över 410 sidor och det hela tuffar på hela vägen in i mål. Rebus är som alltid lite sliten, envis och bestämd. Visst är han en schysst kollega som ofta hamnar i problem, men inte kan han väl ha begått mord? Och hur var det nu med den där mannen som sköt ihjäl skoleleverna, varför gjorde han det? Ja, runt Rebus händer det alltid grejer, så även denna gång. Det bjuds på stegrande spänning mot slutet så betyget en stark trea är det alla gånger värt, det här.
Ian Rankin: Adress Fleshmarket Close (Forum 2006)
(Fleshmarket Close. 2004)

En knivmördad invandrare, skeletten av en mamma med barn funna i ett hus, en försvunnen flicka. Ja, det blir vad John Rebus och Siobhan Clarke med kollegor ägnar sig åt på de här 447 sidorna. Därtill blir det samarbete och rivalitet mellan polisdistrikt, undersökande journalister, fifflande skurkar och politiker, små försök till romans och förstås en väldig massa konsumerad alkohol på pubar mest hela tiden.

Det handlar om svart arbetskraft, om utnyttjade och undangömda invandrare och mer. Som helhet en fullt trovärdig skotsk kriminalhistoria men tyvärr lite väl lång för den dos av spänning som erbjuds. Småintressant men tyvärr inte den mest spännande eller lättlästa Rebusboken, bitvis lite seg. Det handlar om hårt, idogt utredningsarbete och få ledtrådar. Hur hänger allt ihop?