Ian Rankin: Den svarta boken (Modernista 2017)
(The Black Book. 1993)

Operation Penningpåsar handlar om penningutlåning kompletterad med något slags beskyddarverksamhet, men det fallet är kommissarie Rebus endast måttligt intresserad av.

När kollegan Brian Holmes blir nedslagen utanför puben och det visar sig att den unge polismannen har intressanta notat om andra gamla fall nedskrivna i en liten svart anteckningsbok, är det en 5 år gammal utredning som får Rebus intresserad.

Han börjar på eget bevåg att snoka mer i händelserna kring det nedbrunna Central Hotel där man hittat en man död i ruinerna, en man som skjutits, mördats innan elden tagit honom. Vem mannen var är ett mysterium än idag och det är här Brians Holmes idéer och små skvallertips ger något för Rebus att jobba vidare med. Kanske skall han verkligen lyckas att sätta stadens gangsterkung Big Ger Cafferty bakom lås och bom? För visst är den mannen inblandad i princip allt brottsligt som sker i staden? Och så var han säkert även för fem år sedan...

Att Rebus lägger tid och kraft på att utreda ett gammalt fall som redan lagts till handlingarna gläder såklart inte hans chefer. På andra håll i Edinburgh finns också kriminella figurer som inte heller de gläds åt de saker Rebus lyckas få fram...

Romanseriens femte del omfattar 336 sidor och får ett medelbetyg.
Ian Rankin: Död i underjorden (Modernista 2018)
(Mortal Causes. 1994)

Festivalen i Edinburgh närmar sig men det finns tydligen de som inte vill att spektaklet skall äga rum. Anonyma hot antyder att det nog är bäst att folkfesten ställs in, annars...

I gamla lokaler under stadshuset hittar några ungdomar en torterad och avrättad ung man och i stadens värsta område startar kyrkan en fritidsgård som främst verkar fungera som en rekryteringsplats för olika kriminella gäng.

Den döde pojken visar sig vara son till stadens kriminelle ledare, Big Ger Cafferty. Mannen sitter förvisso i fängelset men han har män som håller koll på kommissarie Rebus. Pojkens mördare måste hittas och få sitt straff och när Rebus inte jobbar tillräckligt raskt tar sig Cafferty ut ur fängelset!

Rebus lånas ut till en annan polismyndighet och är snart ensamvargen som både gör sig impopulär och hittar lösningar ingen annan klarat av att finna. Somliga hade säkert sett att Rebus varit mindre framgångsrik...

Berättelsen kretsar kring vapensmugglare och terrorism, uppgörelser bland kriminella, ja kort sagt oroligheter på Irland och i Skottland och är en lättläst och rätt spännande saga på 334 sidor.
Ian Rankin: Svarta sinnen (Boströms 1998)
(Black & Blue. 1997)

Bibel-John var en seriemördare i Skottland på 60-talet. Nu, 30 år senare, går Johnny Bibel i sin föregångares fotspår och vill placera sig i rampljuset genom att ta livet av unga kvinnor. Alla tror att Bibel-John är död, men nix, han lever och är förbannad på härmapan Johnny Bibel.

Samtidigt finns det andra aktuella fall som drar till sig kriminalkommissarie John Rebus uppmärksamhet. Och åter andra personer hos polisen och i journalistkåren är intresserade av John Rebus gamla fall och en internutredning startar. En sådär 3-4 gamla och nya fall rullar på i John Rebus polisliv när vi läser och det är inte utan att jag hade svårt att hålla isär dem.

Samma poliser och tjallare är involverade lite här och där i utredningarna och ja, det är mycket väsen för ingenting. Var är spänningen i denna prisbelönta bok av en hyllad författare? Bibel-John/Johnny Bibel-historien som lockade mig till läsning får inte överdrivet stort utrymme bland alla fallen. Det här är 480 sidor seg och rörig läsning man kan vara utan.