David Pringle (editor): The Definitive Illustrated Guide to Fantasy. (From the legend of King Arthur to the magic of Harry Potter) (Carlton Books. 2003)
Med avslutande register är detta ett uppslagsverk i stort format om all sköns fantasy på 272 sidor. Här presenteras olika typer av fantasy såsom t.ex. riddarsagorna om Kung Arthur, berättelser om djur (fabler), sagorna från Tusen och en natt och "vanliga" berättelser om trollkarlar och svärdssvingare.

På 50 sidor berättar boken om fantasy på film och det är filmer från 1920-talet fram till idag, sen följer ett kapitel om serier som gått på TV. Jag kan inte direkt svara på hur komplett listningen är men jag förvånas över hur många riktigt gamla filmer som presenteras inom denna genre. De flesta är för mig helt okända och tja, inte intressanta alls. Samtidigt är det förstås för den riktige fantasyälskaren inte dumt alls med denna djupdykning i äldre tiders produktion. Men lite trist är det väl att i princip alla Walt Disneys tecknade filmer kommer med i detta uppslagsverk. Kan man säga att Disneyfilmerna är fantasy? Tja, vad är fantasy egentligen?

Härnäst kommer 50-60 sidor om författarna (och detta är väl kanske den del jag gillar bäst) och så följer en kortare alfabetisk beskrivning över personer och varelser. Och här finns Alice i Underlandet, Sagan om Ringen-karaktärerna, Conan, Döden, Dvärgar, Jättar, Indiana Jones, Kapten Krok, Mumintrollen, Harry Potter, Tarzan, ja till och med Pippi Långstrump, Jultomten, Smurfarna, Tintin och Fantomen. Och här sitter man igen och tycker att somliga figurer saknas medan man inte kan förstå hur andra kommit med...

Och trodde du att boken var slut här, tänk om! Några sidor berättar om fantasy presenterat som brädspel, dataspel och kortspel. Ett kapitel om fantasyvärldar följer och man läser om bland annat Tolkiens Midgård, Conans Hyboriska tidsålder, Slottet Gormenghast, landet Narnia och Terry Pratchetts Skivvärld. En titt på Harry Potters trollkarlsskola Hogwarts blir det också.

Så är det nästan slut men först en koll på tidskrifter om fantasy och därpå en ordlista. Det hela är rikt illustrerat med färgfoton och rejält faktaspäckat. Inom vissa delar vill man ha mer, andra kunde kanske kortats, men som helhet är detta en mycket trevlig bok att bläddra i. Boken är på engelska men det hade du säkert redan listat ut med en sådan titel?