Terry Pratchett: Magins färg (Äventyrsspel 1989)
(The Colour of Magic. 1983)

Skivvärlden består, som namnet antyder, av en skiva (världen är platt och man kan alltså ramla över kanten!) som bärs fram genom universum på en jättesköldpaddas rygg. För att skivan inte skall vingla stöttas den upp av fyra elefanter.

I Skivvärldens största stad Ankh-Morpork bor trollkarlen Rensvind. Möjligen är han världens sämste trollkarl. En enda trollformel kan han och den vill han inte uttala. I själva verket kunde han en gång i tiden fler besvärjelser men när han tjuvläste en viss bok på Magikeruniversitetet hoppade en kraftig besvärjelse på honom och tog hans hjärna i besittning. Den knuffade undan alla andra formler och sedan dess vandrar Rensvind runt med en enda formel i huvudet. En trollformel han inte vet vad den gör...

En främling kommer till staden, en främling som anländer med en börs så fylld med guld att omgivningen blir som tokig. Utan att ha koll på växelkursen strör han guldstycken omkring sig och betalar ett enormt överpris för allt, till alla andras glädje. Med sig har han även Bagaget, en träkista som går själv (eller springer, eller simmar, eller bits!). De vill se staden, omgivningarna och träffa alla hjältar man hört om i legenderna. Rensvind blir hans guide och de ger sig ut på äventyr i Skivvärlden. Snart är de på väg att falla över kanten...

Terry Pratchett fyller boken med de mest dråpliga situationer och ger fantasin fritt spelrum. Somligt är mycket fyndigt skrivet och det är bokens styrka och svaghet. Ibland blir det bara för mycket av det goda. Ibland är det tokighet på tokighet så att det känns som ja, hur skall jag säga, bara lösryckta dumheter i en enda lång rad. 190 sidor.
Terry Pratchett: Det fantastiska ljuset (Äventyrsspel 1990)
(The Light Fantastic. 1986)

Skivvärlden och dess bärare jättesköldpaddan är på kollisionskurs med en röd stjärna. Världen är på väg att gå under. Endast om De Åtta Stora Besvärjelserna uttalas samtidigt kan världen räddas.

En ond man är på Osynliga (magi-) universitetet för att bli än mäktigare genom att försöka bemästra den stora magibokens formler. Tar han kontroll över boken går det hål i universum. Det är inte bra. Bokens besvärjelser behövs också för att rädda världen mot krocken med den röda stjärnan. Men i den stora magiboken finns numera bara sju besvärjelser kvar sedan trollkarlen Rensvind fått den åttonde att fastna i sitt huvud. Alla åtta behövs som sagt för att rädda världen och var är Rensvind? Ute på äventyr någonstans förstås. Senast någon såg honom ramlade han över världens kant.

Trollkarlen Rensvinds äventyr fortsätter. Lika otroliga som tidigare. Tokeri från början till slut. Somligt riktigt skojigt, annat bara dumt eller så sjukt knäppt att man inte förstår det eventuellt roliga. På det hela taget kan man inte annat än att beundra Pratchetts fantastiska Skivvärld och hans sprudlande fantasi. 195 sidor.
Terry Pratchett: Trollkarlens stav (Äventyrsspel/Target Games 1991)
(Equal Rites. 1987)

Här kommer fler vansinnigheter i Skivvärlden av den gode Pratchett. Trollkarlen Drum Billet känner att hans liv löper mot sitt slut och vill lämna över sin trollstav till en värdig arvinge. Det är bara den 8:e sonen till en 8:e son som kan bli trollkarl så det är ett litet fåtal killar förunnat att bli magiker. Nu skall en 8:e son födas och Billet är där och lämnar över sin trollstav. Försent konstateras att den 8:e sonen faktiskt är en liten flicka! Men trollstaven är nu överlämnad och godtar inga andra ägarbyten. Och kvinnor KAN inte bli trollkarlar, möjligtvis häxor, säger traditionen.

Men nu är det som det är. Lilla Eskarina Smed skall bli trollkarl. Häxan Mormor Vädervax försöker lära Eskarina allt hon kan. Och de ledande magikerna vid Osynliga Universitetet vill inte ta emot en tjej! Problemen hopar sig. Och tokighet på tokighet följer, från bokens början till slut. Det är med nöd och näppe man finner en röd tråd i storyn bland alla skämt som dukas upp. Somligt är faktiskt rätt skoj, fantasi har han författaren, men ibland blir det bara för mycket. Romanerna om Skivvärlden är något man verkligen gillar eller ogillar skarpt. Själv tycker jag inte det är mycket till litteratur, men kan inte sluta läsa dem ändå! Så det kan vara... 198 sidor.
Terry Pratchett: Mort (Wahlströms Fantasy 1997)
(Mort. 1987)

Mort är en ung kille som det aldrig blivit något vettigt av. Allt han tar sig för verkar gå fel och familjen vill knappt ha honom hemma. Bland många andra söker han lärlingsplats men när kvällen kommer är han ensam kvar. Alla personalsökande personer har gått för dagen, alla lovande lärlingar har fått anställning. När så klockan slår midnatt kommer Döden. Och tro det eller ej, men han har mycket att göra och behöver någon som kan hjälpa honom slussa själar bort från världen.

Så Mort får jobb som Dödens hantlangare men kan förstås inte låta bli att lägga sig i det som sker. Och vips har han dödat en lönnmördare, räddat prinsessan och ändrat historiens gång. Döden är helt klart en intressant karaktär i Pratchetts Skivvärld. Men mycket mera är det väl inte med denna oförargliga bok på 217 sidor.