Al Pitcher: Begravda elefanter (Piratförlaget 2012)
Jag tycker att Al Pitcher är en riktigt rolig komiker men bokdebuten lämnar en hel del i övrigt att önska. Här kommer 112 sidor i det lilla formatet och 105 av sidorna avbildar vardera en färgbild och så en text i en mening eller två. Ofta är bilden i sig inget märkvärdig, det är möjligen Pitchers text där han förklarar vad han sett i bilden som kan roa något, eller ja, det är väl främst kombinationen av bild och text som gör det förstås. Det ena utan det andra vore ju såklart helt meningslöst.

Förbluffande ofta tycker jag dock tyvärr inte att det hela roar så där värst. Kanske att samma bild visad live under en stand-up-show där Picher kommenterar själv på sin svengelska med down-under-dialekt hade funkat bättre.

Här finns en bild på en lång stege i en gränd. Texten är Stairway to heaven. Kul? Nja.

På en annan bild står en stege lutad mot en vägg och räcker bara halvvägs upp till ett fönster. Texten: Det dröjde inte länge förrän fönsterputsarbranschen ställdes inför sin första stora utmaning.

Snötäckt gungställning. Texten lyder: Ungar, ungar! Jag vet att ni är där under. Sluta gunga och kom in och ät!

Bilden visar en man som på en tågstation skjuter en kontorsstol framför sig. Pitchers text: Han var trött på att alltid behöva stå på tåget på vägen hem så han tog med sig sin egen sittplats.

Sönderskrapad handikappskylt där texten under bilden meddelar: Endast rullstolar utan hjul äga tillträde.

Tja, jag gillar som sagt Pitcher men jag hade förväntat mig något mer. Visst, det kan kanske räcka med drygt 100 färgfoton i en sådan här bok, men då hade jag önskat mig mer skoj. Fast det itusågade badkaret är en skojig sida – Skilsmässan var uppslitande. Enligt advokaten ville mannen ha häften av allt. Haha.

Jodå, det går att le åt somligt, men annat är bara knasigt eller ett jaha ja. De flesta fotografierna är svenska, andra är tagna utomlands. ”Begravda elefanter” syftar naturligtvis på de böjda ventilationsrör man ibland kan se sticka upp från gräsmattor, se omslagsbilden. En annan slags elefant får du om du sveper ett grått skynke över en parkerad motorcykel, men det kan väl kanske kvitta. En fet besvikelse och en rätt onödig bok. Tyvärr.