Mattias Pettersson: Hassan – Samlat guld [CD+Bok] (Bokförlaget Semic 2013)
Detta är svårrecenserat, jag gillar verkligen Hassangänget och de flesta av deras knäppa telefonbus. Här är den medföljande skivan så mycket bättre än vad boken är och nu kommer båda i ett paket. Samtidigt läser du detta på en hemsida om just bokrecensioner så det är väl bokens betyg som får gälla antar jag…

Cd-skivan är i alla fall alldeles utmärkt. Du får 46 klassiska busringningar med en total speltid på en dryg timma. Det mesta är riktigt, riktigt roligt och här bjussar jag gärna på högsta betyg, även om jag hört allt förut och det mer än en gång. De här telefonsamtalen är i sanning klassiska och roar än idag trots att de är 20 år gamla! Elchock, Apoteket Eken, 10000 tyska bögar, Schampo för fett hår osv…

Boken då? Ja, den omfattar 48 sidor i behändigt format, brun text på mintgröna sidor. De första 30 sidorna handlar om starten, hur allt började som radioprogrammet ”Hassan med topplista” med Henrik Schyffert som programledare. Året var 1993. Några topplistor sågs aldrig till i något program, istället var det Schyffert som snackade och spelade musik. Strax därpå kom idén att busringa till folk och själva essensen i radioprogrammet Hassan var född!

Det skrivs om hur Hassan växte och tog fart, om nya programledare som kom till, bytte av varandra och om hur vännerna satt och knäckte idéer som kunde funka. Tempot var högt och när det skulle bli semester sommaren 1994 behövdes flera veckors förinspelat material för att de alls skulle kunna vara lediga. Programmet sändes ju regelbundet varje söndag. Det sägs att det blev 5000 busringningar under 2 års tid. Oj, så många man aldrig hört eller som kanske inte fungerat…

Nästa del i boken är tiotalet rader var om de inblandade; Henrik Schyffert, Kristian Luuk, Fredrik Lindström, Erik Haag, Pontus Djanaieff, Hasse Pihl, Lars Sundholm och Felix Herngren. Vad de hade för bakgrunder, vilken period de var med i sällskapet och vad de bidragit med för busringning/ar.

De sista 6 sidorna utgör ett test, hur väl kan du dina Hassan-sketcher? Här kommer 30 frågor om olika busringningar. Ja, sen är det slut.

Skivan är som sagt superkul. Boken blev för mig en besvikelse. Brunt på mintgrönt skall kanske vara festligt, lite typisk Hassan-humor layoutmässigt, men jag tycker det ser fult ut. Bara nio svartvita (och ofta små) fotografier dyker upp på sidorna.

Det är en förhållandevis tunn berättelse det här. Räknar man bort testet och presentationerna av radiopratarna är det egentligen bara 25 sidor text om hela Hassans uppkomst, verksamhet, anmälningar, framgångar och skvaller… Ja, det känns lite snålt. Om nästan tiotalet kreativa humorpersoner har varit inblandade av och till under två års tid och dessa tillsammans skapat 5000 knäppa telefonsamtal måste det finnas mer att berätta än så här.