Peter King: Gourmet-detektiven (Kommentus 1996)
(The Gourmet Detective. 1994)

Att Peter King gillar både mat och deckare märker man snart när man börjar läsa. Här kryllar det av hänvisningar till litteraturens största detektiver och olika maträtter och drycker, den ena tjusigare än den andra, omnämns på nästan varenda sida. Tyvärr inte så detaljerade att du själv kan laga till något med någon vidare exakthet, men nog blir man sugen på att smaka av somligt.

Gourmetdetektiven anlitas av matintresserade personer, man ber honom ge matförslag till högtidsmiddagar, han får leta efter speciella ingredienser, söker fram okända kokböcker och mycket annat. Nu har en av Englands mästerkockar, Raymond, bett Gourmetdetektiven att ta reda på ingredienserna i en konkurrents berömda rätt Oiseau Royal. Ett mycket känsligt uppdrag, men han accepterar.

Strax därpå kommer konkurrentkocken François och ber detektiven utreda alla händelser som verkar syfta till att sabotera hans restaurangverksamhet. Det rör sig om försvunna beställningar, avbokade middagar, råttor i köket och annat. Nåväl, vår vän skall lösa det mysteriet också. Inbjuden till gastronomiska sällskapets finaste högtid råkar han sen bli vittne till ett mord.

Fullt upp för vår vän matdetektiven. Lite skojigt, en hel del annorlunda, men inte överdrivet spännande. Och, som sagt, tyvärr ingen detaljerad beskrivning av alla maträtter som far förbi. 248 sidor.