Peter James: Han dör om du inte (HarperCollins 2020)
(Dead if You Don´t. 2018)

Peter James namnger och tackar ca 115 enskilda personer (och de anonyma teamen runt dessa) för hjälpen med boken. Jag kan tycka att det nästan är lite löjligt överdrivet samtidigt som det förstås är snällt och trevligt och vad man bör göra om man nu fått en massa hjälp. Och faktum är att det kanske var finfin hjälp han fick för sällan har en Roy Grace-berättelse startat så raskt och gripande och hållit ett sådant tempo och spänningen precis hela vägen. Ja, sidorna flyger fram. Har man gillat något i serien tidigare är detta garanterat sluka-material!

Kipp Brown gör sina klienter rika! Själv håller han skenet uppe av att vara synnerligen framgångsrik och välmående. Sanningen är en helt annan. Brown har spelat bort sin förmögenhet men håller det hemligt och äktenskapet är på fallrepet. När sonen Mungo kidnappas för en lösensumma vet paniken inga gränser. Pappa Brown har inte en spänn att lämna ifrån sig...

På Amex Stadium skall Brightons fotbollslag göra historisk debut i Premier League, arenan förväntas bli fullpackad av fans. Då får säkerhetschefen mottaga ett bombhot. Det redan stora säkerhetspådraget förstärks och matchen skall spelas. Det är då kriminalintendent Roy Grace från läktarplats ser en man med stor kamera bete sig konstigt. Den till synes värdefulla kameran lämnas plötsligt kvar och mannen försvinner... Grace måste agera snabbt!

Unga Florentina är 19 år och skall snart bli bortgift med den fine Dragan och flytta till Serbien. Dragan är rik, har både höns och grisar. Fast den Dragan hon får träffa verkar mer vara en ful gubbe i 50-årsåldern. Han är ovårdad, stinker och saknar tänder. Florentina flyr fältet. Ensam och vilsen får hon hjälp, men hjälpen kommer med ett pris. Hon skall smuggla narkotika till England!

Mer skall inte avslöjas. Det hela blir en spännande och högdramatisk berättelse på 448 sidor, sidor som alltså snabbt far förbi. Ett bombhot mot en sportanläggning, en ung narkotikasmugglare och mer. Det största fokuset ligger på den kidnappade pojken Mungo, intriger bland förmodat inblandade albanska brottslingar och polisens hårda arbete med att få ordning på allt!
Peter James: Död vid första ögonkastet (HarperCollins 2021)
(Dead at First Sight. 2019)

Detta är 525 sidor om riskerna med nätdejtande.

Den homosexuelle inspirationsföreläsaren Toby blir uppmärksammad på att han är offer för ett bedrägeri. Någon har använt ett foto på honom i en kontaktannons på en mötessajt. Nu är ett dussintal kvinnor rejält intresserade av honom…

På en flygplats väntar Johnny på drömkvinnan med ett fång rosor i sin famn. Men Ingrid dyker inte upp. Vad har hänt?

På en bar sitter 63-årige Matt och väntar på sin dejt. Även han väntar förgäves. Johnny och Matt blir allt annat än glada när de inser att deras stora kärlekar inte existerar och att de duperats att skicka betydande belopp till riktiga skurkar. De inser att pengarna är hopplöst förlorade men de vill ändå försöka hämnas…

I München hittar vi Lena som längtar efter Dieter. Hon har dock blivit misstänksam och själv försökt kolla upp mannen. Hon hittar flera foton på Dieter på olika håll och för varje bild bär mannen ett nytt namn.

Kriminalintendent Roy Grace hamnar mitt i smeten. Internetbedrägerier är kanske inte Graces bord men en samling mördare smyger också runt och dödar folk som försöker avslöja deras synnerligen lukrativa bluffverksamhet. Ja, här finns till och med en mördare som försöker mörda mördarna…

Roy Grace leder arbetet framåt men motarbetas av sin egen chef och olika fega jurister. Kanske är det dags att byta jobb? Och på hemmafronten kämpar Roy och Cleo med den mycket udda killen Bruno.

Död vid första ögonkastet är en överraskande lättläst bok i den populära kriminalserien, de många sidorna flyger snabbt förbi.