Peter James: Döden kan vänta (Massolit Förlag 2014)
(Dead Manís Time. 2013)

5-årige Gavin är vaken när maskerade män gör inbrott i hans hem, skjuter ihjäl hans mor och för bort pappan. Många, många år senare är Gavin 95 år gammal och mysteriet med vart hans pappa tog vägen är ännu olöst. Gavin vägrar helt enkelt att dö innan han fått veta sanningen.

Det enda föremål han har kvar efter fadern är ett gammalt mycket värdefullt fickur, ja gamla föremål överlag har varit Gavins levebröd genom åren. Han har jobbat sig upp till en mycket skicklig, framgångsrik, respekterad och förmögen man i antikvitetsbranschen.

Kriminalintendent Roy Grace har blivit pappa och slits mellan sin älskade familj och jobbet som ansvarig brottsutredare. Nu måste han hitta de tjuvar som brutit sig in hos 98-åriga Aileen och stulit alla hennes värdeföremål.

Det hela blir snart en mordutredning då inbrottstjuvarna misshandlat den gamla kvinnan svårt i jakten på kassaskåpskoderna.

Det visar sig snart att Aileen var storasyster till antikvitetshandlaren Gavin och en sak som försvann i stölden var pappans gamla fickur... Gavin skall ha tillbaka klockan och hämnd för sin syster... Och gärna pappans försvinnande också om det är möjligt!

Döden kan vänta blir en 404 sidor lång berättelse om ligor inriktade på antikvitetsstölder, om smugglare och fifflare, tjuvar och mördare, folk på jakt efter pengar till vilket pris som helst.

Amis Smallbone är också tillbaka, nyss frisläppt från fängelset. Han har bara hämnd i sinnet. Roy Grace skall få igen för allt han utsatt honom för. Smallbone tänker att det kan vara ett passande straff för Grace att få komma hem och hitta familjen mördad...

Boken tuffar på lite mer långsamt och mindre spännande än flera av de just föregående titlarna i serien, men det tar sig. Sakta men säkert knyter Peter James ihop säcken och allt faller på sin plats, men det fanns stunder då det var möbeltjuvar, maskerade inbrottsmän och skurkar som lurar, slår och hotar varandra i så hög grad att det nästan blev segt och rörigt.

Kanske rentav att det var turerna kring Graces och kollegornas privatliv som kändes mest intressanta. Svag till måttlig betygstrea.
Peter James: Tills döden för oss samman (Massolit Förlag 2015)
(Want You Dead. 2014)

Red Cameron träffar Bryce Laurent och blir stormförälskad. Han är stilig, charmig och rik. De blir ihop och har det riktigt bra tillsammans. Så känner Reds mor att det är något fel med mannen och anlitar en privatdetektiv.

Bryces mörka förflutna kommer upp till ytan. Mannen är visst inte alls den han påstått och Red trott. I princip allt han sagt har varit lögner och Reds förälskelse vissnar bums och dör. Hon gör slut.

Det är förstås då mardrömmen börjar. Bryce tänker inte acceptera att Red är med någon annan, det skall vara han eller ingen alls! Han tänker ge igen, förstöra allt för de som nu förstört allt fint för honom!

Kriminalkommissarie Roy Grace försöker skydda Red så gott det går men Bryce lyckas kidnappa kvinnan han älskar men bara måste ha ihjäl!

Roy Grace själv står i begrepp att gifta sig men hans exhustru, den försvunna Sandy, funderar på att överraskande dyka upp! Och så avlider tyvärr en kollega i polisteamet... 399 sidor.
Peter James: Dödsmärkt (Massolit Förlag 2016)
(You are Dead. 2015)

Logans samtal med pojkvännen avbryts tvärt. En okänd man kidnappar henne i parkeringsgaraget. Pojkvännen tillkallar polis som bara kan konstatera faktum, Logan är bortförd!

Det kommer inga krav på lösensumma, ej heller dyker hon upp död som tur är. Flera andra kvinnolik hittas dock, somliga tiotals år gamla. Alla verkar de ha utseendet gemensamt med Logan. Roy Grace vill gärna koppla samman Logans kidnappning med flera gamla mord vilket förstås till slut är en helt korrekt slutsats.

Mannen som brännmärker sina offer får namnet Brightonmärkaren och denne okände man verkar ha en förkärlek för en viss kvinnotyp. I decennier har han fört bort, märkt och dödat brunetter. Men vem är förövaren? Varför gör denne detta? Kan Roy Grace hitta Logan i tid? Det verkar ju inte helt lätt då mördaren tydligen agerat obemärkt så väldigt länge... Grace får dessutom en ny chef som han inte gillar så värst mycket, nej faktiskt inte alls.

Bokserien om Brightonpolisen Roy Grace rullar på i god stil, här kommer 400 nya sidor.
Peter James: Älska dig till döds (Massolit Förlag 2017)
(Love You Dead. 2016)

Den gäckande mördaren som sånär sköt ihjäl Roy Grace i en tidigare bok och kom undan sitter nu inlåst i Lyon, Frankrike. Det vore ju finfint om han kunde överlämnas till britterna för att dömas för sina brott på hemmaplan.

I Tyskland ligger Sandy, Roy Graces ex-fru, på sjukhus. Skall Grace till slut få veta varför hon plötsligt försvann för mer än tio år sedan? Och skall han säga något till sin nuvarande fru Cleo om att Sandy faktiskt lever...?

I USA, i Indien och i Storbritannien dödar Jodie Bentley äldre, rika män. Hon var ful och fattig som ung, blev svårt mobbad av jämnåriga, ja till och med av sin egen far. Numera är hon en rik skönhet. Med ett trollbindande utseende och trevligt sätt snärjer hon gamla herrar, gifter sig med dem och tar snarast möjligt livet av dem. Under ett otal olika namn har hon härjat runt länge nu.

Plötsligt börjar saker och ting kanske inte gå hennes väg längre. Någon av männen har lurats och i själva verket varit utfattig, skuldsatt, kriminell. Andra kanske inte fullt så rika, snygga eller trevliga som hon önskat. Nu är hon dessutom på rymmen, hon har stulit både pengar och ett USB-minne laddat med hemliga uppgifter från ryska maffian.

Det blir Brighton-polisens Norman Potting som går undercover för att locka till sig den Svarta Änkan.

In med några inbrottstjuvar, en amerikansk lönnmördare och en packe giftormar också. Full fart över 424 sidor. Mer i samma stil som tidigare. Det är riktigt trevligt att följa den här serien.
Peter James: Du måste dö (Massolit Förlag 2018)
(Need You Dead. 2017)

Lorna blir slagen av sin make och möjligen mördad av sin hemlige älskare. Men det är väl ett misstag, en olycka? Eller?

Polisen riktar genast misstankarna mot den make som redan är en känd hustrumisshandlare, men kanske, kanske inte är han den skyldige. Det visar sig finnas fler personer i hennes närhet som visst har anledning att önska henne död. Och den mystiske älskaren Greg är det inte lätt att finna. Dessutom verkar Lorna ha haft flera partners...

Roy Grace måste begrava sin före detta hustru och ta hand om den 10-årige sonen Bruno vars existens han inte känt till. Det blir en stor omställning för alla inblandade.

Och mordutredningen tuffar på. En efter en hittas och stryks misstänkta och den riktige mördarens identitet fortsätter att gäcka både Grace, hans team och läsaren fram till slutet. Där avslöjas en mycket överraskande person! 413 sidor.