Peter James: Levande begravd (Damm förlag 2007)
(Dead Simple. 2005)

Michael Harrison är en skojfrisk kille som ofta brukar utsätta vännerna för diverse luriga spratt, men nu är det dags att betala tillbaka. Michael skall snart gifta sig med drömtjejen, unga vackra Ashley och ikväll är det dags för svensexan. Gänget har festat lite och när timmen är slagen slänger grabbarna ned Michael i en kista, spikar igen och gräver ned den. Där nere i det trånga utrymmet har han sällskap av en tunn luftslang, en porrtidning, en ficklampa, lite whisky och en walkie-talkie.

Michael lämnas att tänka över sina grymma spratt och gänget ger sig iväg för att festa vidare. Snart visar det sig tyvärr att regnvatten sakta men säkert fyller kistan och kompisgänget festar så hårt att de kraschar bilen och dör allihopa. Kvar, nedgrävd i en kista, finns Michael och snart undrar alla vart han tagit vägen...

Ashley själv är hysterisk, hennes blivande man har spårlöst gått upp i rök. Michael å sin sida har det ju inte heller så kul, men han har ändå lyckas få någon att svara i walkie-talkien. Davey tycker det är skoj att snacka med Michael, men han verkar inte förstå allvaret i situationen. Davey är efterbliven.

Allt eftersom sökandet efter Michael går vidare stiger vattnet i kistan och när det är som värst kommer någon förbi den nya graven och rycker bort luftslangen. Någon vet visst var Michael håller hus och ser gärna att han blir kvar där...

En berättelse om värsta sortens girighet och svek. Usch och fy så grymt. Ett rejält intressant upplägg, några överraskande vändningar, en trist biljakt och ett passande slut, allt på 366 sidor. Bra och spännande men trots allt detta inte så spännande som jag trott och hoppats. Peter James bästa bok på svenska så här långt (och den första om Roy Grace), men jag nöjer mig med en rejält stark trea i betyg.
Peter James: Ett snyggt lik (Damm förlag 2008)
(Looking Good Dead. 2006)

Tom Bryce åker tåg och någon i hans kupé glömmer en CD-skiva på sätet efter sig. Han tar med den hem och stoppar in den i sin dator. Han klickar ja på första frågan när skivan startar och därmed tar Toms liv en helt annan vändning än önskat. Meddelandet på skärmen lyder: Välkommen, abonnent. Du blir ansluten nu. Och så får han se en blond, ung och vacker kvinna mördas med flera knivhugg av en okänd maskerad man.

Det måste vara från en film tänker Tom men inom en dag eller så rapporterar tidningarna om en mördad kvinna, just den som Tom nyss sett på film. När Tom försöker starta skivan igen börjar innehållet på hans dator att raderas och ett e-postmeddelande som dyker upp uppmanar honom att hålla käft. Annars kommer det han sett att drabba hans fru Kellie, hans son Max och hans dotter Jessica också...

Kriminalintendent Roy Grace är polisen som utreder mordet på den unga kvinnan. Tom Bryce är den sate som kommit i vägen för de okända som tillhandahåller mord på datorskärmen. Mellan pärmarna finns 432 sidor. Det känns som fler för storyn räcker länge och är tacksamt nog riktigt spännande redan från start. Möjligen väl grym, men det skall en sådan här berättelse vara. Peter James har höjt sin nivå ett snäpp och denna den andra boken om Roy Grace (Levande begravd var den första) är författarens bästa på svenska så här långt. Jo, banne mig, det blir en fyra i betyg, det här gillade jag.
Peter James: Långt ifrån död (Damm förlag 2009)
(Not Dead Enough. 2007)

Brian Bishop spelar drömgolf med polarna när polisen kommer förbi och meddelar att de funnit hans hustru mördad. Golfpartiet blir såklart avbrutet och Bishops liv till ett helvete. Han tycker sig ha ett hyggligt alibi för mordtillfället men lyckas ändå bli polisens mest misstänkte.

Än värre blir det när polisen finner ännu en död kvinna, Sophie Harrington, mördad och utsmyckad med likadan bisarr rekvisita som vid mordet på Katie Bishop. Det visar sig att hon är god vän (eller mer) med just Brian Bishop. Polisen pusslar ihop tillgänglig information om offren och dådens utförande och det finns tyvärr alltför mycket som pekar mot Bishop. Det mesta vill han inte kännas vid. Eller också minns han inte. Bevisen mot honom växer sig allt starkare men polisen Roy Grace hyser ändå en undran kring huruvida de verkligen fångat rätt person.

Roy Grace har annars mest fokus på sin privata situation. Precis när det börjar kännas som allra bäst och mest allvarligt med kärestan Cleo hör en kompis av sig från Tyskland och berättar att han och hans fru just sett Graces sedan länge försvunna hustru på ett café i München. Sandy har varit spårlöst försvunnen i tio år och Roy Grace bara måste fara iväg och söka efter henne själv. Det tycker såklart Cleo inte är speciellt roligt, men hon får snart annat att tänka på. Någon som Roy Grace retat upp bestämmer sig för att ge igen på Cleo. Grace skall allt få lida han också...

Här bjuds på 464 sidor och det är alldeles för många. Efter den utmärkta och mycket spännande föregående boken om Roy Grace, Ett snyggt lik, var mina förväntningar på detta ganska höga och de infriades tyvärr inte. Mot slutet tar det sig förvisso och det blir riktigt spännande men vägen dit är alltså väl lång och det är för mycket snack och lite spänning i stora partier av boken så mer än medelbetyg kan det inte bli. Det hela slutar lite halvdant men det kommer säkert fler böcker om Roy Grace.
Peter James: Död mans fotspår (Damm förlag 2010)
(Dead Man's Footsteps. 2008)

Ah, det här blev ju tyvärr inte så värst spännande. Synd.

I en dagvattenbrunn i Brighton hittas liket av en kvinna. Hon verkar ha legat där i många år och dödsorsaken verkar vara strypning. Kriminalintendent Roy Grace och hans kollegor kallas till platsen. Grace blir genast tagen av fyndet. Kan detta vara hans sedan länge försvunna hustru?

Instängd i en hiss på annat håll i staden hittar vi Abby Dawson. Hon flyr undan en före detta pojkvän och nu har hon tyvärr fått tillbringa många timmar i den lilla hissen. Är det pojkvännen som arrangerat stoppet eller är det hela en olycka? Närmar han sig, är han på väg? Pojkvännen må vara en våldsverkare men något dumt har även Abby gjort. Något har hon stulit ifrån killen och detta något vill han i alla fall väldigt gärna ha tillbaka. Abby känner sig rejält jagad…

I en bil som dumpats i en flod i Australien finner man resterna av en död kvinna. En kvinna som sedan visar sig ha kopplingar till Brighton, England.

De båda döda kvinnorna, samt faktiskt Abbys tillvaro i hissen, har samtliga kopplingar till händelser i New York 11 september 2001. Där befinner sig Brighton-småfifflaren Ronnie Wilson för ett möte med en vän i World Trade Center precis när byggnaderna börjar falla…

Storyn här, på 446 sidor, pendlar mellan händelser i nutid i England, Australien och USA samt från 2001 i New York då allt tydligen startade. Lägg till Roy Graces bekymmer med gamla och nya kollegor, chefer och flickvän och du har fått veta de större bitarna av det som finns mellan pärmarna. Visst händer det saker men betyget kan inte bli bättre än en svag trea. Den fjärde boken om Grace hade gärna fått innehålla mer spänning.