Peter James: Besatt (Viva 1989)
(Possession. 1988)

Huruvida detta faller dig i smaken beror helt på din inställning till spöken, onda andar och vissa personers förmåga att kunna kommunicera med de förstnämnda. Tror du på sådant kan detta säkert vara lockande och intressant. Om inte, är detta absolut inget för dig utan något rätt löjligt och pinsamt dåligt. Själv är jag kluven. Detta balanserar helt klart på gränsen mellan trams och något sånär trovärdigt. Är detta en spökhistoria? Jo då, absolut. Är den otäck? Nej, tyvärr, inte det minsta. Något lite intressant i bästa fall. Den lilla rutan på omslagets baksida som varnar för att läsning av boken allvarligt kan skada nattsömnen är mest pinsam. Detta är 277 lättlästa sidor med rätt stor text och jag blir som sagt inte klok på om det är riktigt dåligt eller rätt okej.

Hur som helst handlar det om mamman Alex som precis förlorat sin älskade son Fabian i en bilolycka. Det är bara det att hon först inte kan tro på polisen som kommer med det hemska beskedet. Hon har ju faktiskt sett Fabian stå vid hennes säng nu bara några timmar tidigare. Han har dessutom pratat med henne. Att han skulle kunna ha dött i utlandet låter inte troligt alls. Han har ju sovit hemma inatt!

Men nej, det måste trots allt ha varit Fabian som dött i bilolyckan tillsammans med några vänner. Fast ändå verkar Fabian inte vara riktigt död. Helt klart tycker mamman sig se sonen då och då och av och till blir det obeskrivligt kallt i bostaden. Tapeter ramlar ned från väggarna, saker faller i golvet. Allt tyder på en okänd kraft som ja, härjar fritt. Kan det vara Fabian som vill säga något? Somliga uppmuntrar Alex att ta hjälp av ett medium, andra ber henne sluta fundera kring sådant trams. Men det blir seanser, försök med exorcism och böner och samtal med både Fabian och andra personer som dött. Vad är det Fabian egentligen vill? Och är det ens Fabian som är den som Alex tycker sig se och talar med? Vad betyder datumet den 4 maj som dyker upp hela tiden? Kanske är den så underbare, vänlige Fabian inte så vänlig längre... eller kanske har mamman bara blivit galen och hallucinerar...
Peter James: Mardröm (Viva 1990)
(Dreamer. 1989)

Som liten sjuåring blir lilla flickan Sam överfallen av en maskerad man. Hon kommer lyckligtvis undan med blotta förskräckelsen. Tjugofem år senare är Sam gift, har en son och lägger mycket tid och kraft på sin karriär inom reklambranschen. Det är då de dyker upp från ingenstans; otäcka, fasansfullt verkliga mardrömmar. Sam drömmer att hon är med om en flygplanskrasch, ett överfall i tunnelbanan, ett skottdrama i hemmet och mycket annat. I alla drömmar dyker den maskerade mannen hon flydde ifrån för 25 år sedan upp. Varför? Hon har ju inte tänkt på honom alls på senare år och dessutom är ju mannen död sedan länge.

Extra otäckt blir det när det ser ut som om det är sanndrömmar Sam drömmer. Den flygplansolycka hon drömde om inträffar snart med hundratalet döda, en bekant blir överfallen vid just den tågstation hon sett i sina drömmar och under ett barnkalas finner en gäst ett laddat gevär och skjuter skarpt! Jösses, vad är det som händer? Varifrån kommer de här drömmarna och varför? Hur kommer det sig att det hon drömmer om verkar ske i verkliga livet? Sam håller på att bli galen och vet varken ut eller in. Hon söker hjälp i drömtydningslexikon, hos drömforskare, psykiatriker och sällskap med självutnämnda drömexperter. Allt verkar vara förgäves och Sam kan inte hindra dessa drömmar från att dyka upp...

Ja, Peter James fortsätter att skriva böcker om det okända. Var det spöken i förra boken är det drömmar i fokus här. Med några få undantag kunde man nästan ha lagt karbonpapper mellan berättelsen i boken Besatt och denna story. I båda finns en kvinnlig huvudperson svårt utsatt för något okänt och skrämmande. Hon blir sakta men säkert förtvivlad, finner ingen hjälp någonstans och det verkar finnas både vänner och fiender i närmsta vänkretsen. Och sen är det slut, den här gången efter 339 sidor, och då har jag kämpat med boken alldeles för många dagar. Stor text, relativt få sidor, det borde vara lättläst, men det blir segt, förvisso lite mystiskt men sällan eller aldrig riktigt spännande. Betyget två känns rättvist men det är bättre än debutboken...
Peter James: Hjärtanskär (Viva 1991)
(Sweet Heart. 1990)

I den tredje boken på svenska får han äntligen till det. Här är ännu en bok om övernaturligheter; spöken, andar, reinkarnation och liknande och det fungerar faktiskt. Storyn är helt okej, bitvis måttligt spännande och förklaringen till det hela är fullt (nåja) plausibel. Det hela handlar om Charley, en ung kvinna som med sin make Tom lämnar London för att flytta in i ett äldre hus på landet. Även om hon aldrig satt sin fot i trakten tidigare börjar Charley snart känna obehagskänslor inför den nya miljön och upplever en konstig känsla av déjà vu. Saker och ting framstår som märkligt bekanta. Hon finner saker nedgrävda exakt där hon sett dem i sina ”syner” och den bil hon drömt om och sett sig färdas i visar sig stå i ladan på egna tomten.

Charley plågas svårt av vad som verkar vara minnen från ett tidigare liv. Hur kan hon egentligen känna igen allt, minnas saker hon är säker på att hon aldrig sett tidigare? Charley bokar tid hos en hypnotisör som steg för steg skall föra henne bakåt i tiden för att om möjligt försöka finna svaret. Varje session slutar i svår ångest och en hemsk händelse verkar uppenbarligen ligga djupt dold hos Charley.

Grävandet i det förflutna plågar inte bara Charley själv. Okända krafter verkar ha väckts till liv. I nya bostaden kortsluts elektriciteten hela tiden, möbler välts över ända av sig självt och familjens djur blir som galna. Självklart spökar det i huset... 299 sidor som trots sitt tema inte känns så där värst otroliga faktiskt. Ett medelbetyg kan det visst vara värt.
Peter James: En grav åt Sally (Richters 1992)
(Twilight. 1991)

Unga Sally Donaldson har dött och blivit begravd, bara 23 år gammal. Nu kliver flera vittnen fram som hävdar att de hört ljud från hennes grav. Det är precis som om hon fortfarande levde. Efter flera dagars byråkratiskt pappersarbete skall det nu bli dags för gravöppning. Journalisten Kate Hemingway har lyckats nästla sig in innanför avspärrningarna...

Många år dessförinnan blir Harvey Swire påkörd och avlider. Nåja, nästan i alla fall. Han ser sig själv och livräddarna uppifrån och upplever att han träffar sin döda mor. Det finns även senare i livet tillfällen då han lämnar sin fysiska kropp och liksom svävar iväg som en fri själ. Huruvida detta är ett oförklarligt fenomen eller något som mer är fantasier kopplat till Harveys misstänkta schizofreni är oklart. Säkert är dock att Harvey för all framtid är enormt fascinerad och nyfiken på nära-döden-upplevelser eller rentav döden som sådan. Han forskar och studerar för att bli läkare. Som narkosläkare kommer han att medvetet försätta patienter i ett tillstånd skrämmande nära dödens rand.

Journalisten Kate kommer att få se tydliga tecken på att Sally hemskt nog faktiskt begravts levande. Hon söker förstås svaret på hur det har kunnat hända, men någon eller några lägger locket på. Av Kates stora scoop om en levande begravd person blir det intet. Myndigheter, läkare, begravningsentreprenörer, alla förnekar de det som Kate och Sallys familjemedlemmar faktiskt sett. Kate tänker undersöka saken mer noggrant. Snart stöter hon på läkaren Harvey Swire. Synd för Kate...

303 rätt spännande sidor. Efter några ganska trista och rätt usla thrillers om övernaturligheter hittar Peter James rätt och får till sin bästa bok hittills.
Peter James: Osynligt hot (Richters 2001)
(Faith. 2000)

Faith verkar ha allt; tjusigt utseende, en underbar son, ett fantastiskt hem och en framgångsrik make som dyrkar henne. Nåväl, skenet kan bedra. Maken Ross är visserligen en framgångsrik, berömd plastikkirurg och jodå, han älskar Faith över allt annat, men han har också några skruvar lösa. Patienter han inte gillar råkar ibland drabbas av mystiska infektioner och dö en tid efter att de lämnat hans operationsbord, och för varje dag som går börjar han kontrollera sin hustru allt mer. Han avlyssnar hemmets telefonsamtal, han kontrollerar varje krona som spenderas med Faiths kreditkort, han bestämmer vilka kläder hon skall bära och vem hon skall umgås med. Som du förstår har Faith det inte kul alls, men vet inte hur hon skall kunna lämna Ross.

Så blir Faith sjuk och hennes doktor (vald av maken) låter berätta för Ross att det med största sannolikhet är en dödlig sjukdom. Ingen berättar något för Faith som till slut söker hjälp av en naturläkare. Och sådana tycker Ross inte om, det är inga riktiga läkare! Så nu lejer Ross privatdetektiver som skall hålla koll på Faith och läkaren och samtidigt börjar han så förgifta sin egen fru för att hon skall stanna mer hemma och kunna kontrolleras av honom själv! Kanske lite väl otroligt det här, men icke desto mindre ganska spännande. 351 sidor.