Åke Persson & Thomas Oldrup: 101 historiska myter (Historiska Media 2010)
Etthundra och en stycken historiska myter skall avlivas på dubbla antalet sidor (boken omfattar inkl. registret totalt 221 sidor) och författarna utför arbetet mycket förtjänstfullt. Varje myt får breda ut sig över ett uppslag, varken mer eller mindre och läsningen går snabbt.

Innehållet är mestadels riktigt intressant, lättläst och spännande. Jag vet inte när jag senast läste en bok som jag lärde mig så mycket av. Om nu alla 101 myterna verkligen är just myter. Kan vi verkligen veta allting riktigt säkert som rör Jesus, Julius Caesar och andra personer, saker och företeelser från så långt tillbaka i tiden?

Respektive myt beskrivs alltså på två sidor i löpande text. Hur har den (troligtvis) uppkommit och vad skulle kunna vara (eller är) sant i påståendet (om något) och varför skulle nu det hela egentligen vara en ren och skär skröna. Utan att leverera en massa tunga referenser, krångla till det eller bli tjatiga lyckas författarna (oftast) ändå hitta ett eller flera sakliga argument och bevis som effektivt just avlivar myten. Tänk så många lögner och påståenden man uppfattat som verkliga fakta…

Egyptens pyramider byggdes av slavar. Inte. Eller jo, kanske till viss liten del, men inte så som det har beskrivits på film. Gustav Vasa åkte skidor från Sälen till Mora. Nej, inte det heller. Gustav hette inte Vasa då det begav sig utan Eriksson, han förflyttade sig från Mora till Sälen, inte tvärtom som Vasaloppet går och det är oklart exakt vilken väg han tog mellan orterna. Att han åkte skidor är inte säkert det heller, mer troligt är att han gick med snöskor.

Tysken Johann Gutenberg uppfann inte boktryckarkonsten. Woodstockfestivalen hölls inte i Woodstock, Kejsar Napoleon var inte kortvuxen, Charles Lindbergh var inte först med att flyga över Atlanten. Eller jo, kanske. Det beror lite på hur man ser det. Somliga myter bygger på rena lögner, uppsåtliga försök att svartmåla en fiende osv. Annat är ändå till viss del sant. Ta det här med Lindbergh till exempel. Visst flög han över Atlanten, men det hade andra gjort före honom, både med flygplan och med luftskepp. Han var dock den förste som flög över Atlanten ensam och utan att behöva mellanlanda. Här finns på sina håll alltså en liten fälla att falla i. Ibland gäller det att verkligen vara uppmärksam och exakt!

Ferdinand Magellan var t.ex. inte först med att segla jorden runt på 1500-talet. 18 personer av den 234 man starka besättningen som tillsammans med Magellan reste iväg med fem skepp, kom jorden runt, men kaptenen själv dog på Filippinerna.

Läs om Oktoberrevolutionen som ägde rum i november, sjörövare som inte lät fångarna gå på plankan, om jorden som var platt, om medeltiden som var mörk. Läs om vår kung Carl XVI Gustaf, om nazisternas hakkors, om vikingar, Wilhelm Tell, Hitler, Einstein, Christofer Columbus, Marco Polo och den Heliga Birgitta. Andra stycken handlar om häxbränning, byggnadsverk såsom Colosseum och kinesiska muren eller påhittade figurer såsom Sherlock Holmes, Frankensteins monster och Joakim von Anka.

Ja, här finns det saker att förvånas över, kunskaper att ta till sig och briljera med. Här finns några timmars lättsmält förströelse för den historieintresserade, för faktanörden, för bezzervissern, ja för vem som helst egentligen. Det här är en mycket bra bok. Hade här även inkluderats en bunt färgfoton på avhandlade personer, resvägar, byggnader etc. i de olika kapitlen hade jag lätt kunnat bjuda på allra högsta betyg.