Fantastic Four Visionaries: George Pérez Vol. 1 (Marvel 2005)
Samlat här på 200 sidor finns 11 FF-tidningar från 70-talet, nämligen Fantastic Four #164-167, 170, 176-178 samt 184-186. Jag vet inte varför somliga nummer här och där inte fått vara med, men några tidningar lockar i slutet med något i kommande nummer som alltså inte är med. I åter andra äventyr berättas kort om händelser som hänt i föregående tidningar men som man alltså inte kunnat ta del av heller. Tja, sådant är såklart trist, en liten besvikelse. Det är klart att man velat följa gänget hela vägen, få den kompletta historien...

De 11 numren är alla tecknade av George Pérez (fattas bara annat med en samling som bär hans namn), sen är det Roy Thomas och i mindre grad Len Wein som står som ansvariga manusförfattare.

Det börjar med The Crusader som sveper in från yttre rymden och vill bedriva ett heligt krig mot allt och alla som är onda och korrupta i samhället. Crusader siktar in sig på personer som gjort honom och fadern orätt då de bodde på Jorden. Naturligtvis kliver FF emellan och får tampas med den starke mannen vars krafter baseras på solen…

Därefter blir det Thing som gör gemensam sak med Hulk. Herrarna uppfattas ibland båda som hemska monster, utstötta varelser man skall undvika till varje pris. Nu slåss de tillsammans mot FF-kamrater och militären.

Puppet Master och Luke Cage (Power Man) gör ett kort gästspel innan den lätt löjlige gröna figuren Impossible Man dyker upp och retas.

Skurkarna i Frightful Four är bara tre och nu håller de en audition, letar med ljus och lykta efter en ny stark medlem. Snabbt och enkelt besegrar de FF innan nya och gamla bekanta figurer gör entré; Osprey, Texas Twister, Thundra, Tigra, Captain Ultra. Till slut är det The Brute som får jobbet.

Och han skickar ut Reed Richards (FF:s ledare Mr. Fantastic) i den negativa zonen och här har vi tyvärr ett sådant där hopp i serierna där man inte får veta hur den storyn går. När man vänder blad har flera serienummer passerat, Reed är tillbaka hemma och The Brute borta… Lite snopet!

Volymen avslutas med en kamp mot The Eliminator och ett sällskap häxor.

Som du märker är det kanske inte världens mest intressanta motståndare eller de mest spännande äventyr man får sig till livs här, Pérez illustrationer är kanske inte alltid de skarpaste heller tyvärr. Visst är hela samlingen ok, men det är inte mer än så. Jag gillar både Pérez och FF men mer än medelbetyg för detta kan det inte bli tal om.
Fantastic Four Visionaries: George Pérez Vol. 2 (Marvel 2006)
Serierna tar vid där volym 1 slutade. Här kommer FF #187-188, 191-192, därtill Marvel Two-In-One #60, Annual #14-15 samt ett äventyr från Adventures of the Thing #3, blandade äventyr från 1977-1992 och som du märker med en del utelämnade äventyr i den vanliga Fantastic Four-sviten.

Det är rejält olyckligt för efter en tuff fight mot Klaw och Molecule Man känner Mr Fantastic att han utan sina krafter mest är till besvär och inte förtjänar att vara FFs ledare så han lämnar superhjältegruppen. De återförenas för ett kort tag när The Plunderer slår till mot deras högkvarter men den stora nyheten blir officiell direkt efter den striden – Fantastic Four lägger av, slutar, går skilda vägar. Samlingens fjärde tidning (FF #192) handlar enbart om Human Torch som skall delta i en motortävling och stöter på Texas Twister ute i öknen.

De övriga serietidningarna är av nyare datum och där är FF såklart återförenade. När, hur, varför de drog på sig dräkterna igen, hur Mr Fantastic fick tillbaka sina krafter nämns inte med ett ord någonstans. Efter det dramatiska tillkännagivandet att ledaren saknar superkrafter och att gruppen skall lägga av hade man såklart gärna velat veta mer om vad som hände därefter…

Nåväl, härnäst är det Thing som går på sin älskade kvinnas skulpturutställning. Olyckligtvis blir stenskulpturerna levande och Thing överfallen. Han är inte riktigt säker på om han skall våga slå tillbaka. Inte kan han krossa Alicias konstverk...?

En kort fight mot The Sandman inleder ett annat äventyr som för FF till en samling häxor i ett dolt samhälle. The Salem Seven och övriga invånare i staden blir nästan FFs övermän, det blir en liten pojke som räddar dem alla och kanske hela världen eller New York i alla fall…

En massa Skrulls och Captain Marvel dyker upp, flera stycken Captain Marvels förresten. Mot slutet är det Dr. Doom som kidnappas och väcks till liv för att åter försöka ta makten i Latveria. Det är ett äventyr utan FF och som faktiskt inte tecknats av George Pérez alls. Vad det gör i den här samlingen kan man då undra, när så mycket annat hoppats över… Javisst, ett drygt dussintal sidor av de här totalt 174 är ritade av någon annan i en Pérez-samling. Knasigt, men äventyret om Doom är bra om än inte så snyggt illustrerat, och så är han ju också lite av en skurkfavorit för mig. Jag skulle vilja säga att med liten marginal är den andra volymen den bättre av de båda, lite bättre storys, kanske något skarpare bilder från Pérez penna… Fast båda samlingarna bär äventyr över hela spektrumet, några okej, andra bra, än färre riktigt utmärkta och mindre intressanta. Så det blir ett medelbetyg.