George P. Pelecanos: Ren som snö (Natur och Kultur 2003)
(Right As Rain. 2001)

Det är en kaotisk situation. Chris Wilson är ilsken, upprörd och alkoholpåverkad. Han viftar med en pistol och hotar en kille. Terry Quinn kommer till platsen, drar sin egen pistol och skjuter ihjäl Wilson. Quinn är polis, men det är Wilson också och idag är han civilklädd. Quinn är vit, Wilson färgad. En snut dödad av en annan snut, det blir en trist utredning men Quinn frias.

Wilsons mamma ber privatutredaren Derek Strange titta närmare på fallet och om möjligt ta reda på varför sonen varit så upprörd och irriterad. Hon ser också gärna att sonens minne inte solkas av trista tidningsskriverier. Dödsskjutningen var ju inte Wilsons fel... eller?

Pelecanos skall vara en hårdkokt författare men det här var charmigt och positivt. Trevande till en början, men sen växer boken. Visst handlar det om knarklangare och missbrukare, rasism, pengahunger, ilska och korruption. Men också om sökandet efter sällskap och kärlek och om en spirande vänskap och ett möjligt samarbete mellan Strange och Quinn (som privatutredare i kommande böcker). 343 sidor som får en stark trea i betyg. Lättläst, intressant och gripande. Bitvis exploderar våldet men inte så det skrämmer eller skämmer. Blev bättre än jag förväntat mig.
George P. Pelecanos: Ett djävulskt pris (Natur och Kultur 2003)
(Hell to Pay. 2002)

Derek Strange är färgad och 50+, Terry Quinn är drygt 30 år och vit. De är goda vänner. Båda har varit poliser, nu tar de sig an små privata uppdrag när lusten faller på. Strange driver egen privatdetektivbyrå, Quinn slår ihjäl tid i ett antikvariat.

Efter en försiktig start på boken där två kvinnor ber dem om en tjänst, tar det hela fart och ex-snutarna får fullt upp. En god vän till Derek ber honom kolla upp mannens blivande svärson, är han verkligen värd dottern? Spaningar ger vid handen att killen är en riktig kvinnotjusare. Derek vill förstås berätta sanningen, men han har ju själv en flickvän som han bedrar...

En ung kille i det fotbollslag vännerna tränar blir ihjälskjuten i en bil tillsammans med sin kriminelle morbror och rättvisa måste skipas. Quinn söker en ung, försvunnen, prostituerad flicka och finner henne. Den tjej som gett honom tips och tjallat åker dock på storstryk av mannen som styr i området, Worldwide Wilson. Den hetsige Quinn bestämmer sig för att Wilson skall få betala...

Och runt runt kör tuffe Garfield Potter och hans polare och leker coola snubbar med knark och skjutvapen. På Washingtons gator frodas våld och kriminalitet och Strange och Quinn är mitt uppe i händelsernas centrum när det hettar till... 352 sidor helt okej sidor, måttligt intressant, måttligt spännande, medelbetyg helt enkelt.
George P. Pelecanos: Svarta själar (Natur och Kultur 2004)
(Soul Circus. 2003)

Berättelsen om Derek Strange och Terry Quinn går vidare. En av staden Washingtons mest fruktade gängledare, Granville Oliver, sitter bakom lås och bom. Snart skall domen falla, blir det dödsstraff? Strange och Quinn anlitas av försvaret för att gräva fram fakta som kan mildra straffet. Kan man finna något som skadar huvudvittnets trovärdighet, även om Granville sannerligen är skyldig till både det ena och andra?

Mario Durham vill också anlita Strange Investigations, Dereks privatdetektivbyrå. Hans tjej är försvunnen och med henne både knark och pengar. Ja, Strange och Quinn nyttjar sina källor till information, rör sig ute på gatorna, frågar runt och försöker avsluta sina fall. De blir indragna i kampen om makten i Washingtons undre värld nu när Granville säkert som amen i kyrkan är slut, och det är hårda dagar med våld, prostitution och droghandel.

Detta är 357 sidor som är något mindre spännande än föregående delar i serien men avslutningen väcker i alla fall hos mig en undran om vad som komma skall från Pelecanos rörande de här karaktärerna framöver.
George P. Pelecanos: Drama City (Natur och Kultur 2007)
(Drama city. 2005)

“Gripande, glödhet” skriver New York Times om den här boken. Jag tycker det är 270 rätt trista sidor. Visst är det bitvis Pelecanoskt hårdkokt, men är det driv i berättelsen, är det intressant och spännande? Nej, inte så värst.

I huvudrollen hittar vi Lorenzo Brown, en nyligen frigiven före detta fånge. Lorenzo har suttit bakom lås och bom för narkotikabrott, nu vill han sköta sig och har lyckligtvis fått ett jobb han verkligen trivs med.

Lorenzo är inspektör för Djurskyddsföreningen. Han reser runt i stadens sämre kvarter och håller uppsikt på djuren, främst hundar och katter, eller rättare sagt deras ägare. Ser till så att de tar hand om djuren. Tyvärr bara alltför ofta hittar han smutsiga, utsvultna, vanskötta djur och måste dela ut varningar och böter till hussar och mattar...

Ja, Lorenzo försöker hålla sig borta från sin gamla tillvaro, vill undvika att fastna i brott, droger, fiffel om pengar men det är inte helt lätt. Ett gängkrig är under uppsegling.

Till sin hjälp att hålla sig på den smala vägen har han sin övervakare Rachel Lopez som också blivit en riktig vän. Så synd bara att Rachel själv inte är så präktig som hon ger sken av, tvärtom lever hon ett dubbelliv, har ett sug efter sex och sprit. Det kommer förstås att ställa till det.

Välkommen till Washingtons baksida, Drama City. Hit vill du inte återvända.