Barbara Paul: Mördaren vill ha betalt (Bra Spänning 1988)
(Kill Fee. 1985)

Han kallar sig Pluto och han är en professionell mördare med en superfiffig affärsidé. Han söker upp två rivaler någonstans, kartlägger deras liv och tar sedan livet av den ene när den andre har ett vattentätt alibi. Därefter sänder han en räkning till den överlevande och ber ödmjukast om en slant, bara hundratusen dollar som ett tack för hjälpen, typ.

Pluto har förstås inte minsta lilla koppling till de inblandade och blir aldrig misstänkt. Och så här långt har faktiskt alla överlevande villigt betalat Plutos avgift trots att de aldrig haft med dådet att göra. Beloppet har ansetts vara ett lågt pris att betala för den nya förbättrade situationen man hamnat i även om man just med själva betalningen faktiskt gör sig medskyldig till mord!

Men nu stöter plötsligt Pluto på problem. Här har han genom att döda Jerry Sussman räddat Leon Walsh’s livsverk, tidskriften Summit och så börjar mannen krångla. Inte nog med att Leon har problem med att få fram pengarna, han beslutar sig för att skriva en berättelse om Plutos upplägg, ja presentera hela idén som en kriminalnovell i sin tidning.

Det är såklart jättedumt på många sätt. Att reta upp Pluto skall man passa sig för...

Berättelsen tuffar på över bara 199 lättlästa sidor och blir en synnerligen annorlunda story med en riktig knorr på slutet. Den är ju nästan över när den just börjat men är intressant och klurig hela vägen, ja utgör ett garanterat fräscht och annorlunda inslag i kriminalgenren. En story som den här har man inte läst förr. Måhända mest en lättsmält bagatell men utan tvekan underhållande från start till sista meningen.