James Patterson & Maxine Paetro: Bikini (Piratförlaget 2010)
(Swimsuit. 2009)

Han kidnappar den unga, vackra modellen Kim när hon är på Hawaii för ett fotouppdrag, sen ringer han till hennes föräldrar och berättar vad han gjort. Mamma och pappa tar detta som ett makabert skämt men kan naturligtvis inte ignorera den olustkänsla som sprider sig och hoppar på första bästa plan till Hawaii. Kim står självklart ingenstans att finna. Hon är i händerna på en synnerligen grym person.

Till Hawaii reser också Ben Hawkins, kriminalreporter och före detta polis, utsänd av L.A. Times. Han skall bevaka försvinnandet men hamnar direkt i hetluften. Han får tidigt en relation till de upprivna föräldrarna och då han inser att lokalpolisen står hjälplös beslutar han sig för att försöka hjälpa till så gott han kanů

Ben Hawkins kommer att tvingas till ett makabert samarbete. Kidnapparen inte bara rövar bort folk och håller dem gisslan, han våldtar och mördar också, och gör det med ohejdad lust och glädje. Kim må vara försvunnen men hon är inte den enda som saknas. Och så börjar det dyka upp liků Mördaren ser gärna att just Ben Hawkins skriver berättelsen om hans liv.

Bikini är bitvis riktigt spännande och bitvis riktigt grym och obehaglig. Mördaren kan gömma sig var som helst. Trots det känns de 360 sidorna, de 120 lättlästa korta kapitlen, som en besvikelse. Jag hade väntat mig mer av både storyn, spänningen, överraskningarna. Det är inte helt uselt för här bjuds på ett par timmars hygglig förströelse men något saknas. Frågan är bara vad. (Utöver hårda pärmar, jag gillar inte storpockets och än mindre sådana som kostar nästintill som en inbunden bok). Av de båda Patterson-storys som Piratförlaget släppt sommaren 2010 är det helt klart Dubbelspel som i första hand är boken jag rekommenderar, även om detta är helt okej. Betyget tre är ett svagt ett.