James Patterson & Michael Ledwidge: Dubbelspel (Piratförlaget 2010)
(The Quickie. 2007)

Wow, måste jag säga. Här har vi en berättelse som verkligen fått en passande svensk titel, jösses vad det svänger. Författarna vräker på med en ny överraskande vändning på ungefär var tionde sida eller så känns det i alla fall. Tempot är högt, storyn helt okej, de 345 sidorna, de 117 kapitlen flyger förbi. Visst, Pattersons vana trogen är det väl kanske inte så värst med djup i karaktärerna, men här finns spänning, missförstånd och haha, dubbelspel, så det räcker och blir över.

Många korta kapitel driver läsningen framåt och flera av dem slutar när det är som mest spännande så det är bara att raskt läsa vidare. Den här gången är storyn sådan att jag inte kan säga så speciellt mycket om den utan att avslöja för mycket av överraskningarna så här kommer bara några rader om början…

Lauren har ett fantastiskt liv i New York tillsammans med maken Paul. Nu skall hon överraska honom på kontoret och bjuda ut honom på lunch. Olyckligtvis märker hon att maken är upptagen. Hon ser honom kliva in på stans lyxigaste hotell i sällskap med en ung blondin och de håller sig mycket nära varandra. När Lauren omedelbart ringer till sin make ljuger han och säger sig vara upptagen i ett möte på kontoret. Laurens tillvaro rasar samman, det liv hon haft med Paul är uppenbarligen en lögn och istället för att konfrontera Paul bestämmer hon sig för att ge igen med samma usla beteende.

Hon tar kontakt med sin stilige arbetskollega Scott och de tillbringar en svettig stund tillsammans. Innan natten är över kommer en av männen att vara död, den andre en mördare och Lauren vittne till alltihop… Och inte kan hon säga något om det skedda till någon därför att…

Och så rullar det hela på, den ena hemligheten, den ena överraskningen, den ena missuppfattningen efter den andra. En sak leder ofelbart till en annan och tillvaron blir snart riktigt snärjig. Svängigt och mycket underhållande. En mycket stark trea i betyg. Skandal dock av Piratförlaget att ge ut detta för första gången på svenska i storpocket till nära nog fullpris motsvarande en inbunden bok.