James Patterson (& Maxine Paetro): 17th Suspect (Century. 2018)
Huvuddelen av boken fokuserar på Yuki Castellanos rättsfall som rör ett fall där unge Marc hävdar att han blivit våldtagen, och det av sin chef och tillika före detta flickvän. Han hävdar att hon hotat honom med pistol och krävt sex. Briana säger att allt varit en del i ett rollspel som Marc varit initiativtagare till...

Ord står mot ord men Marc verkar ha en film som stärker hans påstående. Detta är kanske ett solklart fall för Yuki och hennes team, men man vet aldrig med en jury. Kanske kan Brianas version och lite tårar lura somliga? Eller är det kanske Yuki själv som blivit förd bakom ljuset? Ja, Marc och Briana samtalar med sina respektive advokater och fallet utspelar sig i rätten över bokens 348 sidor.

Sidohistorien som kompletterar ovanstående rör mördade uteliggare. Lindsay Boxer blir kontaktad av hemlöse Mellie Cushing som påstår att flera av hennes kamrater dött, blivit mördade, men att polisen inte verkar bry sig... Lindsay kollar upp detta och kan konstatera att dödsfallen skett i ett område utanför hennes egen jurisdiktion och att ansvariga poliser faktiskt inte verkar ha jobbat så värst hårt med utredningarna... Hon lägger sig i och retar upp kollegor, går så långt att hon vill anmäla dem för lathet, bristande engagemang.

Men visst går en galen mördare lös med siktet inställt på uteliggarna. Lindsay Boxer tänker lösa fallet, hon har ju lovat Millie.
James Patterson (& Maxine Paetro): 18th Abduction (Century. 2019)
Tre unga lärarinnor går ut en måndagskväll och försvinner sedan spårlöst. Lindsay Boxer och kollegorna drar i gång en stor sökoperation.

Lindsays man Joe stöter på Anna, en kvinna som cyklat omkull, och får höra hennes historia. Hon påstår sig vara överlevare från en fruktansvärd massaker i Bosnien för länge sedan där hela familjen och alla hon känt dödats. Själv blev hon torterad och våldtagen en lång tid innan hon blev fri.

Nu berättar hon för Joe att hon sett våldtäktsmannen, den hemske militärledaren från förr i sitt eget kvarter och börjat följa efter honom... Anna kunde inte tro att mannen skulle kunna gå fri efter allt han gjort. Och hon är såklart helt säker på att hon sett rätt, mannen är verkligen Slobodan Petrovic, Slaktaren i Djoba, inte den oskyldige restaurangägaren Tony Branko...

Merparten av boken fokuserar på den misstänkta krigsförbrytaren men snart visar det sig att han kanske också har kopplingar till de försvunna kvinnorna och då blir två olika fall ett enda stort. Frågan är bara om mannen är den skurk som Anna säger eller inte...

Boken 18th Abduction får väl också sägas sticka ut från genomsnittet av Kvinnliga Mordklubben-romanerna. Den här berättelsen är skriven med en kort inledning och en avslutning i nutid men där resten är utredningar som ägde rum för 5 år sedan. Det är således minimalt med beskrivningar av kända huvudpersoners privatliv eftersom i princip allt som skett i seriens typ 15 föregående delar alltså inte ägt rum.

Det är tyvärr också så att fallet med krigsförbrytaren/restaurangägaren och dennes eventuella brott på amerikansk mark i mitt tycke inte är så superspännande. Det är mycket med att hålla Tony Branko under uppsikt för att se om denne skall göra något misstag och avslöja sig. Visst är betygstrean odiskutabel men jag ser nog detta som en av de svagare titlarna i serien hittills. 381 sidor.
James Patterson (& Maxine Paetro): 15th Affair (Century. 2019)
I värsta julruschen far Julian runt och stjäl det han kan komma över. Tyvärr åker han fast men påstår sig ha värdefulla upplysningar att ge polisen i utbyte mot ett lindrigare straff.

Det visar sig att den mystiske Loman planerar en stor stöt mitt under julhelgen. Fast exakt vem Loman är vet ingen, ej heller exakt var, när eller hur den där stöten skulle äga rum. Rör det sig om en stöld, ett sprängdåd eller något helt annat? Ja, det var inte mycket information för poliserna att jobba med. Lyckligtvis kan Julian lämna ifrån sig ett namn på och en adress till en av Lomans medhjälpare, en herr Dietz.

Tyvärr resulterar mötet mellan Dietz och myndigheterna i flera döda och inte mycket mer... Men Lindsay Boxer tänker såklart inte ge sig. Sökandet efter Loman går vidare och fler och fler tips strömmar in, tyvärr spretar de väldigt. Loman verkar syssla med lite av varje eller också är det mesta bara falska ledtrådar eller helt utan koppling till mannen i fråga.

Samtidigt söker journalisten Cindy efter intressanta saker att skriva om rörande jultraditioner hos olika nationaliteter. Då hör en kvinna av sig och berättar att hennes make suttit två år i fängelse i väntan på rättegång, som hon säger oskyldigt anklagad för mord. Naturligtvis blir Cindy djupt berörd av kvinnans historia och vill se till att sanningen kommer fram.

När bokens 344 sidor är lästa har fallet Loman klarats upp och mordanklagelserna för den utländske mannen äntligen hanterats i rätten.
James Patterson (& Maxine Paetro): 20th Victim (Century. 2020)
Ja, blir det tjugo offer som titeln antyder? Jag är inte säker men många blir det. Det mördas till höger och vänster. En baseballspelare, en tobakshandlare, en tandläkare, kändisar, poliser... Till slut blir det Kill Shot som tar på sig ansvaret för de pricksäkra morden och påstår att han helt enkelt varit tvungen att agera. Alla offren pysslade mer eller mindre med att sprida droger och därmed sprida än mer elände bland befolkningen och eftersom polisen tydligen inte kunnat stoppa dem, ja då fick Kill Shot göra jobbet...

Problemet är väl bara att dåden skett på olika håll i landet. Här i San Francisco men också i Los Angeles, i Chicago och på flera ställen i Texas. Inte kan väl Kill Shot ha utfört dem alla?

Åklagare Yuki börjar få kalla fötter när det gäller att sätta dit unge Clay. Han har varit inblandad i mycket fult, i mord till exempel och har kört flyktbilen och haft både skjutvapen och knark i fordonet. Han borde förstås få ett hårt straff men ändå, han är ju inte huvudskurken utan bara en lättlurad medhjälpare. Unge Clay är rädd för sin huvudman och tänker inte tjalla.

Som ett sidoprojekt sticker Joe Molinari i väg för att träffa en gammal vän som starkt ifrågasätter sin pappas dödsfall på sjukhuset. Sonen Dave hävdar bestämt att det är hjärtläkaren som tagit livet av hans pappa. Det finns fler oväntade dödsfall som skett på lasarettet, fler patienter som dött efter att ha varit i doktorns vård... Joe snokar runt bäst han kan för att hitta något som stärker Daves ilskna övertygelse. 398 sidor.