James Patterson (& Maxine Paetro): The 5th Horseman (Little, Brown & Company. 2006)
På ett stort sjukhus i San Fransisco har överraskande många patienter dött och då särskilt många som haft lindriga besvär eller varit klart på bättringsvägen. Över en treårsperiod har dessa oväntat döda fått mynt lagda på ögonen. Om detta är något slags omtänksam handling för resan mot eftervärlden av en vänlig själ eller utfört av en galen mördare är oklart, sjukhuset har hur som helst tystat ned händelserna.

Men tragiska och oväntade dödsfall hos relativt friska personer har såklart ändå orsakat stor sorg och ilska. Anhöriga vill skylla allt på sjukhuset och dess personal, söker någon att ta ut sitt lidande på. Dödsfallen måste förstås vara resultatet av slarv och nu startar en rättprocess där flera anhöriga går samman för att stämma lasarettet. San Fransisco Municipal Hospital skall få betala miljoner i skadestånd!

Samtidigt härjar en annan mördare i staden. Någon lämnar unga döda kvinnor i särdeles exklusiva och värdefulla kläder i olika lika eleganta bilar runtom i staden. En flicka påträffas sittande i en Cadillac, en annan i en Jaguar, en tredje i en Ferrari...

Det blir fullt upp främst för kommissarie Boxer. Det finns en mördare på sjukhuset som dödar patienter. Det finns en annan mördare som siktat in sig på unga kvinnor. Och till allt detta ett rättegångsdrama och mer. 5th Horseman är en spännande bok i den lättlästa serien, rentav kanske bäst hittills men nog känns det väl fullkomligt otroligt att en sjuk, rädd och ledsen liten 5-årings båda föräldrar skulle förbjudas att övernatta med sitt barn på lasarettet? 410 sidor.
James Patterson (& Maxine Paetro): The 6th Target (Little, Brown & Company. 2007)
När färjan lägger till och San Fransisco-turisterna skall kliva av öppnar Fred Brinkley eld. Han tömmer revolvern i de närmaste personerna han ser, män, kvinnor och barn, och försvinner sen från platsen. Lindsay Boxer och de andra poliserna i staden måste jaga rätt på en mördare. Och väl inlåst och när ärendet skall gå till rättegång blir det Kvinnliga Mordklubbens senaste medlem Yuki som får kliva fram och göra vad hon kan för att få mannen inlåst på livstid. Fred Brinkley kommer att spela ut kortet ”psykiskt sjuk och därför inte ansvarig”...

Annat för poliserna att lägga tid på blir de många händelserna som rapporteras av olika boende i 6-våningshuset Blakely Arms. Där sker både mord och skadegörelse. Kan förövaren vara en av de boende i huset? Kvinnliga Mordklubbens Cindy vågar inte bo kvar...

Och så kidnappas små barn och deras barnflickor. Men inte verkar det komma några krav på lösensummor. En del barn kommer åter oskadda, andra... Lindsay Boxer söker ledtrådar bland kända pedofiler.

Privat börjar hon fundera på om Joe verkligen är rätt man för henne. Deras förhållande på avstånd med dem boende på varsin sida landet är ingen drömtillvaro. Är förresten inte poliskollegan Conklin en intressant kille? Hm.

136 kapitel och hela 480 sidor, men så är också detta en bok i extra stor stil, en speciellt lättläst utgåva. Fast alla böckerna i serien så här långt går ju snabbt att sluka, så sagan är väl egentligen inte mycket längre än någon annan. Det är som vanligt högt tempo och en massa dramatiska situationer och fula skurkar som susar förbi. Stark betygstrea. Jag snuvar boken på ett bättre betyg lite för att det nyligen just varit ett rättegångsdrama i en tidigare berättelse.
James Patterson (& Maxine Paetro): 7th Heaven (Century. 2008)
Unge Michael Campion växer upp i ett välbärgat hem som ett bortskämt kändisbarn, känd inte minst för ett hjärtfel som troligen kommer att ta livet av honom i relativt unga år. Nu är Michael plötsligt försvunnen och inte minsta ledtråd står att finna. Men så kommer plötsligt ett anonymt tips på telefonen. Michael har setts gå in hos en ung vacker prostituerad kvinna.

Lindsay Boxer och hennes kollegor förhör Junie Moon som snart avslöjar den hemska sanningen. Michael dog strax efter sexakten och Junie ringde sin pojkvän. Tillsammans skar de Michael i bitar och dumpade kroppens delar i soptunnor bakom McDonald´s...

Kvinnliga Mordklubbens åklagarmedlem Yuki får nya dagar i rätten. Tyvärr blir det ett synnerligen tufft fall för lika plötsligt som hon erkänt dådet tar Junie tillbaka allt hon sagt.

Ungdomarna Hawk och Pidge har kommit upp med en genialisk idé. De skall ta sig in hemma hos rika personer, stjäla värdeföremål och sedan bränna ned hemmen tillsammans med offer och alla bevis. Så sagt och gjort. Snart plågas traktens rika familjer och eleganta villor av ovälkomna besökare med vapen och tändstickor i hand! Folk dör och allt brinner... De enda bevis San Fransisco-polisen får fram verkar dock peka på att den skyldige finns i de egna leden, att förövaren är en kollega, en brandman, kanske en mordbrandsutredare eller en bombexpert...

Sjunde himlen är 377 sidor lättläst spänning i högt tempo. Sett till alla händelser och olika fall som presenterats i seriens sju delar är två av de bästa absolut de som huvudpersonerna tar sig an här.
James Patterson (& Maxine Paetro): 8th Confession (Century. 2009)
Kvinnliga Mordklubbens medlem journalisten Cindy skriver om Bagman Jesus, uteliggaren som hittats död, skjuten i huvudet. Alla har bara gott att säga om mannen som alltid funnits där för den som behövt hjälp. Nu är han mördad och ingen verkar bry sig. Kvarterets fattiga och utslagna, ja Bagmans kompisar, sörjer men polisen kan inte prioritera en död uteliggare. Cindy tänker finna hans mördare!

Oförklarliga dödsfall drabbar de rika och mäktiga. De umgås, ordnar fester och har ett allmänt härligt liv. Och så hittas somliga av dem döda i sina hem. Polisen Lindsay Boxer och hennes kollegor söker en mördare utan att riktigt veta om dödsfallen ens är mord... Man frågar ut grannar, vänner, anställda, försöker hitta något gemensamt mellan offren mer än kändisskap och pengar.

Läsaren vet att det är Pet Girl som näst intill osynlig rör sig i offrens bostäder och tar livet av dem. Hon är deras alltiallo, den som gör små vardagsärenden, tar deras hundar på en promenad... Hon jobbar hårt och det är som att hon är som luft för sina arbetsgivare. En obetydlig varelse, ingen att bry sig om. Nu ger hon tillbaka. Låter sina giftormar döda dem i sömnen...

Och vid sidan av aktiva mordutredningar har vi återigen Yuki i domstolen som åklagare för ett nytt fall. Någon gång snart måste hon väl ändå lyckas i rätten? Kunna få till en fällande dom? Gång på gång rasar hennes fall samman och hon tvingas se skyldiga gå fria. Vilken tur ändå att hon finner kärleken i en stilig läkare!

Ja, även Cindy finner kärleken när hon jobbar med sin artikelserie om och mordet på Bagman Jesus. Och Lindsay, ja hon går fortfarande och velar mellan Joe mannen som friat och som hon faktiskt lever med, och den yngre poliskollegan Conklin... Problematiskt värre. 112 lättlästa kapitel på 352 sidor.