James Patterson: The Big Bad Wolf (Headline. 2003)
119 kapitel och 314 sidor, men tyvärr inte mycket till spänning alls. I alla fall inte så pass att det imponerar eller skrämmer. Stora Stygga Vargen är alldeles för överlägsen och FBI och Alex Cross är inte i närheten av att fånga honom. Eller henne. Ingen vet så värst mycket om Wolf, mer än att personen ifråga med stor sannolikhet är ryss. Wolf kan vara Pasha Sorokin eller kändisen Ari Manning, eller någon helt annan.

Hur som helst roar sig Wolf och hans team med att kidnappa personer, mitt på dagen. De förs bort för att aldrig mer ses till. Några krav på lösensummor dyker heller aldrig upp. Det visar sig att Wolf är involverad i människohandel. På en hemlig Internet-hemsida gör Sphinx, Mr Potter, Marvel, Sterling och andra personer sina beställningar och helt enkelt köper de personer vars sällskap de vill njuta av. Wolf ombesörjer leverans av önskat gods, om man säger så.

Detta blir Alex Cross första uppdrag hos FBI. Han har lämnat Washingtonpolisen och märker nu att gräset inte är grönare på andra sidan. Cross jobbar fler timmar än någonsin tidigare och försummar familjen än mer. Dessutom brottas han med trögheten, klumpigheten och försiktigheten i FBI:s arbetsmetoder, han som är van att vara sin egen och gå på känsla.

Ja, Alex Cross far runt som en tok överallt där kidnappningar sker och kämpar hårt för att få veta den verkliga identiteten bakom figuren Wolf. Privat vänds hans liv upp och ned då hans gamla kärlek Christine Johnson kommer tillbaka. Visst händer det saker, men spänningen lyser lite med sin frånvaro. Wolf är så säker på sig själv att denne kan göra som han/hon behagar. Det här är kattens lek med råttan och Pattersons serie om Cross går det tyvärr bara utför med... Betygstrean är svag.
James Patterson: London Bridges (Headline. 2004)
124 kapitel på 307 sidor och jakten på Wolf går vidare. Om möjligt är Wolf farligare än någonsin tidigare. Nu jämnar han en mindre stad i Nevada med marken. Otäcka vapen förfogar han över och han kräver stora summor pengar och frisläppta skurkar för att inte slå ut London, Paris, New York och andra storstäder.

Världens ledare samlas och beslutar sig förstås för att inte tillmötesgå en terrorists krav. Vilket förstås bara resulterar i mer förstörelse och död. Alex Cross far på nytt runt i USA och Europa och jagar Wolf och hans anhang. Det sitter förstås långt inne men till slut får Cross med kollegor upp en mikroskopisk ledtråd och kan börja nysta upp härvan av falska spår och identiteter. Som alltid bjuder Patterson på överraskningar och högt tempo, men inte heller detta tycker jag är i klass med Alex Cross-seriens inledande titlar.
James Patterson: Mary, Mary (B. Wahlströms 2007)
(Mary, Mary. 2005)

Varför Wahlströms nu på svenska ger ut Alex Cross-seriens 11:e bok efter att Bra Böcker publicerat de fyra första delarna är ett mysterium, men så är fallet. Här finns en del hänvisningar till tidigare fall och berättelsen om Cross´ privatliv, hans kvinnohistorier och vårdnadstvister förstår man bättre om man läst serien från start, men det är inget måste för att hänga med. Det bjuds på 121 kapitel på totalt 280 sidor, tempot är högt, berättelsen mycket lättläst och rätt spännande. Länge tycker jag boken betygsmässigt ligger på en solklar fyra, men något mattas det mot slutet som kunde ha varit mer spännande. Jag bjussar ändå på ett betyg över genomsnittet.

FBI-agenten Alex Cross är på välbehövlig semester med familjen på Disneyland i Kalifornien. Till vardags bor de i Washington och alltför ofta har Cross arbete fått honom att försumma familjen. Så skall inte ske nu. Men vad händer? Jo, någon börjar mörda kändisar i Los Angeles. Seriemördaren verkar ha siktat in sig på framgångsrika kvinnor, filmproducenter, skådespelare, programledare, som alla är småbarnsmammor. Så det är bara för Alex att börja jobba igen och ingen är väl bättre än han på att fånga knäppisar som denne uppenbara galning.

Så Cross börjar jobba med de fakta som finns; morden i sig, brottsplatserna och de konstiga e-post-brev som skickats till en journalist på Los Angeles Times. Alla breven är skickade av en Mary Smith och i dessa berättar hon glatt hur hon smugit på offret i fråga och att barnen nu blir utan sin mor... Men vem är Mary och vad har hon egentligen haft emot sina offer?

Som FBI-anställd får Cross det ibland svårt att samarbeta med Los Angeles-polisen och mitt under pågående mördarjakt kommer Christine, en kvinna från hans förflutna, och kräver ensam vårdnad om deras gemensamma son, Alex Jr. Det blir en dubbelt plågsam tillvaro för Alex som slits mellan jobb och familj, mer så än någonsin tidigare. Och parallellt med Alex liv följer läsaren även en Marys vardagar samt en galen Historieberättare. Och banne mig, ser det inte ut som att seriemorden utförs av en man? Eller? Mystiskt, mystiskt. Översätt fler av Pattersons många böcker bums, tack.