James Patterson: Och spindeln kom (Wiken 1993)
(Along Came a Spider. 1992)

Gary Soneji vill vara någon, bli känd. Han har redan dödat flera människor, men ingen har någonsin varit honom på spåren. Nu vill han presentera sig för världen, sätta sig i respekt och få folk att tala om honom.

Så han kidnappar från en privatskola helt sonika finansministerns son och dottern till Amerikas mest berömda skådespelerska. Den väl tilltagna lösensumman kommer självklart att betalas, men genom ett misstag från Garys sida råkar det ena barnet dö, något han självklart inte räknat med, och det gör honom själv minst lika förbannad som såväl de anhöriga och polisen. Och en förbannad, galen och mycket, mycket intelligent Gary Soneji är inte lätt att ha och göra med. Polisman Alex Cross vid Washingtonpolisen gör så gott han kan.

Här har vi en ruggigt spännande katt-och-råtta-jakt, fast en omvänd sådan, för det är egentligen kidnapparen/mördaren som är på jakt! En riktig nagelbitare, man vill vända sida efter sida, ända till slutet. Det här är den första boken om Alex Cross. Läs!!! 369 sidor. På svenska finns också Och han älskade dem alla, om möjligt ännu bättre!
James Patterson: Och han älskade dem alla (Bra Böcker 1998)
(Kiss the girls. 1995)

Skall du bara läsa en bok i livet, läs J.R.R. Tolkiens "Sagan om ringen". Skall du läsa två kan den andra gärna vara den här. Så jäkla spännande. Det gick inte att sluta. Gillar du filmer som Seven och När lammen tystnar är det här en bok i samma stil, fast ännu bättre!

Casanova älskar kvinnor. Så till den grad att han kidnappat ett tiotal och håller dem fångna i sitt underjordiska harem någonstans i den amerikanska södern. Han vill inget hellre än visa dem hur mycket han älskar dem, dessa underbart vackra varelser, men eftersom kvinnorna inte låter honom behandla dem hur som helst, har han blivit tvungen att ta livet av ett par av dem.

Nu har detektiven och rättspsykologen Alex Cross´ brorsdotter blivit bortförd och då måste han förstås ge sig in i jakten på Casanova. Och den blir mycket, mycket spännande. Den just nyanlända trofén i samlingen får se en skymt av mördarens ansikte och lyckas rymma. Det måste Casanova förstås ordna upp.

Och Casanova själv jobbar inte alltid ensam. På annan ort i Amerika finns Gentlemannabesökaren, och han våldför sig på kvinnor han med. Ibland tävlar de båda mördarna mot varandra, ibland hjälps de åt... Läs och njut. Filmen är bra, men boken mycket, mycket bättre. Högsta betyg och lite till. 402 sidor.
James Patterson: Jack & Jill (Bra Böcker 2000)
(Jack & Jill. 1996)

Han gör det igen, den gode Patterson. Presenterar sin deckare och psykolog Alex Cross i en ny höjdarbok!

En senator mördas i Washington och kvar vid liket ligger ett rim signerat Jack & Jill. Samtidigt i en annan del av staden väcks Alex Cross och kallas till en mordplats där man hittat en mördad liten skolflicka. Det blir det här sistnämnda fallet som Cross tar sig an. Mord på barn berör honom extra djupt och när nu våldet kommit till hans egna barns skola måste det klaras upp.

Man får ett tips, tar upp spåret och snart är den jagade död. Men till synes oskyldig till dådet. Barnamordsfallet är olöst, men Alex Cross tvingas ta sig an Jack & Jill-morden istället. Vad är väl mordet på en svart liten flicka mot en mördad senator? säger höjdarna. Och fler och fler berömdheter och kändisar hittas mördade och hos alla hittas nya rim från Jack & Jill.

Men vem eller vilka står bakom signaturen? Alex Cross funderar och helt klart är att Jack & Jill har planerat för än större dåd. Snart får han veta att Jack & Jill dessutom är Secret Service´s kodnamn för presidenten och hans fru. Kan det vara självaste presidenten som är slutmålet? Ledtrådar saknas, paniken är nära nog total. Presidenten bestämmer sig för att han inte kan gömma sig i Vita Huset utan måste visa sig ute i landet. Secret Service får skydda honom mot Jack & Jill. Men kan de det?

Lättläst, högt tempo, mord på mord på mord, snabba vändningar hela tiden, när boven väl fångats smiter denne eller visar sig vara oskyldig eller blir ett nytt offer. Böckerna om Alex Cross är suveräna. Och det finns många fler att läsa! 381 sidor.
James Patterson: När råttan jagar katten (Bra Böcker 2002)
(Cat and Mouse. 1997)

Observera! Det existerar 2 versioner av denna bok, en amerikansk/svensk och en engelsk. De båda har olika slut! Det engelska är chockartat, det amerikanska/svenska är sockersött.
Mr Smith har mördat många personer runtom i världen i flera år. Morden har varit så bestialiska att polisen undrar om Mr Smith överhuvudtaget är en människa. Allt verkar så sjukt och vansinnigt grymt. Ingen har kunnat få honom fast trots att FBI:s bäste man, Thomas Pierce, jagat honom i fyra år nu. Jakten pågår just nu i Europa.

I USA är psykopaten Gary Soneji tillbaka, mördaren från boken Och spindeln kom, och han har svurit att hämnas på polisman Alex Cross. Den här gången har han en plan som, återigen, kommer att chocka världen. Och nu kommer Alex Cross inte att kunna komma undan.

Gary går in på tågstationen och skjuter vilt omkring sig. Och försvinner. Nästa gång hugger han ihjäl några personer. Och så går katt och råtta-leken i ett rasande tempo. I Europa fortsätter Mr Smith sitt mördande.

När så Alex Cross äntligen fått tag på Gary Soneji och tror att allt är slut och över har bara halva boken gått. Plötsligt hamnar hela familjen Cross på sjukan. Gary Soneji håller vad han lovar. Och så kommer Mr Smith tillbaka till USA.

En liten återhämtningspaus, en svacka, blir det när Cross hamnat på sjukan, men så stegras tempot igen och det är chockerande överraskningar in på sista sidan. (Om du läst den engelska versionen.) Huh, svettigt värre. 349 sidor på svenska, några färre på engelska.