Patrick Anderson: Mörka krafter (Bonnierförlagen 1990)
(Sinister Forces. 1986)

Calvin Webster har inte varit USA:s nye president länge när han tillkännager ett nedrustningsprogram. Han är inte främmande för att skrota ett antal kärnvapenmissiler om ryssarna går med på att göra detsamma.

Det är naturligtvis inte alla som gillar presidentens utspel, tvärtom. Många är de som hellre ser en förstärkning av försvaret, att USA i stället för att avveckla vapen skaffar sig flera. Militärer, vapenhandlare och andra skulle få mindre makt och inkomster om Websters planer genomförs. Så vad göra då? Jo, naturligtvis konspirera för att motarbeta presidenten så mycket det går.

Ja, varför inte döda honom så att den mer lättstyrde vicepresidenten blir högsta hönset? Planerna på att mörda Webster sätts i verket.

På annat håll lever Matt Boyle som ensamstående förälder till nioårige Zeb. Det är möjligen Matts talanger för det skrivna ordet som satt Webster på presidentposten. Webster vill ha honom tillbaka i sin stab men Boyle avböjer av familjeskäl.

Matt Boyle skall dock ändå komma att spela en central roll i allt som sker. När presidentens egen dotter, som nu jobbar åt vicepresidenten, börjar misstänka att saker och ting inte står rätt till i maktens korridorer, vänder hon sig till sin vän Boyle.

Han är bara en enda man, inte knuten till vare sig Vita Huset eller Secret Service, men där andra går bet kan kanske Matt lyckas…?

Det finns en mordkomplott som måste avslöjas. Det finns en kidnappad presidentdotter som måste räddas…

320 sidor med högt tempo i en helt okej berättelse. Lögner och bedrägerier, en kamp mot klockan. Berättelsen är inte på något sätt unik, men nog blir det ganska spännande.