Sara Paretsky: Dödläge (W & W 1985/1992)
(Dead lock. 1984)

Före detta ishockeyspelaren Boom-Boom Warshawski har påträffats flytande död i Chicagos hamn. Hans kusin, och tillika privatdetektiv, V.I (Victoria Iphigenia) Warshawski tror inte för en sekund att det handlat om vare sig en olycka eller självmord och tar på egen hand upp den utredning polisen inte velat starta. De är naturligtvis övertygande om att detta är just en olycka alternativt självmord.

Snart tyder somligt på att Boom-Boom under sin tid som hamnarbetare faktiskt funnit att något inte var som det skulle med verksamheten här och mer troligt knuffats i sjön avsiktligen. Warshawski söker upp den ena rederiägaren efter den andra, söker efter vittnen till "olyckan" och undersöker noggrant sjöfartspapper och får så sakteliga små bitar information som sammantaget pekar åt att...

...och då mixtrar någon med hennes bil och snart ligger hon på sjukan. Det bara stärker hennes övertygelse om att hon måste finna sin kusins mördare.

Warshawski är en rätt okej bekantskap, men här blir det väl mycket båtar och sjöfart för att det skall vara intressant hela tiden. Visst smäller det till ett par gånger men på det hela taget är det ganska stillsamt. Som sagt, mycket prat med sjöfartsanställda. Ett ganska lågt tempo boken igenom. 279 sidor.
Sara Paretsky: Brännsår (Wahlström & Widstrand 1991)
(Burn Marks. 1990)

Chicagos privatdetektiv nummer ett, V. I Warshawski, får överraskande besök mitt i natten. Där står familjens svarta får, den alkoholiserade och prostituerade faster Elena. Hennes sunkiga härbärge har brunnit ned och nu vill hon ha ett ställe att bo på. Högst motvilligt släpps hon in. Och nästa dag är det Warshawski som letar nytt boende till sin faster och samtidigt kollar upp orsaken till branden.

Kanske, kanske att det var mordbrand. Faster Elena kommer nämligen dragande med unga flickan Cerise som också varit "hotellgäst" och som nu saknar sin dotter. Då både faster och Cerise beter sig mysko är det svårt att veta om de verkligen talar sanning. Fastern är ju i alla fall känd som vanemässig lögnare.

Warshawskis utredning retar upp såväl poliser som politiker som inte ser några oegentligheter någonstans. Men snart hittas Cerise död, faster Elena försvinner och detektiven själv är hårt ansatt från alla håll. Och när hon blir nedslagen, inlåst och är nära att brinna inne, ja då är hon naturligtvis självklart övertygad om att hon har rätt, är något på spåren och vägrar släppa taget.

Rejält mycket bättre än boken Dödläge, men missar ändå medelbetyg med en hårsmån då jag tycker att det var svårt att komma in i storyn, och det dröjde innan det blev spännande. 337 sidor.