Pamela Anderson: Star (Prisma/Hot Spot 2007)
(Star. 2004)

Det här är berättelsen om Pamela Andersons genombrott som modell vid drygt 20 års ålder och om den därpå följande raketartade karriären som omslagsflicka, skådespelerska, ja firad världsstjärna.

Fast Pamela kan såklart inte berätta exakt vad som hände, och framförallt inte med vem, så därför får bokens huvudperson istället bli unga, snygga, populära tjejen Star som på något sätt får uppleva allt som Pamela gjorde. Och så blir de verkliga kändisarnas namn lätt förvanskade. Detta har förresten inte Pamela skrivit själv även om hennes namn är det enda som figurerar på bokens omslag. Nej, den här sagan är förstås främst berättad för någon annan och det verkar vara en Eric Shaw Quinn som satt samman Pamelas historia till en hel bok. Så kan man också skriva böcker...

Nåväl, allt tar sin början när Pamela är i 20 årsåldern. Hon bor i Miami, går i skolan, idrottar och är duktig i det mesta. När brösten börjar växa blir hon än mer populär och i samband med en fotbollsmatch zoomar kameran den unga, glada flickan som får komma ned på plan och visa upp sig.

Lite senare följer hon med en vän till en fotograf, vilket leder till att make-up-killarna mest blir till sig över Pamelas utseende mer än de intresserar sig för hennes kamrat Brandi.

Ja, bollen är i rullning. Med sitt ansikte på TV och med några tidiga bilder hos en fotograf är det snart någon som vill ha kontakt med Pamela i affärer som skall gynna alla parter. Med sitt ansikte kan hon kränga både öl och tidningar...

En tidskrift känd för sina foton av lättklädda kvinnor på omslaget hör av sig och vill ha Pamela på förstasidan och då sker uppbrottet från Miami. Pamela lämnar föräldrarna för att ta chansen på egna ben i Los Angeles. Där finns såklart en mängd personer som gärna tar hand om den unga, pigga, vackra flickan.

Efter drygt 100 sidor landar Pamela och flyget i LA. Hon körs direkt till Playboy Mansion för ett möte med Hugh Hefner. Fast här heter tidskriften Mann, ägaren Marsten Mann och hans bostad Mann Castle... ja, ja.

Efter 250 sidor vill folk träffa Star för en möjlig roll i Tim Allens TV-serie Tool Time (Tummen mitt i handen). Fast här heter han Allen Thames och serien blev visst Hammer Time. Sen tjatar någon på henne för att ta en roll i livvaktsserien Lifeguards, som naturligtvis är verklighetens Baywatch och strax därpå är berättelsen framme vid avslutningen. Ja, efter 341 sidor är det helt slut och då har Star precis lovat sin förföljare, bokens motsvarighet till den verkliga rocktrummisen Tommy Lee, en träff.

Pamela, förlåt Star, har lärt känna Los Angeles, blivit fotograferad, gått på ett par auditions och ännu fler fester, träffat en samling kändisar och haft sex med kanske inte alla av dem. Och som sagt, figurerat på Playboys omslag och mittuppslag, förstorat brösten, medverkat i ett par populära 90-tals TV-serier och plötsligt blivit känd över hela världen.

Lättläst, lagom intressant men det mesta var väl ärligt talat redan rätt bekant. Inte många stora överraskningar här inte. Det roligaste blir att försöka dechiffrera vilka kändisar som gömmer sig bakom de påhittade namnen.