Michael Palmer: Barmhärtighetssystrarna (Richters 1984/92)
(The Sisterhood. 1982)

Några sjuksköterskor från olika sjukhus har slagit sig samman i en hemlig förening. De kallar sig Barmhärtighetssystrarna och råder över liv och död. Liljor från Lily, Hyacinter från Hyacinth, Violer från Violet och Dahlior från Dahlia innebär en säker dödsdom. Med kuddar över ansiktet, injicerade gifter, överdoseringar, förväxlade läkemedel etc. ser de till att patienterna går till livet efter detta. Oftast för att de helt enkelt ser att patienten lider svårt och vill dö när ingen medicinsk behandling hjälper och allt hopp är ute. Men annars också för att de helt enkelt inte gillar patienten eller rentav själva kan tjäna något på dennes död!

Barmhärtighetssystrarnas långa framgångsrika serie mord stöter nu på patrull. Nyvärvade systern Christine har efter fullbordat dåd fått kalla fötter. Och dr David Shelton vars patient nu oväntat har dött, måste förstås rentvå sig själv från alla anklagelser om felbehandling.

Detta är en lättläst medicinsk thriller med högt tempo, några överraskande vändningar och en del sjukhusscener med rätt grymma mord, ganska detaljerat skildrade. En rätt förutsägbar sjukhusromans smyger sig in i handlingen också, men detta är trots det värt en klar trea i betyg. 311 sidor.
Michael Palmer: Biverkningar (Richters 1986)
(Side Effects. 1985)

Dr Willi Becker sysslar med ett hemligt forskningsprojekt rörande födelsekontroll under andra världskriget. Han drömmer om lysande framgångar, pengar och status och funderar på hur han bäst skall presentera sina data. Han iscensätter sin död och återuppstår i USA många år senare.

I nutid kämpar doktor Kate Bennett för att hålla ihop sitt förhållande samtidigt som hon skall göra karriär som läkare. Visserligen är hon patolog och har bara hand om avlidna, men ändå. Hon kommer i kontakt med några synnerligen mystiska patientfall; unga kvinnor som visat sig ha helt förtvinade äggstockar och som dessutom drabbats av störtblödningar som inte kunnat stoppas. Hon har aldrig vare sig sett eller hört talas om något sådant tidigare.

Nyfiken som hon är tittar hon närmre på dessa händelser. Kanske är hon något på spåren, kanske inte, men somliga vill inte se Kate vinna framgångar på sjukhuset. Det blir motgångar både på jobbet och i privatlivet och när Kate börjar misstänka att ett stort läkemedelsföretag gjort sina kunder till ovetande försökskaniner blir det besvärligt på allvar. Bästa väninnan hamnar på sjukhus med blödningar som inte verkar kunna sluta och själv äter Kate preparat från det misstänkta företaget...

En något mer avancerad story än i Palmers förra bok. Måttlig spänning i sjukhusmiljö och 320 lättlästa sidor bjuds det på. Betygstrean går åt det starkare hållet.
Michael Palmer: Farligt arv (Richters 1989)
(The Corey Prescription. 1988)

Händelserna i denna bok är baserade på före detta läkaren Palmers egna erfarenheter. Detta är egentligen hans första roman och den uppfattades som alldeles för dålig för att få ges ut på hemmamarknaden i USA! Det är rätt festligt att surfa runt på Internet och märka att romanen har getts ut i flera länder, men att Palmer knappt känns vid den officiellt. Se efter själv på författarens hemsida. Och visst är det en rätt otrolig berättelse han vävt ihop, och jo, det är väl inget mästerverk, men inte är den helt värdelös. Några timmars fullkomlig verklighetsflykt erbjuds ju ändå och otrolig eller ej, det hela är faktiskt okej, även om jag redan läst berättelser som denna säkert hundra gånger förr...

Det hela handlar om dr Lewis Corey som på jourmottagningen får ta hand om en döende kvinna. Hjärnblödningen hon drabbats av är för svår, dr Corey kan inget göra för att rädda henne. Precis innan hon dör ber hon doktorn ta hand om den nyckel hon haft fasttejpad på handleden, och ge den till hennes dotter Karen.

Det visar sig snart att någon verkligen vill åt nyckeln. Dr Corey erbjuds pengar för nyckeln men han säger förstås nej, han har lovat att lämna nyckeln till den avlidnas dotter. Så nu börjar någon verkligen försöka klämma åt den gode doktorn. Han håller på att bli överkörd, hans hus vandaliseras och han får både skådespelare och en kontrakterad mördare efter sig. När han till slut lokaliserat dottern för att lämna över nyckeln, är hon kidnappad.

Beväpnad med injektionsmedel med diverse droger och en god förmåga att hypnotisera folk blir doktor Corey en farligare motståndare än vad somliga räknat med. Han och Karen blir, med döden i hälarna samtidigt som de söker efter det nyckeln döljer, naturligtvis ett förälskat par. Högt tempo och viss spänning i en annars, som sagt, väl otrolig berättelse. 314 sidor.
Michael Palmer: Smärtgränsen (Richters 1990)
(Flashback. 1988)

Zack Iverson lämnar det stressiga sjukhuset i storstaden och reser hem till sin födelsestad för att ta jobb som neurokirurg i vad han tror är en betydligt lugnare miljö. Inget kunde vara mer fel. Storföretaget Ultramed köper upp sjukhus, laboratorier, läkarbostäder. Det handlar bara om snabba pengar och att hinna behandla fler och fler patienter, men inte nödvändigtvis speciellt bra.

Zacks bror är sjukhusdirektör och verkar ha satt den egna framgången före patienternas bästa. Brödernas relation har aldrig varit speciellt bra och att jobba ihop eller vara chef och underlydande fungerar riktigt dåligt. När sedan Zack tar sig an en ung pojke som efter en vanlig okomplicerad och felfri operation får mystiska anfall, frånvaroattacker och annat oförklarligt måste han börja söka ett svar inne på operationsavdelningen.

Han finner framgångsrika läkare som tydligen testar ett eget narkosmedel på sina patienter. Operationerna går alltid utmärkt men det visar sig snart att patienterna bara delvis blir bedövade de kan inte röra sig eller meddela sig med omvärlden men de ligger vakna under operationen och känner smärtan när knivarna skär... och detta upplever de igen och igen efteråt.

Det är förvisso rätt förutsägbart hur detta kommer att sluta och självklart finns här en sjukhusromans med, men det blir ändå rätt spännande och är verkligen lättlästa 354 sidor. Medelbetyg åt det starkare hållet. Palmers mest händelserika bok hittills.
Michael Palmer: Levande begravd (Richters 1991)
(Extreme Measures. 1991)

Eric Najarian är toppläkare på ett sjukhus i Boston. Han ligger bra till för att få en efterlängtad befordran men är samtidigt uppe mot knivskarp konkurrens. Det gäller att inte göra ett enda misstag eller säga fel saker till fel personer.

En dag får han ett telefonsamtal från en person som påstår sig tillhöra det hemliga sällskapet Caduceus. De skulle kunna garantera att Eric får den tjänst han så hett eftertraktar, det är bara att följa de order som Caduceus kommer med. Eric vägrar och får snart på omvägar veta han plötsligt inte ligger så bra till för det nya jobbet. Eric börjar undra vilka av hans medarbetare och chefer som är medlemmar i det hemliga sällskapet.

Snart visar det sig att underliga saker sker på sjukhuset. Allvarligt sjuka patienter dödförklaras (bland annat av Eric själv) bara för att senare misstänkas ändå vara i livet. In i historien kommer Laura Enders. Hon letar febrilt efter sin försvunna bror Scott. Efter många turer fram och tillbaka inser Eric att han nog själv dödförklarat hennes bror som inkommit allvarligt sjuk och sett ut som en typisk uteliggare. Men Laura kan inte acceptera att hennes skötsamme bror skulle ha levt som uteliggare och fler frågor måste få ett svar.

Eric och Laura slår sina påsar ihop för att avslöja sanningen om både Scott och Caduceus. Och det hela blir en spännande och fartfylld berättelse med mycket action och flera överraskningar på 317 sidor. Korrumperade läkare och dito poliser, försvunna videoband, otillåten läkemedelsforskning och mycket annat.

Filmen baserad på boken är förvisso stjärnspäckad (Hugh Grant, Gene Hackman, Sarah Jessica Parker m.fl. i huvudrollerna) men av själva berättelsen står inte mycket att känna igen. Filmen är bra mycket sämre än boken, i bästa fall en hyggligt okej 2-stjärning medicinsk thriller. Boken finns även utgiven med titeln Bakom stängda dörrar, vilket ju blev den svenska filmtiteln.